10 bērnudārza audzinātājas ieteikumi, kā ģērbt bērnu pavasarī

Pavasarī, kad rīti mēdz būt vēl vēsi, bet pēcpusdienā jau silda saulīte, mazu bērnu vecākiem var būt apmulsums – kā tad bērnu ģērbt? Ne velti saka, ka pavasaris ir ļoti viltīgs. Bērnudārza audzinātāja Sindija Gerika atzīst – pavasarī mums visiem jābūt gataviem jebkādiem laikapstākļiem – gan sniegam, gan lietum, vējam un pat saulei, kas sakarsē!
Pavasaris ir īsts dabas pētīšanas laiks, tāpēc piemērots apģērbs bērniem ir ļoti nepieciešams.

FOTO: Shutterstock.com

Pavasaris ir īsts dabas pētīšanas laiks, tāpēc piemērots apģērbs bērniem ir ļoti nepieciešams.

Tā kā pavasaris parasti ir nokrišņiem bagāts, svarīgi, lai apģērbs pēc iespējas būtu ūdens necaurlaidīgs. Tāpat lieliski, ja ģimene var sarūpēt rezerves apģērbus, lai gadījumā, ja sanāk saslapināties vai izvārtīties dubļos, to var nomainīt. Kā atzīst audzinātāja Sindija Gerika – bērniem patīk visu izpētīt, būvēt smilšu pilis un izlēkāties peļķēs, tāpēc ļoti svarīgi, lai apģērbs nebūtu par traucēkli šo prieku baudīšanai.

 

