Bērnudārzā vējbakas! Vai vakcinēts bērns bez simptomiem var tās pārnēsāt?

Kāda "Mammamuntetiem.lv" lasītāja ir nobažījusies – viņas meitas grupiņā uzliesmojušas vējbakas, bet ģimenē ir pieaugušie, kuri nav ne vakcinēti, ne tās izslimojuši: "Vai vakcinēts bērns var pārnēsāt infekciju, ja pašam simptomu nav?"
Ja bērnam simptomu nav, viņš infekciju nodot tālāk nevar!

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērnam simptomu nav, viņš infekciju nodot tālāk nevar!

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja un Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, asoc. prof. Dace Zavadska mierina – ja bērnam simptomu nav, tas nozīmē, ka šī viena saņemtā vakcīnas deva viņu ir labi sargājusi, bērns nav saslimis un infekciju nodot tālāk nevar! 

 

Taču arī vakcinēts bērns inficēties var. Profesore skaidro, ka bērnudārza vecumā saņemta tikai viena vējbaku vakcīna, otra mūsu valsts imunizācijas kalendārā paredzēta bērniem pirms skolas gaitu uzsākšanas jeb 7 gadu vecumā. 

 

“Bērns, kurš saņēmis vienu vējbaku vakcīnas devu, noteikti pats ir pasargāts pret nopietnu saslimšanu, bet apmēram 25 % no viņiem, esot kontaktā ar vējbaku slimnieku, var inficēties un slimot viegli,” norāda Dace Zavadska. 

Reklāma
Reklāma

 

Viegla slimības gaita nozīmē, ka bērnam var būt nedaudz paaugstināta ķermeņa temperatūra un visbiežāk arī pa kādai pumpai. Taču, kā saka profesore, neatkarīgi no izsitumu skaita, šis bērns gan ir infekciozs. “Ieteikums ir palikt mājās un izvairīties no kontakta ar citiem vēl piecas dienas pēc pēdējās pumpas parādīšanās,” viņa atgādina.  

 

Raksts sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”.

Saistītie raksti