Kā mūzika ietekmē mūsu emocijas un attiecības ar citiem? Skaidro psihoterapeite

Neatkarīgi no tā, vai Valentīndienas plānos ietilpst romantiskas vakariņas, pastaiga ar mīļoto cilvēku vai nodošanās kādam jaunam piedzīvojumam, mūzika noteikti spēlēs nozīmīgu lomu un palīdzēs radīt pareizo noskaņojumu. Tādēļ, lai atvērtu sirdi un ļautos savam mīlas stāstam šajā Valentīndienā, psihoterapijas speciāliste Solvita Vektere dalās pārdomās par to, cik lielā mērā mūzika ietekmē mūs pašus un attiecības ar citiem.
Cilvēki izmanto mūziku dažādiem mērķiem, piemēram, lai aktivizētu enerģiju, saglabātu fokusu, mazinātu garlaicību un pat regulētu savas emocijas.

FOTO: Shutterstock.com

Cilvēki izmanto mūziku dažādiem mērķiem, piemēram, lai aktivizētu enerģiju, saglabātu fokusu, mazinātu garlaicību un pat regulētu savas emocijas.

Cilvēki izmanto mūziku dažādiem mērķiem, piemēram, lai aktivizētu enerģiju, saglabātu fokusu, mazinātu garlaicību un pat regulētu savas emocijas. Taču mūzikas loma mīlestībā un cilvēku savstarpējās attiecībās paliek nemainīga - skaņdarbi, kas aizkustina un dziesmu teksti, kas sasaucas ar klausītāja personīgo pieredzi, var dot balsi jūtām vai pieredzei, ko cilvēks, iespējams, nespēj izpaust vārdos. 

 

“Mūzika noteikti ir viens no senākajiem mūsu komunikācijas veidiem, ar kura palīdzību mēs esam mācījušies uztvert pasauli vēl pirms valodas. Tātad, pirms mēs skaņas savirknējām vārdos, dažādas skaņas un arī mūzika ļāva orientēties pasaulē. Tieši tādēļ mūzikas nozīme ir daudz svarīgāka un neapzinātāka, jo mūzika ir ļoti spēcīgs komunikācijas veids, kas iedarbojas uz mūsu dziļākajiem uztveres, jūtu un emociju slāņiem,” stāsta psihoterapijas speciāliste Solvita Vektere. 

 

Mūzika kā terapija

Zinātnieki ir izpētījuši, ka dažādas skaņas, tai skaitā mūzika un troksnis, būtiski ietekmē mūsu garastāvokli un emocijas, jo tās regulē dopamīna veidošanos smadzenēs, kas savukārt piedalās emocionālas uzvedības un garstāvokļa regulēšanā. Tādēļ pat, ja šķiet, ka dzirdam tikai fona mūziku, arī tā netiešā veidā ietekmēs mūsu noskaņojumu un mūzikas klausīšanās var kalpot kā vienkāršs veids, lai uzlabotu garstāvokli un mazinātu stresu vai citus nevēlamus emocionālus stāvokļus. Tieši tādēļ, meditācija kļuvusi ne tikai par interesantu aizraušanos, bet nu jau arī par populāru praksi, lai sadzīvotu ar nepārtraukto ikdienas neziņu un trauksmainību, un tieši šīs prakses pamatā nereti ir mūzikas ritmi, kas palīdz nomierināt un atbrīvot prātu. 

 

“Pat ja izskatāmies mierīgi, bieži vien dzīvojam nepārtrauktā trauksmē to pat neapzinoties, tādēļ meditācijas pirmais uzdevums ir atbrīvot prātu, un tā ir rituāls, kuru veicot, cilvēks nonāk citā apziņas stāvoklī.'' 

 

‘’Mūsdienās ir pieejams ļoti plašs meditācijas mūzikas klāsts, taču katrs var veidot arī savu, personalizētu, dziesmu sarakstu, kas palīdzēs atslābināt ne tikai prātu, bet arī ķermeni. Šāda veida prakse ļaus koncentrēties uz konkrēto mirkli un aizmirst par pārējo.” Taču speciāliste piebilst: “Tomēr, ja šķiet, ka izvēlētā mūzika rada pretēju efektu -  uzvelk un rada vēl vairāk nepatīkamas sajūtas, tad, iespējams, īstā mūzika vēl nav atrasta un nepieciešams veltīt laiku, lai atrastu tieši sev piemērotāko, pie kuras tiešām izdodas sasniegt relaksācijas lidojumu.”

