Pati pirmā un svarīgākā pazīme, kas var liecināt par cukura diabētu bērnam. Tā ir pavisam ikdienišķa lieta

“Diabētu diagnosticējam arvien jaunākā vecumā bērniem, un šī saslimšana var būt arī zīdaiņiem,” sarunā ar “Mammamuntetiem.lv” uzsver Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne, mudinot nekavēties ar ārsta apmeklējumu, pamanot savam bērnam šo vienu būtisko izmaiņu paradumos.
Sarkanā karodziņa pazīme, kad vecākiem vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta, lai bērnam pārbaudītu cukura līmeni asinīs.

FOTO: Shutterstock.com

Sarkanā karodziņa pazīme, kad vecākiem vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta, lai bērnam pārbaudītu cukura līmeni asinīs.

Tā kā bērniem pārsvarā ir 1. tipa cukura diabēts, esot gana vērīgiem, vecāki var pamanīt slimības sākumu, jo ir viena galvenā, ļoti būtiskā pazīme – slāpes. “Ja bērns sāk vairāk dzert, arī biežāk iet uz tualeti un tamdēļ pat naktī mostas, to nedrīkst ignorēt,” norāda speciāliste un piebilst, ka bērniem, kuriem nav bijušas vai sen aizmirsušās pieslapinātas gultas problēmas naktīs, tās var uzraksties.

 

Vēl viena pazīme ir svara zudums, nogurums, vispārēja vājuma pazīmes, kā dēļ pat pasliktinās sekmes skolā. “Bet pastiprinātas, izteiktas slāpes ir sarkanā karodziņa pazīme, kad vecākiem vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta, lai bērnam pārbaudītu cukura līmeni asinīs,” saka Iveta Dzīvīte-Krišāne. 

Viņa mudina būt vērīgiem arī zīdaiņu vecākus, jo slimība var attīstīties jau pirmajā dzīves gadā: “Ja mazais bērns vēlas daudz un kāri dzert, viņam ir piečurāti pilni pamperi, tas arī ir signāls, ka jādodas pie ģimenes ārsta un jāpastāsta savas bažas, lai veiktu šo pavisam vienkāršo pārbaudi.”

 

Endokrinoloģe iesaka nekavēties ar ārsta apmeklējumu un neatlikt to nedēļām vai pat mēnešiem ilgi. “Diabēts nav izārstējams, taču ar to ir iespējams sadzīvot. Jo ātrāk vecāki aizvedīs bērnu pie ārsta, jo vieglāks slimības sākums būs. Vilcinoties, minētās pazīmes var beigties ar ļoti smagu stāvokli – bērnam var sākties vemšana, slikta dūša, sāpes vēderā, elpošanas traucējumi, kas var novest līdz pat diabētiskai ketoacidozei un komai. Lai izvairītos no šiem ļoti nopietnajiem riskiem un ārstēšanas, jāpievērš uzmanība sākuma simptomiem un uzreiz jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš tālāk nosūtīs pacientu pie endokrinologa. Tad varēs sākt ārstēšanu ar vienkāršu, nevis intensīvu terapiju,” viņa uzsver.

Reklāma
Reklāma

 

Atceries!

Sabiedrībā joprojām valda mīts, ka 1. tipa cukura diabēts var sākties no saldumu ēšanas, tomēr tā vis nav! Tā ir autoimūna saslimšana, ko nosaka arī ģenētiska predispozīcija, taču pastāv liels risks, ka saldumu pārmēru ēšana var veicināt 2. tipa cukura diabēta attīstīšanos vēlāk. 

 

Arvien vairāk ir bērnu ar lieko svaru un pat ļoti nopietnu aptaukošanos, kā dēļ pastāv liels risks 2. tipa cukura diabēta attīstībai. Šajā gadījumā nav izteiktu pirmo simptomu, jo slimība attīstās lēnu un pakāpeniski. 

 

“Visbiežāk 2. tipa cukura diabētu bērniem atklājam pārbaudēs, kuras viņiem veicam liekā svara, aptaukošanās dēļ,” piebilst ārste. 

Saistītie raksti