Pirmajam bērniņam atklāts cukura diabēts. Vai arī otrs var piedzimt ar šo slimību?

Kāda bērniņa vecāki mammamuntetiem.lv sadaļā Jautā speciālistam jautā, cik liela iespējamība ir, ka arī otrajam mazulim tāpat kā pirmajam ir cukura diabēts?

Ja abi vecāki ir veseli un ir viens slims bērniņš, nākamajam bērnam risks saslimt ir aptuveni 10%.

FOTO: Agnis Šmits

Ja abi vecāki ir veseli un ir viens slims bērniņš, nākamajam bērnam risks saslimt ir aptuveni 10%.

 

Jautājums:

"Labdien! Manai meitiņai gada vecumā atklāja pirmā tipa cukura diabētu. Nu jau mazajai ir divi gadi. Vai, dzemdējot otru bēnriņu, ir risks, ka arī viņai būs diabēts? Runājot par meitiņu, vai uztraukumam ir pamats, jo mazā nedaudz atpaliek ar runāšanu un visu pārējo, kas divgadniekam ir jāmāk."

 

Reklāma
Reklāma

Atbild ārste-ģenētiķe Liene Korņejeva:

"Labdien! Par Jūsu bērniņa attīstību ir grūti spriest pēc uzrakstītā un pašu bērnu neredzot. Par to, vai bērniņš tiešām atpaliek, vispirms jājautā ģimenes ārstam (pediatram). Ja cukura diabēts netiek pareizi koriģēts un cukura līmenis asinīs "staigā" strauji un augstu/zemu, tas arī var ietekmēt bērniņa attīstību. Šis jautājums jārisina kopā ar pediatru un endokrinologu.

Par cukura diabētu - šī slimība ir multifaktoriāla - tās attīstībā ir svarīga gan ģenētika, gan vides faktori (vīrusi u.c.). Ja abi vecāki ir veseli un ir viens slims bērniņš, nākamajam bērnam risks saslimt ir aptuveni 10%. Ja ģimenē vēl kāds slimo ar šo slimību, risks ir lielāks."