Izbērts sāls ir uz nelaimi. No kā cēlusies šī māņticība un vai nelaime tiešām gaidāma?

Pat ja neesam māņticīgi, reizēm tādas zīmes kā izbērts sāls rada mūsos satraukumu. Vai otrādi – nospļaušanās trīs reizes pār kreiso plecu it kā rada drošību. Māņticību izskaidro psihoterapeits.

Māņticība atsevišķās situācijās var cilvēkā mazināt stresu, taču – ne risināt situācijas vai novērst nelaimes

FOTO: Shutterstock.com

Māņticība atsevišķās situācijās var cilvēkā mazināt stresu, taču – ne risināt situācijas vai novērst nelaimes

Māņticība – nerakstītas sakritību iedomas, kas netieši tiek nodota no paaudzes paaudzē Rīgas Stradiņa Universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikas ārsts psihoterapeits Artūrs Utināns piekrīt, ka māņticība atsevišķās situācijās var cilvēkā mazināt stresu, taču – ne risināt situācijas vai novērst nelaimes.

 

Vai tiešām izbērts sāls un sasists spogulis ir nelaimes vēstnesis?

Šāda veida māņticības nāk no senākiem laikiem, kad lietām bija lielāka materiālā vērtība – sāli un spoguļus veda no tālienes un pirka turīgi ļaudis par lielu naudu! Kāpēc joprojām mūsu salīdzinoši augstās izglītības laikmetā pastāv šāda māņticība? “Maģiskajai domāšanai ir zināms bioloģisks pamats – smadzenēs ir izveidojušies īpaši centri, kas cilvēkam liek izdomāt cēloņu un seku sakarības – kāpēc notika tas, kas notika? Tā kā senos laikos daudzas lietas vienkārši nebija iespējams izskaidrot, jo pietrūka reālo zināšanu, piemēram, kas ir vīrusi, kā tie darbojas, kā galvā veidojas domas, kā veidojas cilvēka apziņa, kas ir zibens un citas, līdz ar to to daudzas lietas piedēvēja neredzamiem spēkiem,” stāsta psihoterapeits.

Reklāma
Reklāma

 

Vairāk lasi šeit: Tu būsi tik laimīga, cik brīvas būs tavas domas jeb Māņticības spožums un posts

Saistītie raksti