Kā lietot vitamīnus, lai tie patiešām uzsūktos. Imunitātes stiprināšanas ieteikumi ģimenei

Kamēr pavasaris vēl kavējas un ģimenes apciemo dažādi vīrusi, tā vien gribas stiprināt gan pašam savu, gan bērna imunitāti. Kā pareizi lietot dažādus vitamīnus un uztura bagātinātājus, lai tie sniegtu maksimālo efektu, stāsta BENU Aptiekas farmaceite Ineta Kalnbirze.
Ir daži knifiņi, kas jāievēro, lai vitamīnu lietošana nebūtu pa tukšo.

FOTO: Shutterstock.com

Ir daži knifiņi, kas jāievēro, lai vitamīnu lietošana nebūtu "pa tukšo".

Rakstu sēriju “Ģimenes imunitāte” atbalsta BENU Aptieka

 

3 svarīgi principi vitamīnu lietošanā

  • Vitamīnus nozīmēt un ieteikt var gan ārsts, gan farmaceits, taču ļoti svarīgi ir tos lietot pareizi. Pirms jebkuru vitamīnu lietošanas svarīgi ir izpētīt to lietošanas instrukciju – katram vitamīnu veidam var būt atšķirīga lietošana.
  • Svarīgi ir nepārsniegt ieteikto devu, kas minēta, ja vien to nav noteicis ārsts. Ja kādu reizi ir aizmirsts iedzert devu, tad nākamajā reizē noteikti nevajag ieņemt dubultu devu, bet tikai kārtējo devu. Pārdozēšana var izraisīt nevēlamas blakusparādības.
  • Lai vitamīniem būtu maksimāls efekts, tos ieteicams lietot kursa veidā, kas var būt trīs mēnešus. Izņēmums ir, ja kādus vitamīnus ārsts iesaka lietot ilgstoši, piemēram, D vitamīnu. Pēc kursa varētu ieturēt dažu mēnešu pārtraukumu un, ja ir nepieciešams, var atkārtot.

 

Meklējām atbildes uz dažādiem jautājumiem par to, kā tos lietot, lai tie patiešām uzsūktos.

 

 

Vai vitamīni obligāti jālieto pēc ēšanas?

Vitamīnu efektivitāte ir atkarīga gan no laika, kad tos lieto, gan no mijiedarbības ar pārtiku un arī, ja tiek uzņemti vairāki līdzekļi vienā laikā. Ir preparāti, kas jālieto tukšā dūšā, ēšanas laikā vai tūlīt pēc ēšanas. Daļa vitamīnu ir ūdenī šķīstoši, daļa taukos šķīstoši, un līdz ar to katrai grupai ir savi lietošanas ieteikumi. 

Šobrīd bieži lietoto taukos šķīstošo D vitamīnu ir ieteicams lietot no rīta kopā ar maltīti vai pēc tās. 

Tāpat arī citus šīs grupas vitamīnus – A, E, K. Arī preparātus, kas satur Omega-3, Omega-6 un Omega-9 taukskābes iesaka uzņemt vai nu ēšanas laikā vai pēc ēšanas. 

Ja instrukcijā ir noteikts vitamīnus lietot tukšā dūšā, piemēram, ūdenī šķīstošos vitamīnus, piemērotākais laiks to lietošanai būtu no rīta pusstundu pirms vai divas stundas pēc ēšanas. Bet, lai multivitamīnu kompleksi neraisītu nepatīkamas sajūtas gremošanas traktā, tos ieteicams lietot pēc ēdienreizes, tāpat arī C vitamīnu ieteicams lietot pēc maltītes.

 

Dzirdēts, ka vitamīnus labāk lietot no rīta – vai tā ir tiesa?

Ir medikamenti un uztura bagātinātāji, kurus ieteicams lietot no rīta, jo tie palielina mūsu darba spējas un dod enerģiju. Piemēram, koenzīms Q10, D vitamīns, C vitamīns, multivitamīni būtu lietojami dienas pirmajā pusē. Magnijs un B6 vitamīns lietojams no rīta, ja mērķis ir mazināt stresu dienas laikā, bet vakarā – ja nepieciešama miega uzlabošana un ja tā lietošanas mērķis ir samazināt krampjus nakts laikā.

 

Vai pēc vitamīnu lietošanas var dzert kafiju?

