Pavasaris klāt! Vai jāsamazina D vitamīna deva?

Pēdējās dienās saule mūs lutina ar uzviju un nu jau varam teikt, ka pavasaris patiešām ir klāt, bet – vai tas nozīmē, ka D vitamīna deva ir jāsamazina?
Veiktie pētījumu dati Latvijā liecina, ka tieši pavasara mēnešos cilvēkiem ir viszemākais D vitamīna līmenis asinīs.

FOTO: Shutterstock.com

Veiktie pētījumu dati Latvijā liecina, ka tieši pavasara mēnešos cilvēkiem ir viszemākais D vitamīna līmenis asinīs.

Rakstu sēriju “Bērns un pavasaris” atbalsta BENU Aptieka.

 

Ja dienas saulainajā laikā sanāk gana daudz uzturēties ārā, varētu šķist, ka ar to pietiek un papildu D vitamīna deva nav nepieciešama vai arī līdz šim lietotā krasi jāsamazina. Tomēr tas ir maldīgs uzskats. Veiktie pētījumu dati Latvijā liecina, ka tieši pavasara mēnešos cilvēkiem ir viszemākais D vitamīna līmenis asinīs. 

 

Ne velti tiek runāts par pavasara nogurumu, pie kura vainojams arī nepietiekams D vitamīna  līmenis organismā. Arī dažādi vīrusi mums biežāk pieķeras tieši pavasarī, kad nu nemaz negribas saulainās pastaigas iemainīt pret slimības gultu, taču D vitamīnam ir cieša saistība ar mūsu imunitāti. Ja organismā šī vitamīna trūks, tad arī imunitāte nespēs gana aktīvi stāties pretī dažādiem vīrusiem un baktērijām, kas ik dienu spieto ap mums. 

 

Ģimenes ārste, pediatre Gundega Skruze-Janava norāda, ka bieži pirmās pazīmes, kas liecina par D vitamīna trūkumu, ir nogurums un nomākts garastāvoklis: 

 

Reklāma
Reklāma

“Īpaši aktuāli tas ir tieši pavasarī, kad pēc garās ziemas organisma rezerves ir krietni patukšotas.”


 

 

Ja līdz šim D vitamīns lietots terapeitiskās devās jeb tā, kā nozīmējis ārsts, vadoties pēc tavu, iespējams, rudenī veikto asinsanalīžu rezultātiem, tad ir vērts tās atkārtot, lai redzētu, kāds pašlaik ir D vitamīna līmenis asinīs. Tomēr, kā saka ģimenes ārste, viņas praksē novērotais liecina, ka profilaktiskajās devās, 2000-4000 S.V. dienā, D vitamīns jāuzņem visu gadu, arī saules pielietajā vasarā. “Tāpēc par šī vitamīna samazināšanu ikdienā var runāt tikai tad, ja tas līdz šim lietots lielās devās un no jauna veiktajās asins analīzēs redzams, ka D vitamīna līmenis ir normas robežās. Profilaktiskā deva nepieciešama katram, neatkarīgi no analīžu rezultātiem," uzsver Gundega Skruze-Janava un piebilst, ka ar uzturu vien D vitamīnu pietiekami neuzņemam. 

 

Jāatgādina, ka D vitamīns regulē kalcija un fosfora vielmaiņu organismā, palīdz uzturēt kaulu un zobu veselību, ir nepieciešams normālai kaulu augšanai un attīstībai bērniem, normālai muskuļu un imūnsistēmas darbībai, kā arī vajadzīgs nervu un hormonālajai sistēmai un sirds un asinsvadu veselībai.

Saistītie raksti