Bērnu endokrinoloģe Dzīvīte-Krišāne skaidro, kas jāņem vērā, lai nepārdozētu bērnam D vitamīna dienas devu

Pēc paziņojuma, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzdevis apturēt konkrētu D vitamīna pilienu izplatīšanu, pie "Mammamuntetiem.lv" vērsās vairāki vecāki ar jautājumu, vai tiešām D vitamīnu iespējams pārdozēt un kā zināt, ka tas noticis. Atbildes vaicājām Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģei Ivetai Dzīvītei-Krišānei.
Vecākiem ir rūpīgi jāseko līdzi, cik tieši D vitamīna devas bērns uzņem dienā. Nevis pilienus vai pūtienus, bet SV vai DV.

FOTO: Shutterstock.com

Vecākiem ir rūpīgi jāseko līdzi, cik tieši D vitamīna devas bērns uzņem dienā. Nevis pilienus vai pūtienus, bet SV vai DV.

Iespējams, daudzās mājās šodien vecāki aizdomājās, vai vispār dot savam bērnam D vitamīnu, ja reiz iespējams to pārdozēt tik ļoti, ka pat jāārstējas slimnīcā. Endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne uzsver – jā, dot, taču vecumam atbilstošās profilaktiskās devās vai tā, kā nozīmējis ārsts, ja bērnam kādu saslimšanu dēļ nepieciešama lielāka terapeitiskā deva. 

 

“Latvijas ģeogrāfiskajos apstākļos iedzīvotājiem – gan pieaugušajiem, gan bērniem – var attīstīties D vitamīna nepietiekamība sezonā, kad saules ir pavisam maz un līdz ar to šis vitamīns mums ādā nesintezējas. Tāpēc no septembra līdz maijam ir nepieciešams uzņemt D vitamīnu profilaktiskās devās,” norāda speciāliste un piebilst, ka tas ir absolūti nepieciešams bērna skeleta attīstībai, pareizai vielmaiņas darbībai, imūnai sistēmai un daudzām citām organisma funkcijām. 

 

“Jautājums ir par to, vai tiek lietotas pareizas devas atbilstošā vecumā,” pauž Iveta Dzīvīte-Krišāne, atklājot speciālistu viedokli par to, ka D vitamīnam, lai arī tas ir uztura bagātinātājs, nevajadzētu atrasties veikalu vai degvielas uzpildes staciju paluktos, bet gan tam vajadzētu būt pieejamam tikai aptiekās, kur farmaceits arī pastāsta, kādās devās konkrētais preparāts lietojams. “Viena zīmola preparātiem ir dažādas koncentrācijas – tās var būt no mazām profilaktiskām, līdz lielām terapeitiskām,” uzsver endokrinoloģe. 

 

Savā praksē viņa pārliecinājusies, ka visbiežāk vecāki nemaz nezina bērnam dotā D vitamīna koncentrāciju, vien atbild, ka lieto tik un tik pūtienus, tik un tik pilienus vai, piemēram, vienu želejlācīti dienā. “Taču būtiski ir zināt, cik SV (starptautiskās vienības) vai DV (darbības vienības) ir vienā pilienā D vitamīna. Tāpēc arī profilaktiski katrs konkrētais līdzeklis jālieto, saskaņojot ar ģimenes ārstu,” bilst daktere.  

 

Tas patiešām uzkrājas organismā

D vitamīns ir taukos šķīstošs, līdz ar to tas uzkrājas organismā, nevis, piemēram, izčurājas kā C vitamīns. Iveta Dzīvīte-Krišāne vērš uzmanību: “Ja ilgākā laika periodā tiek lietotas lielākas D vitamīna devas, tas organismā kumulējas un attīstās nevēlams efekts. Līdz ar to D vitamīns, tāpat kā citi medikamenti, būtu jāglabā bērniem nepieejamā vietā. Īpaši, ja tie ir želejlācīši, puķītes, zivtiņas u. tml., kas bērniem arī garšo.”

Reklāma
Reklāma

 

Svarīgi – dienas devai jāpieskaita arī maisījumos un citur apēstais D vitamīns

Profilaktiskās D vitamīna devas bērniem vidēji ir no 600 – 1000 SV vai DV dienā. Jo mazāks bērns, jo mazāka deva, taču pie tās noteikti jāpieskaita arī citādi uzņemtais D vitamīns:

  • ja bērns ēd mākslīgo piena maisījumu, tiem visiem sastāvā ir pievienots D vitamīns! Uz iepakojuma ir norādīts, cik daudz D vitamīna būs konkrētos mililitros maisījuma, tad aprēķina, cik mililitrus dienā bērns apēd, un jāierēķina D vitamīna daudzums pie dienā nepieciešamās devas;  
  • ja bērns lieto multivitamīnus, arī tajos var būt pievienots D vitamīns;
  • tāpat daudzas zivju eļļas ir bagātinātas ar D vitamīnu. 

 

D vitamīna intoksikācijas pazīmes

Tās ir nespecifiskas un var būt pie daudzām citām bērnu vecumam raksturīgām saslimšanām – bērns kļūst apātisks, miegaināks, ir muskulatūras vājums, atsakās no ēdiena, ir aizcietējumi, slikta dūša, var parādīties arī vemšana. 

Organisms signalizē, ka kaut kas nav kārtībā. 

 

Kāpēc PVD atsauca konkrētu D vitamīnu izplatīšanu?

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) vakar uzdeva apturēt SIA ''SAGITUS'' ražotā uztura bagātinātāja “NATEO D pilieni FORTE” (šķīdums eļļā ar uzrādīto devu 25µg jeb 1000 SV 1 pilienā; partijas nr. 262301) izplatīšanu, jo no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas tika saņemts ziņojums par vairākiem D vitamīna intoksikācijas gadījumiem bērniem, kas tiek saistīti ar šī vitamīna lietošanu.

Iveta Dzīvīte-Krišāne teic, ka pēdējā laikā bijuši divi gadījumi, kad pēc D vitamīna ilgstošas pārdozēšanas bērniem radušies nopietni vielmaiņas traucējumi. Abos gadījumos lietoti PVD no aprites atsauktie D vitamīna pilieni, “tāpēc lūdzām PVD izvērtēt preparāta atbilstību uzrādītajām devām, bet pamata lielām bailēm nav. Ja tiek lietotas pareizās devas, tad viss ir kārtībā”, norāda daktere, vēlreiz uzsverot, ka vecākiem ir rūpīgi jāseko līdzi, cik tieši D vitamīna devas bērns uzņem dienā. Nevis pilienus vai pūtienus, bet SV vai DV. 

Saistītie raksti