Vai iespējams izslimot vējbakas, pašam nemanot?

Bērns nav vakcinēts pret vējbakām un nav arī slimojis, taču asinsanalīzēs antivielas augstas. "Vai var izslimot vējbakas, to nezinot?" jautā "Mammamuntetiem.lv" lasītāja Guna.
Tādi veiksmes stāsti ir, taču iepriekš nevar pateikt, kam slimība noritēs viegli, bet kam radīsies komplikācijas.

FOTO: Shutterstock.com

Tādi veiksmes stāsti ir, taču iepriekš nevar pateikt, kam slimība noritēs viegli, bet kam radīsies komplikācijas.

Imunizācijas valsts padomes vadītāja, infektoloģe, profesore Dace Zavadska skaidro, ka, jā, var gan tā gadīties. Piemēram, ja ģimenē aug vairāki bērni, no kuriem viens slimojis ar acīmredzamām vējbakām – bijuši izsitumi, iespējams, arī temperatūra utt. –, tad otram bērnam var būt tikai dažas pumpas, kas nav pat pamanītas. 

 

“Arī tādi veiksmes stāsti ir, un pēc pārslimošanas izveidojas mūžīgā aizsardzība,” saka profesore, “taču iepriekš nevar pateikt, kam slimība noritēs viegli, bet kam radīsies komplikācijas, tāpēc vakcinācija ir vienīgais veids, kā savu bērnu pasargāt no saslimšanas ar vējbakām un iespējamām komplikācijām, ko tās var radīt.” 

 

Reklāma
Reklāma

Latvijā pret vējbakām vakcinē kopš 2008. gada, un ar divām vakcīnas devām, no kurām vienu bērns saņem gada vecumā, otru – pirms skolas gaitu uzsākšanas.

 

Viena deva nodrošina to, ka vakcinētie bērni slimo vieglāk un nenonāk slimnīcā, taču tas nenodrošina to, ka sabiedrībā šis vīruss cirkulē mazāk. Tāpēc Latvijā pret vējbakām paredzēta arī otra vakcīnas deva, kas nodrošina gan mūžilgu aizsardzību pret šo infekcijas slimību vakcinētajam cilvēkam, gan arī ir svarīgi tiem, kuri kādu iemeslu dēļ nevar saņemt šo vakcīnu. Piemēram, bērni, kuri slimo ar onkoloģiju. 

Saistītie raksti