Lūk, 10 praktiski padomi, kā ģērbt bērnus pavasarī

  1. Sīpoliņa princips. Svarīgi ģērbt bērnu tā, lai viņam nav ne par karstu, ne par aukstu. Kā to panākt, ja temperatūra dienas gaitā var būt ļoti dažāda? Ģērbt bērnu kārtās. “Ja bērnam kļūst par karstu, kaut ko varam novilkt nost, bet ja par aukstu – pavilkt apakšā kādu jaciņu. Ja bērns pavasarī pa āru skraida ziemas kombinezonā, ar ziemas zābakiem, cepuri un šalli – bērns sasvīst un, protams, nejūtas labi. Tāpēc ir labi, ja apģērbu var kombinēt un pielāgot laikapstākļiem,” teic Sindija.
  2. Lieka kārta no rīta. Ja rīts ir vēss, bet dienu sola siltāku, no rīta, dodoties uz bērnudārzu, ieteicams zem virskārtas pavilkt lieku kārtu, piemēram, flīsa jaciņu. To var izmantot rīta pastaigās, bet pēcpusdienā apakškārtu var atstāt skapītī. Plānākajiem kombinezoniem var izmantot arī vesti, ko no rīta var uzvilkt pa virsu.
  3. Lai apakškārta ir ērta. Domājot par apakškārtu, kas bērnam ir zem kombinezona, būtu lieliski ar meitenēm jau laicīgi sarunāt uz pastaigas laiku princešu kleitas novilkt nost. “Ir ļoti neērti, ja zem biksēm vai kombinezona jāpavelk kupla kleita, kas nereti ir sintētiska materiāla. Labāk tad kleitu pārvilkt un uzvilkt krekliņu. Ļoti svarīgi, lai apakšējā kārta zem virsdrēbēm bērnam ir ērta,” iesaka audzinātāja. 
  4. Kādu cepuri izvēlēties? Laba izvēle arī pavasara sezonā ir ķivercepures – cepure kopā ar šalli, kas velkama pār galvu. Pavasarī vienīgi jāizvēlas plānāka materiāla cepure, ne ziemas versija, jo tādā bērns, visdrīzāk, sasvīdīs. Var izvēlēties arī cita tipa cepurīti, piemēram, sasienamu.
  5. No šallēm laba izvēle ir apkaklīšu šalles – pār galvu velkamās šalles. Tās labi turas savā vietā un saglabā siltumu apkakles rajonā. Jāpievērš uzmanība, lai šalle nav dikti bieza, bet gan pielāgota reālajiem laikapstākļiem.
  6. Cimdi! Pavasaris ir īsts dabas pētīšanas laiks – Sindija apstiprina, ka jau aprīlī bērni cītīgi būvē smilšu kūkas, bet smiltis ir slapjas un aukstas. “Lai bērns varētu aktīvi darboties, ziemas cimdi nebūs tik ļoti piemēroti, jo bērnam tajos ir grūti satvert un noturēt lietas, kā arī tajos var sasust rokas. Tāpēc laba izvēle ir pirkstaiņi, bet tiem vajadzētu būt pietiekami siltiem cimdiem, kas ātri nelaiž cauri mitrumu. Tā ir ideālā izvēle,” norāda audzinātāja. Kā vēl labu un piemērotu variantu viņa min divu cimdu pāru kombināciju – apakšā var vilkt plānos pirkstainīšus, bet pa virsu plānus, ūdensnecaurlaidīgos cimdus, kurus – ja kļūst siltāks – var novilkt nost.
  7. Kombinezons vai atsevišķas jakas un bikses? Tas var būt gaumes jautājums, bet, kā novērojusi Sindija, mazajiem bērniem pašiem ērtāk kustēties, rāpties un lēkāt varētu būt kombinezonā, bet no vecāku viedokļa ērtāks varētu būt divdaļīgs komplekts. “Ja komplekts ir no divām daļām, to var kombinēt – ja kļūst siltāks, var atstāt biezo jaku, bet pievilkt klāt plānākas bikses. Arī, ja kāda no daļām saslapinās vai kļūst netīra, izskalot un izžāvēt var tikai to,” tā audzinātāja.
  8. Rezerves drēbes dārziņā. Ja rocība atļauj, labs variants ir dārziņā turēt bikses vai kombinezonu, ar kuru dārziņā var aktīvi darboties un neuztraukties, ka tas tiks sasmērēts, bet pēc dārziņa uzvilkt citu, tīro kārtu. Reizēm pēc dārziņa ir paredzēts vai nu veikala apmeklējums vai pulciņš, tad tālāk var doties ar tīrām drēbēm.
  9. Apavi – vai gumijas zābaki ir laba izvēle? Pavasaris nāk ar peļķēm – svarīgi būtu, lai bērns var droši pa tām bradāt un lēkāt, tāpēc ūdens izturīgi apavi ir ļoti svarīgi. Mazajiem bērniem gumijas zābaki varētu būt pārāk stingri, jo tie tik labi nelokās, tāpat ir vecāki, kas ne visai atbalsta gumijas zābaku lietošanu, jo tajos sasūt pēda. “Mazajiem bērniem ērtāki būs zābaki, kas ir no elastīgāka materiāla nevis tradicionālie gumijas zābaki. Ir zābaki no putām līdzīga materiāla, kas arī nelaiž cauri mitrumu un kam iekšā ir siltā kārta. Gumijas zābakus parasti izvēlas lielāki bērni, tikai tad jāseko, lai zābaki ir pietiekami gari. Turklāt ir iespējams gumijas zābakus uzvilkt tikai uz pastaigas laiku, lai mazajam nesasūt pēda,” atzīmē audzinātāja. “Mitruma izturīgi apavi noteikti ir nepieciešami, lai baudītu pavasari! Mazajiem ir skumīgi, ja citi var lēkāt pa peļķēm, bet viņš nē,” norāda audzinātāja.
  10. Pavisam noteikti ir vērts pārbaudīt bērna zeķu kolekciju – ieteikums vēsajā sezonā būtu tomēr lietot garākas zeķītes. “Tas atkal ir, domājot par apakškārtu. Ja par apakškārtu izvēlamies zeķubikses, ar tām noteikti būs mazliet siltāk, jo reizēm, skraidot pa āru, zeķes noslīd vai legingi uzraujas uz augšu. Meitenēm es ieteiktu vilkt zeķubikses, bet puišiem, kas nevēlas vilkt zeķubikses – legingus un garākas zeķītes. Īsās zeķes mēdz noslīdēt vai legingi var sarauties uz augšu, un tad var šī plikākā vieta nosalt,” tā Sindija.
Reklāma
Reklāma

 

Lai krāsainiem piedzīvojumiem pilns un veselīgs pavasaris! 

Saistītie raksti