Kādā vecumā, kur un kāpēc jāveic redzes pārbaude bērniem

Redze ir svarīgākā no cilvēka maņām, īpaši mūsdienās, kad tik daudz informācijas uztveram vizuāli. Tā ietekmē gan dzīves kvalitāti un pašapziņu, gan sekmes skolā, tāpēc regulāra un savlaicīga redzes pārbaude bērniem ir ļoti būtiska.
Vecumā starp gadu un diviem iespējams atklāt nopietnas redzes patoloģijas, kā arī izmērīt redzes stiprumu!

FOTO: Pixabay.com

Vecumā starp gadu un diviem iespējams atklāt nopietnas redzes patoloģijas, kā arī izmērīt redzes stiprumu!

Kādā vecumā ieteicama redzes pārbaude bērnam

Dažādās valstīs pieeja šai jautājumā ir atšķirīga – citviet redzi pārbauda tikai vienreiz, pirms skolas, bet Latvijā parasti redzes pārbaude tiek veikta bērnam gada, trīs gadu un sešu vai septiņu gadu vecumā, pirms skolas gaitu sākšanas.

Vecumā starp gadu un diviem iespējams atklāt nopietnas redzes patoloģijas, kā arī izmērīt redzes stiprumu. 

Pavisam maziem bērniem, kuri vēl nerunā, redzes pārbaude tiek veikta, izmantojot īpašus, starptautiski atzītus testus. 

Vēlākās vizītēs acu ārsts jau var uzzināt vairāk, jo bērns runā un spēj atbildēt uz jautājumiem par to, kā redz, pastāstīt, ja ir kādas problēmas.

Bērniem, kam tiek veikta redzes pārbaude, mēdz konstatēt tādas problēmas kā šķielēšana, tā saucamā “slinkā acs” jeb ambliopija, kad traucēta acs un smadzeņu sadarbība, kā arī refrakcijas problēmas, kas var izpausties kā tuvredzība, tālredzība vai astigmātisms. Ja bērnam būs nepieciešamas brilles redzes korekcijai, talkā nāks profesionāls ārsts optometrists.

Biežākas vizītes un īpaša uzmanība nepieciešama tad, ja dzimtā ir redzes traucējumi – pastāv iespēja, ka tie var pārmantoties, kā arī priekšlaicīgi dzimušiem bērniem. Tāpat biežāk jāapmeklē acu ārsts, ja bērns jau nēsā brilles redzes korekcijai.


Kāpēc tik svarīgi bērnībā regulāri pārbaudīt redzi

Foto: Paxels.com/ Pavel Danilyuk

 

Kaut arī bērns spēj redzēt jau no dzimšanas, pilnībā redzes sistēma izveidojas apmēram 7–8 gadu vecumā. Šai vecumā bērni aktīvi aug un mācās, taču viņu redze vēl attīstās, tāpēc ir ļoti svarīgi noteikt redzes problēmas un laikus tās koriģēt. Bērnībā, kamēr redzes sistēma vēl attīstās, to izdarīt ir daudz vieglāk, tāpēc redzes pārbaude jāveic savlaicīgi.

Pasaules Veselības organizācija (World Health Organization, WHO) savā atzinumā par redzes problēmām un to risināšanu “World Report on Vision” uzsver: “No dzimšanas brīža bērna attīstībai ļoti svarīga ir redze. [..] No agras bērnības līdz pusaudža vecumam redze nodrošina ērtu piekļuvi mācību materiāliem un ir izšķiroša izglītības ieguvē. Redze veicina sociālo prasmju attīstību, lai sekmētu draudzību, stiprina pašapziņu un uztur labklājību. Tā ir arī svarīga, lai piedalītos sportā un sociālajās aktivitātēs, kas ir būtiskas pilnvērtīgai fiziskajai attīstībai, garīgajai un fiziskajai veselībai, personiskajai identitātei un socializācijai.”

Atzinumā akcentēts – 

virkne pētījumu apliecina, ka gan bērnu, gan pieaugušo vidū tuvākajās desmitgadēs gaidāms miopijas jeb tuvredzības pieaugums, kas saistīts pamatā ar dzīvesveidu: 

Reklāma
Reklāma

daudz laika pavadām iekštelpās, kā arī pie ekrāniem. Savlaicīgi diagnosticējot redzes problēmas, redzes pārbaude pie kvalificēta speciālista un, ja nepieciešams, brilles bērniem, var palīdzēt uzlabot bērnu pašsajūtu, spēju socializēties, kā arī mācību sniegumu.
 


Ieteikumi, lai vizīte pie acu ārsta būtu pozitīva pieredze gan bērnam, gan vecākiem

Bērni ne vienmēr ir sajūsmā par vizītēm pie ārsta – tā ir jauna, satraucoša pieredze un situācija, kas var izraisīt stresu un pat trauksmes sajūtu. Redzes pārbaude var īsti neizdoties, ja mazais pacients būs pārlieku satraucies vai nobijies, tāpēc vērts paturēt prātā pāris ieteikumus:

  • Visvairāk satrauc jaunais un nezināmais, tāpēc pirms vizītes bērnam saprotamā veidā un atbilstoši vecumposmam jāpaskaidro, kurp plānots doties, kas tur notiks un kāpēc tas ir svarīgi.
  • Noteikti palīdzēs, ja ārsts, pie kura plānota redzes pārbaude, specializējies darbā tieši ar bērniem. Bērnu oftalmologs, kurš specializējas darbā ar mazajiem pacientiem, pratīs atrast kopīgu valodu un iedrošināt bērnu.


Kur veikt redzes pārbaudi bērnam

Foto: visioncenter.lv

 

Pakalpojumus piedāvā gan acu ārstu privātprakses un specializētas klīnikas, gan dažādi optikas veikali – izvēle ir gana plaša. Kur būs labākā redzes pārbaude – cenas un kvalitātes attiecības ziņā, ar patīkamu, pretimnākošu komunikāciju? Kā izvēlēties piemērotāko?

Liela nozīme arī šajā jomā ir augstvērtīgām, inovatīvām tehnoloģijām un labi zināmai kvalitātei – salonos “ZEISS Vision Center” redzes pārbaude tiek veikta ar augstas precizitātes ZEISS ierīcēm. Tas ļauj saņemt premium līmeņa aprūpi, kā arī vecumposmam, dzīvesveidam un redzes īpatnībām vispiemērotākās brilles, ja tās būs nepieciešamas. Rūpējieties par savu redzi un iemāciet arī bērniem prasmi rūpēties par savu veselību un dzīves kvalitāti!

Saistītie raksti