 

“Mūsdienu tehnoloģijas un ierīces ir izgatavotas liekot galveno uzsvaru uz lietotāja pieredzi, jo tās bieži vien nemanot kļūst par daļu no lietotāja ikdienas,” komentē Aleksandrs Jekimovs, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā. “Piemēram, savienojot bezvadu austiņas ar viedtālruni vai datoru, iespējams klausīties mūziku brīvi kustoties un veicot dažādus darbus vienlaicīgi vai arī tieši otrādi - nodoties pilnīgai relaksācijai. Huawei Freebuds Pro bezvadu austiņas piedāvā arī aktīvu apkārtējo trokšņu slāpēšanas funkciju, lai netraucēti klausītos tieši savu iecienītāko skaņdarbu.” 

Reklāma
Reklāma

 

Iemīlēties mūzikas pavadījumā 

“Papildus tam, mūzika neietekmē mūs tikai individuālā līmenī, bet arī to, kā uztveram citus cilvēkus. Mīlestība ir jūtas, kas rada dziļu saviļņojumu un ilgi atstāj savu nospiedumu, tieši tādēļ īpaši svarīga loma mūzikai ir tieši pāru attiecībās un mīlestībā. Mūziku veido dažādas skaņas un vibrācijas, kuras bieži vien spēj radīt patīkamu un nomiernošu efektu un izsauc spēcīgu labsajūtu. 

 

Tādēļ, piemēram, ja divi cilvēki satikušies koncertā, nav brīnums, ka sev patīkamu mūziku klausoties tie viens ar otru saplūst un iemīlas.

 

Protams nav garantijas, ka šī būs ilgstoša mīlestība, taču noteikti ir pierādīts, ka šādas jūtas var rasties tieši mūzikas ietekmē,” skaidro speciāliste. 

Zinātnieki ir pierādījuši, ka smarža, ko izdala otrs cilvēks mūs uzrunā zemapziņas līmenī, taču viedojot draudzību vai romantiskas attiecības arī mūzika ir viens no svarīgiem fona elementiem. Iemīloties ļoti spēcīgi nostrādā dažādi individuālie faktori, taču arī muzikālās gaumes ietekme ir ļoti nozīmīga, jo klausoties savu mīļāko mūziku veidosies spēcīgākas jūtas un tieši tādēļ ir svarīgi spēt dalīties muzikālajā gaumē ar mīļoto cilvēku. Speciāliste piebilst: “Līdzīgi kā ar kino, teātri, grāmatām un citām kopīgām interesēm, ja jūs kopīgi reaģējat uz mūziku, tad tā var kalpot par ļoti spēcīgu impulsu tuvībai.”

 

Speciāliste arī mierina, ka nav jāuztraucas, ja partnerim ir cita mūzikas gaume. Mūzika nebūt nav noteicošais pāra saderības faktors un, ja mūzikas gaumes atšķiras, tad tā drīzāk var kalpot par jaunu veidu pasaules izzināšanai: “Paskatoties uz pasauli mīļotā cilvēka acīm, iespējams iepazīt un pat iemīlēt citu mūziku vai vismaz saskatīt kaut ko interesantu vai jaunu un paplašināt savu redzesloku. Galu galā “par gaumi nestrīdas” un, ievērojot pavisam elementāru iecietību, iespējams kopīgos brīžos vienoties par tādas mūzikas atskaņošanu, kas patīk abiem vai arī izmantot austiņas.”

 

Mēs dzīvojam laikmetā, kad jebkurā brīdī ir iespējams kā pateicību, sveicienu vai impulsīvu, bet skaistu žestu, nosūtīt otram dziesmu vai pat mīlestības pilnu un pašu veidotu dziesmu apkopojumu jeb “pleilisti”. Mūzika visnotaļ ir mīlestības valoda, kas kalpo kā burvīgs romantisku jūtu apliecinājums brīžos, kad ar vārdiem vien nepietiek. 

Saistītie raksti