FIB aģenta noslēpumi – kā iepatikties citiem un iegūt uzticēšanos

Deila Kārnegī padomi noput plauktos. Patiešām efektīvus ieteikumus, kā iegūt svešinieka simpātijas, sniedz psiholoģijas profesors Džeks Šafers, kas ilgus gadus strādāja par Federālās Izmeklēšanas biroja aģentu. Bijušais aģents apgalvo, ko ir tikai viens zelta likums, kas palīdz iegūt gandrīz ikviena cilvēka uzticēšanos. Un tas ir – izdariet tā, lai sarunu biedrs iepatīkas PATS SEV. Esiet viņa spogulis, kurā patīkami spoguļoties. Kā to izdarīt? Te būs daži padomi. 

Atļaujieties kļūdīties, parādiet, ka neesat ideāls, ļaujiet sevi “pielabot”. Tas raisa cilvēkus simpātijas.

FOTO: Shutterstock.com

Atļaujieties kļūdīties, parādiet, ka neesat ideāls, ļaujiet sevi “pielabot”. Tas raisa cilvēkus simpātijas.

Pieļaujiet kļūdu un ļaujiet to kādam izlabot
Kad Džeks Šafers sāka strādāt par pasniedzēju, viņš lieka lietā tos pašus paņēmienus, ko ilgus gadus izmantoja savā aģenta darbā.  Proti, viņš apzināti pielaida kļūdu, nosaucot terminu vai faktu nepareizi. Studenti uzreiz izmantoja iespēju kļūdu izlabot. “Es izlikos apjucis un mazliet pat sakautrējies, bet tieši tāds bija mērķis  - salauzt ledu, veicināt sajūtu, kas visi esam cilvēki un drīkstam kļūdīties, un stiprināju studentu pašpaļāvību, ka viņi ir pietiekami zinoši, lai runātu ar mani kā ar līdzīgu.” 

Šis paņēmiens strādā ar jebkuru cilvēku – atļaujieties kļūdīties, parādiet, ka neesat ideāls, ļaujiet sevi “pielabot”. Tas raisa cilvēkus simpātijas. 


Izsakiet komplimentu trešās personas vārdā 
Dažkārt ir sarežģīti teikt komplimentus tieši, jo tas var izskatīties pēc liekulības vai pielīšanas. Bet, ja teiksiet “Blakus nodaļas kolēģis ļoti atzinīgi novērtēja tavu veikumu”, tas jau izklausīsies pavisam savādāk. Labo ziņu ziņnešus mīl! 


Jūties līdzi!
Ikviens grib būt saprasts. Katram pats svarīgākais ir viņš pats, tāpēc saņemt uzmanību un atbalstu vēlas visi.  Neskopojieties ar vārdiem, kas apliecina, ka saprotat, kā otrs jūtas.  Tomēr ieslīgt pārliekā žēlošanā nevajag. Vecs, labs psihoterapeitu triks, kas liek sajusties uzklausītam, ir atkārtot to, ko saka otrs, tikai nedaudz saviem vārdiem, lai atkārtošana neizklausīties pēc mēdīšanās. 


Izdari tā, lai sarunbiedrs pats sevi paliela
Šī patiešām ir augstākā sarunu vadīšanas pilotāža, bet, ja izdodas panākt, ka sarunbiedrs pats sevi paliela, tad viņa simpātijas mūžam piederēs jums. Kā to izdarīt? Piemēram, kāds cilvēks ir ilgi un smagi strādājis pie projekta. Novērtējiet to. “Jā, tas tiešām prasīja lielu gribasspēku un neatlaidību”. Ļaujiet pašam “uzsist sev uz pleca”, vadiet sarunu tā, lai viņā pats nonāk pie secinājuma “Es patiešām esmu malacis!”

Reklāma
Reklāma


Lūdziet palīdzību
Bendžamins Franklins reiz teicis “Tas, kurš jums jau vienreiz ir izdarījis pakalpojumu, labprātāk palīdzēs vēlreiz, nekā tas, kuram labu dabu paveicāt jūs.”. Šī cilvēku uzvedības īpatnības ir nodēvēta par Bendžamina Franklina fenomenu. Darot labu citiem paveiciet sīkus pakalpojumus, mēs pirmkārt augam paši savās acīs. Tāpēc, ja gribas kādam iepatikties, dodiet viņam iespēju kļūt labākam pašam – ļaujiet jums palīdzēt, nevis metieties palīdzēt pats. Protams, mēra sajūtai ir jābūt, lai tas neizskatītos jau pēc izmantošanas. 


Lai veicas!