Bērna imunitātes šūpulis – zarnu mikroflora

Tuvojoties ziemai pastiprināti pievēršam uzmanību bērna imunitātei. Ko nozīmē teiciens “imunitāte veidojas vēderā” un kāda nozīme bērna augšanā ir pareizai zarnu mikrofloras darbībai? Atbildes meklē rakstā!
Ko nozīmē teiciens “imunitāte veidojas vēderā”

FOTO: Publicitātes foto

Ko nozīmē teiciens “imunitāte veidojas vēderā”

Kā veidojas bērna zarnu mikroflora?


Par zarnu mikrofloru sauc aptuveni 100 triljonu baktēriju, sēņu, amēbu un citu mikroorganismu kopumu, kas apdzīvo vesela cilvēka zarnu traktu. Zīdainim zarnu mikroflora sāk veidoties jau dzemdību laikā nonākot saskarsmē ar mātes dzemdību ceļos esošajiem mikroorganismiem. Tālāk jau zarnu mikroflora turpina nobriest pati un mainīties visu dzīvi. Ir noskaidrots, ka 70 – 80% no cilvēka organisma imūnajām šūnām atrodas tieši kuņģa-zarnu traktā.
Zarnu mikrofloru bieži mēdz dēvēt par “papildus orgānu”. Ja zarnu mikroflora darbojas pareizi, tā veic bērna veselīgai augšanai nepieciešamas funkcijas - ražo vitamīnus, veicina gremošanu, aizsargā no kaitīgajiem mikroorganismiem un ir viens no imunitātes regulētājiem. 
 

Kas veicina bērna zarnu mikrofloru?


Zarnu mikroflorai un gremošanas traktam ļoti vērtīgas ir šķiedrvielas. Piemēram, ikdienā lietojot sabalansētu uzturu, kurā iekļauti augļi, dārzeņi un graudaugi, varam nodrošināt bērnu ar uzturu, kas veicina zarnu mikrofloras pareizu sastāvu un darbību. 
Imunitātes stiprināšana saistāma ne tikai ar dažādu šķiedrvielu papildus uzņemšanu, bet arī labvēlīgas zarnu mikrofloras uzturēšanu. Papildus atbalsts vēdera veselībai un imunitātei ir probiotikas. Tās ir labās zarnu baktērijas, kas uzņemtas papildus veicinās pareizu zarnu mikrofloras sastāvu. 

No probiotiķiem ar zinātniski pierādītu imunitātes atbalsta funkciju izceļas pienskābās baktērijas LGG (Lactobacillus rhamnosus). LGG probiotikas ir pasaulē ar pierādījumiem visbagātākās, tādēļ veselības speciālisti tās atzinuši par drošām visās vecuma grupās, sākot jau no zīdaiņa vecuma. 

Pie zarnu mikrofloras un imūnreakcijas uzlabojošām probiotikām pieder arī bifidobaktērijas. To vidū izceļas BB-12 (Bifidobacterium). Abu labo baktēriju kombinācija ir ne tikai efektīva veselīgas zarnu mikrofloras uzturēšanā, bet arī veicinās kopējo labsajūtu un imūnās spējas.

Aptiekās pieejami dažādu ražotāju probiotiku kompleksi, taču svarīgi pievērst uzmanību sastāvā esošajiem baktēriju celmiem un to efektivitātes rādītājiem. Ar pierādītajiem baktēriju celmiem LGG un BB-12 aptiekās pieejams LIVEO pienskābo un bifidobaktēriju komplekss. Bērniem īpaši patiks LIVEO Kids garšīgie pulverīši, kas piemēroti no 0 līdz 12 gadiem. Pulverīši ir viegli šķīstoši, ērti lietojami un nesatur laktozi un saldinātājus.
 

Avoti:
https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/bb-12
https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/lgg
Davidson LE, et al. Eur J Clin Nutr. 2011
 

Saistītie raksti