Ko ēst, lai palēninātu krunciņu veidošanos un ādas novecošanu?

Ja vasarā cīņā pret krunciņām lieti noder saules aizsargkrēms, tad ko lietot aukstajos gada mēnešos? Vai nopērkamie pretgrumbu krēmi vispār ko dod?

 

Ja meklējat dabiskāku risinājumu, labākā izvēle būs antioksidantu krēmi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja meklējat dabiskāku risinājumu, labākā izvēle būs antioksidantu krēmi.

 

Zināms, ka kaitīgi ir gan UVA, gan UVB stari, bet UVA stari iekļūst dziļākajos ādas slāņos, tādēļ spēj bojāt gan epidermu – ādas virsējo slāni, ko veido ādas šūnas, pigments un olbaltumvielas, gan dermu – nākamo slāni, kas veidots no kolagēna un elastīna šķiedrām.

 

Zināmās saules staru izraisītas ādas novecošanas pazīmes ir krunkas, ādas noslīdēšana, sausa vai raupja āda, vecuma plankumi, asinsvadu tīklojums uz sejas un aktīniskā (saules) keratoze (raupji, sabiezināti, kārpveidīgi sarkanbrūni vai pat melni veidojumi uz ādas, kas vēlāk var pārvērsties ādas vēzī).

 

Aizsargāt seju no saules ar cepuri vai aizsargkrēmu ir pareizi. Nesen Austrālijā veikts pētījums atklāja, ka cilvēkiem, kuriem tika parādīts, kā ikdienā lietot plaša spektra saules aizsargkrēmu (ar SPF 15 un vairāk), četru ar pusi gadu laikā āda bija novecojusi par 24% mazāk nekā tiem, kas saules aizsargkrēmu bija lietojuši pēc saviem ieskatiem. Tomēr svarīgi pārbaudīt, kādas vielas satur saules aizsargkrēms, jo ir vairāki gadījumi, kad tās tiek saistītas ar hormonālā līdzsvara traucējumiem un alerģisku reakciju. Izvairieties no produktiem, kas satur parabēnus un citas potenciāli bīstamas vielas, piemēram, sintētiskās smaržvielas.

 

Citas ādas aizsardzības iespējas


Veselīgs uzturs

Pētījumi liecina, ka, iekļaujot uzturā daudz dārzeņu, pākšaugu un olīveļļu, iespējams palēnināt ādas novecošanu, turpretim gaļa, piena produkti un sviests var radīt pretēju efektu. 

Sevišķi ar pastiprinātu ādas novecošanu tiek saistīts pilnpiens (nevis vājpiens, siers un jogurts), sarkanā gaļa (it īpaši rūpnieciski pārstrādāta gaļa), kartupeļi, saldie gāzētie dzērieni, liķieri, kūkas un smalkmaizītes.
 

Pētījumi liecina, ka, iekļaujot uzturā daudz dārzeņu, pākšaugu un olīveļļu, iespējams palēnināt ādas novecošanu, turpretim gaļa, piena produkti un sviests var radīt pretēju efektu. 

 

Produkti, kas aizkavē ādas novecošanu, ir visi zaļie lapu dārzeņi, cūku pupas, rieksti, olīvas, kaltēti augļi un plūmes, ķirši, vīnogas, āboli un tēja, tādēļ gādājiet, lai jūsu uzturā to būtu gana. Ādu labvēlīgi ietekmē antioksidanti vitamīni un fitoncīti, kas ir šajos produktos.

Reklāma
Reklāma

 

Krunciņu parādīšanos palīdz aizkavēt arī citas vielas, piemēram, C vitamīns (uzņemts, dzerot svaigi spiestu apelsīnu vai citu citrusaugļu sulu un ēdot tomātus), linolskābe (to satur rapšu un sojas pupiņu eļļa, zaļie lapu dārzeņi un rieksti). Samazinot arī tauku un ogļhidrātu daudzumu uzturā, var uzlabot vispārējo ādas stāvokli.


Atmetiet smēķēšanu

Ja smēķējat, steigšus atmetiet šo netikumu, jo tas veicina enzīmu izstrādi, kas sašķeļ kolagēnu, elastīna šķiedras un ādas saistaudus. Šos enzīmus sauc par matricas metaloproteināzēm un tie izraisa arī oksidatīvo stresu, kas kavē kolagēna veidošanos. Šajos procesos āda priekšlaikus noveco. Patiesībā pētījumi rāda, jo vairāk sieviete smēķē, jo vecāka izskatās.

Par laimi, pārstājot smēķēt, āda var atjaunoties. Pētījumā ar sievietēm, kas piedalījās deviņu mēnešu ilgā smēķēšanas atmešanas programmā, tika novērots, ka atbrīvošanās no šā netikuma samazināja ādas bioloģisko vecumu vidēji par 13 gadiem.


Aizsargājiet ādu no vides piesārņojuma

Ādas izskatu ietekmē ne tikai tabakas dūmi, bet arī gaisa piesārņojums, ko rada izplūdes gāzes un citi avoti. Pētījums, kurā iesaistīja vecākas sievietes, atklāja, ka gaisa piesārņojumam ir cieša saistība ar vismaz divām ādas novecošanās pazīmēm – pigmenta plankumiem un krunkām. Tā kā pilnībā izvairīties no gaisa piesārņojuma nav iespējams, palieliniet antioksidantu daudzumu uzturā un lietojiet uztura bagātinātājus, kas nostiprina ādas dabiskās aizsargspējas.


Pavērojiet savu dzīvesveidu

Savu nospiedumu sejā atstāj arī fiziskais un psiholoģiskais stress, tāpēc izmēģiniet stresa mazināšanas paņēmienus, piemēram, jogu, meditāciju un taiči. Izskatu uzlabos arī ieradums naktīs gulēt uz muguras, nevis sāniem, jo, gadiem guļot uz viena un tā paša vaiga, kas iespiests spilvenā, izveidojas tā sauktās miega līnijas.

Neaizmirstiet arī dzert pietiekami daudz ūdens, lai āda tiktu mitrināta un izskatītos svaiga.


Izpētiet sejas krēmus

Ja vēlaties novērst sejas ādas novecošanu, atradīsiet milzum daudz krēmu, kas sola izdzēst krunkas, apturēt vaibstu noslīdēšanu un kopumā padarīt ādu jaunāku. Tomēr tikai nedaudzi no šiem krēmiem ir izgājuši nopietnas zinātniskas pārbaudes, kur to efektivitāte ir pierādīta. 

Ja meklējat dabiskāku risinājumu, labākā izvēle būs antioksidantu krēmi. Vislabākos rezultātus pētījumos ieguvušas šādas krēmu sastāvdaļas:

Koenzīms Q10. Pietiek ar 1% koenzīma Q10 koncentrāciju krēmā, lai piecos mēnešos krunkas būtiski samazinātos.

C vitamīns. Tam krēmā jābūt 5 procentiem. Lietojot sešus mēnešus, var uzlabot ādas stāvokli, kas cietusi no saules starojuma, īpaši – samazināt dziļās rievas un atjaunot ādas elastīgumu.

Niacīnamīds. Regulāri lietojot mitrinošo krēmu, kura sastāvā ir 5% niacīnamīda (PP jeb B3 vitamīna), var samazināt dažādas ādas novecošanas pazīmes, piemēram, hiperpigmentāciju, smalkās rieviņas un dziļākas grumbas, asinsvadu tīklojumu, uzlabot ādas toni un elastīgumu.

Alfa-liposkābe. Krēms ar 5% alfa-liposkābi mīkstina un uzlabo raupjas ādas stāvokli.