Zāles un uztura bagātinātājus nevajadzētu lietot kopā ar kafiju, tēju un alkoholu, jo tā tiek samazināta to efektivitāte. Tāpat nav ieteicams vitamīniem uzdzert greipfrūtu sulu, jo tā var mainīt daudzu medikamentu reakciju organismā. Vitamīnus būtu ieteicams lietot, uzdzerot ūdeni pietiekamā daudzumā.

Reklāma
Reklāma

 

Kuriem vitamīniem, uztura elementiem jāievēro īpašs lietošanas veids?

Lietojot dzelzs preparātus, ir jāievēro dažas nianses. Lai dzelzs preparāti labāk uzsūktos, tiem nepieciešama skāba vide. Tādēļ ir ieteikums dzelzi uzņemt kopā ar kādu sulu – piemēram, dzērveņu, apelsīnu vai lietot to kopā ar C vitamīnu. Noteikti nevajadzētu vienlaicīgi uzturā lietot piena produktus, jo tā tiks traucēta dzelzs uzsūkšanās, kā arī nevajag dzelzs preparātus lietoto kopā ar kalcija preparātiem. 

Ir daži mono vitamīni un minerālvielas, ko var lietot kopā ar multivitamīniem, piemēram, vitamīni C, D, kā arī kalcijs, magnijs, jo to devas kompleksajos vitamīnos var būt mazākas nekā noteiktā dienas deva. “Tomēr ir jāuzmanās no pārdozēšanas, ja viena un tā pati sastāvdaļa ir vairākos līdzekļos, ko lieto vienlaicīgi,” būt vērīgiem aicina Ineta Kalnbirze.

 

Kā var zināt, ka lietotie vitamīni iedarbojas?

Lai konstatētu, ka vitamīni iedarbojas, var analizēt subjektīvās sajūtas – vai mazinās nogurums un nespēks, nervozitāte? Iespējams, var novērot, ka ir palielinājusies enerģija, kļuvis pilnvērtīgāks miegs, uzlabojas ādas, matu un nagu stāvoklis, nostiprinājušās organisma aizsargspējas un mazinās saslimšanu biežums. Par to, ka D vitamīna lietošana sekmējusies rezultātiem, var novērot asins analīzēs. 

 

Vai vitamīnu veidam ir ietekme uz to uzsūkšanās spēju (kapsulas, tabletes, košļājamās tabletes, citi veidi)?

Lai lietotie vitamīni sniegtu vislabāko efektu, ieteicams tos iegādāties uzticamā vietā – aptiekā, kur tiek piedāvāti preparāti no drošiem ražotājiem. Šādi ražotāji saviem produktiem ir izstrādājuši atbilstošas formas, kas labi uzsūcas organismā, pie noteikuma, ka tiek pareizi lietoti. 

Piemēram, tabletes, kas ir apvalkotas un nav paredzētas lauzt uz pusēm, vajadzētu norīt veselas, lai netiktu traucēta uzsūkšanās.

 Kapsulas nevajadzētu atvērt un lietot tikai saturu, ja vien tas nav minēts kā pieļaujams instrukcijā.

 

Kuri vitamīni atbild tieši par imunitāti?

Daudziem jau zināms, ka C vitamīns ir tas, kas atbild par spēcīgu imunitāti, bet arī ir pierādīts, ka D vitamīnam ir ievērojama nozīme cilvēka imunitātē. “Imunitāte katram no mums sākas kuņģa-zarnu traktā. Tāpēc, lai to sakārtotu, nereti ir ieteikums lietot kādas labās baktērijas, kas var palīdzēt uzlabot zarnu mikrofloru,” par vitamīniem, kas var palīdzēt stiprināt imunitāti atgādina farmaceite.

 

Reklāmas informācija

Otrdienās izdevīgāk!

BENU Aptieka Bērnu un vecāku otrdienās piedāvā 30% atlaidi dažādiem bērniem un vecākiem aktuālu zīmolu produktiem. Savukārt, lai šo atlaidi saņemtu BENU e-Aptiekā, izmantojiet kodu “OTRDIENA”, bet Rīgas Dzemdību namā esošajā BENU Aptiekā akcija būs spēkā katru dienu!

Lai stirpa veselība gan bērniņiem, gan vecākiem!

Saistītie raksti