Kāpēc nepienāk uzaicinājums uz dzemdes kakla vēža skrīningu?

Vairākas portāla lasītājas stāsta, ka dzemdes kakla vēža skrīninga uzaicinājuma vēstules nesaņem jau gadiem. Kāpēc tā un ko šādā situācijā darīt, skaidro Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Sintija Gulbe.
Uzaicinājums uz dzemdes kakla pārbaudi tiek nosūtīts sievietēm vecumā no 25 līdz 67 gadiem.

FOTO: Shutterstock.com

Uzaicinājums uz dzemdes kakla pārbaudi tiek nosūtīts sievietēm vecumā no 25 līdz 67 gadiem.

Nepienāk jau gadiem

Viena no sievietēm, kas pastāstīja par savu pieredzi saistībā ar dzemdes kakla skrīninga programmas uzaicinājuma vēstulēm, ir Ieva (vārds mainīts). Viņa tās nesaņem jau gadiem, taču līdz šim nebija aizdomājusies, ka tā nevajadzētu būt. 

 

Uz pārbaudi pie ārsta Ieva devās jau pēc pirmās uzaicinājuma vēstules saņemšanas 25 gadu vecumā. Toreiz viņai atklāja novirzes no normas, kas nozīmēja atkārtotu pārbaudi pēc pus gada. 

 

Tā soli pa solim viņa nonāca pie divām operācijām un nepārtraukti bija ārstu uzraudzībā. 

 

Taču nesen, vēršoties pie ginekoloģes, kas veica rutīnas pārbaudi, atklājās, ka uzaicinājuma vēstulei uz dzemdes kakla skrīningu būtu bijis jāpienāk. Abas šīs lietas nekādā veidā nav saistītas, ārste paskaidrojusi. NVD neienākot dati par to, kam diagnoze apstiprinās un tiek piemērota ārstēšana.

 

Līdzīgā pieredzē dalījās vēl kāda lasītāja, kura norādīja, ka zina vēl citus šādus gadījumus. Viņa minēja, ka iemesls varētu būt dzīvesvietas adreses maiņa, lai gan pašai šķiet, ka visur, kur nepieciešams, par to jau informējusi.

 

Iemesli var būt vairāki

Uzaicinājums netiek nosūtīts sievietei, kurai gada laikā līdz vēstules sagatavošanas datumam jau ir veikts dzemdes kakla citoloģisks izmeklējums – kārtējās vizītes laikā pie ginekologa, bez uzaicinājuma vēstules, vienu no iemesliem min S. Gulbe. Šādā gadījumā nav nepieciešams veikt citoloģisko izmeklējumu atkārtoti tik īsā laika periodā, tāpēc uzaicinājuma vēstule netiek nosūtīta. 

 

“Ja vēlaties noskaidrot, vai minētais laboratoriskais izmeklējums jums jau ir veikts, aicinām sazināties ar sava ginekologa praksi!” iesaka NVD pārstāve.

 

Reklāma
Reklāma

Vēl viens iemesls, kādēļ vēstules netiek saņemtas ir, ja sievietes dzīves vietas adrese nesakrīt ar deklarēto dzīvesvietas adresi, kas norādīta iedzīvotāju reģistrā. Tādēļ NVD aicina, ja vien ir tāda iespēja, izveidot E-adresi un saņemt uzaicinājuma vēstuli digitālā formā.

 

Taču dzemdes kakla vēža profilaktiskās pārbaudes var veikt arī tad, ja uzaicinājuma vēstule nav saņemta. Informācija par tās numuru un nosūtīšanas datumu ārstniecības iestādēs ir pieejama elektroniski.

 

Zināšanai

Ko darīt situācijā, ja vēstule saņemta, bet ir vēlme to atjaunot, var meklēt šeit.

 

Cik bieži vispār sūta?

Uzaicinājums uz dzemdes kakla pārbaudi tiek nosūtīts sievietēm vecumā no 25 līdz 67 gadiem, un tas notiek reizi trijos gados, atgādina S. Gulbe. Vēstules nosūta izlases kārtībā atbilstoši Iedzīvotāju reģistra datiem. 

 

Tās nosūta uz deklarēto dzīvesvietas adresi vai E-adresi, ja tāda ir izveidota, aptuveni trīs mēnešu laikā pēc sievietes dzimšanas dienas.

 

Uzaicinājuma vēstules gaidāmas šādā vecumā: 25, 28, 31, 34, 37, 40, 43, 46, 49, 52, 55, 58, 61, 64, 67 gadi. Tās ir derīgas trīs gadus. “Tomēr aicinām veikt izmeklējumu dažu mēnešu laikā pēc uzaicinājuma saņemšanas,” rosina S. Gulbe.

 

Šogad uzaicinājuma vēstuli dzemdes kakla vēža profilaktiskās pārbaudes veikšanai saņem sievietes, kuras ir dzimušas 1957., 1960., 1963., 1966., 1969., 1972., 1975., 1978., 1981., 1984., 1987., 1990., 1993., 1996., 1999. gadā.

Saistītie raksti