Pārbaude, kas ieteicama visām sievietēm, sasniedzot 35 gadu vecumu

Vairogdziedzera uzvedība lielā mērā ietekmē sievietes pašsajūtu. Vairogdziedzeris – tauriņformas dziedzeris kakla priekšējā daļā – ražo hormonus, kas kontrolē vielmaiņas ātrumu un daudzu orgānu sistēmu darbību, piemēram, to, cik ātri tiek sadedzinātas kalorijas vai cik ātri pukst sirds.
Vairogdziedzera hormonu pārbaude ir ieteicama visām sievietēm, sasniedzot 35 gadu vecumu.

FOTO: Shutterstock.com

Vairogdziedzera hormonu pārbaude ir ieteicama visām sievietēm, sasniedzot 35 gadu vecumu.

Vairogdziedzera hormonu pārbaude ir ieteicama visām sievietēm, sasniedzot 35 gadu vecumu, un pēc tam ik pēc pieciem gadiem. Biežākas pārbaudes veic augsta riska pacientiem vai tad, ja ir klīniska simptomātika.

 

TSH (tiroīdstimulējošais hormons) noteikti ieteicams pārbaudīt sievietēm reproduktīvā vecumā, pirms grūtniecības un pirmajā trimestrī. Dažreiz TSH testa rezultāti ir viltus pozitīvi, biežāk gan cilvēkiem ar smagām hroniskām slimībām vai senioriem, arī badošanās un akūtu slimību laikā, kā arī, ja nozīmēta vairogdziedzera ārstēšana, kas nav nepieciešama. 

Reklāma
Reklāma

 

Kad vairogdziedzera darbībai jāpievērš pastiprināta uzmanība? 

  • Ja sievietei pēc 60 gadu vecuma vairogdziedzerī ir mezgli vai citas vairogdziedzera saslimšanas. 
  • Ja lietots radioaktīvais jods vai veikta galvas/kakla ārējā apstarošana, ja ir autoimūnas slimības vai lieto specifiskus medikamentus (amiodarons, litijs). Šādos gadījumos ir palielināts hipotireozes risks (nepietiekama vairogdziedzera funkcija).  
  • Ja ir jebkādi vairogdziedzera darbības traucējumi: palielināts vairogdziedzeris, autoimūnas saslimšanas, piemēram, pirmā tipa cukura diabēts, vitiligo un citas, pēc jodu saturošo atkrēpotājlīdzekļu un rentgenkontrastvielu lietošanas. Tad var būt hipertireozes risks (palielināta funkcija).  
  • Ja diagnosticēta sirds priekškambaru fibrilācija, kas ir viens no biežāk sastopamajiem sirds aritmijas veidiem, osteoporoze jeb trauslo kaulu slimība, lipīdu vielmaiņas traucējumi, kā arī citos gadījumos pēc ārsta rekomendācijas.

Saistītie raksti