12 pazīmes, kas liecina, ka tev jāpārbauda vairogdziedzeris

Ja regulāri pamani vairākus no šiem simptomiem, noteikti konsultējies ar endokrinologu un pārliecinies, ka tavs vairogdziedzeris strādā nevienojami.

Viena no izplatītākajām vairogdziedzera saslimšanām – hipotireoze, biežāk sastopama sievietēm. Hipotireoze izraisa vairogdziedzera hormonu deficītu un postoši ietekmē visas organisma sistēmas.

FOTO: Shutterstock.com

Viena no izplatītākajām vairogdziedzera saslimšanām – hipotireoze, biežāk sastopama sievietēm. Hipotireoze izraisa vairogdziedzera hormonu deficītu un postoši ietekmē visas organisma sistēmas.

Miegainība, apātija, locītavu sāpes un nogurumu, īpaši pavasaros, parasti noraksta uz vitamīnu trūkums, bet tie var būt vairogdziedzera saslimšanu simptomi. 

Depresija un depresīvs noskaņojums
Nepietiekamos daudzumos saražoti vairogdziedzera hormoni var būt depresijas iemesls. Šie hormoni ietekmē serotonīna līmeni smadzenēs, kas atbild par labsajūtu. Nav hormonu  - nav prieka!  Tajā pašā pārlieku lielos producēti vairogdziedzera hormoni var izpausties kā agresivitāte, uzbudināmība un nemiers.

Vēdera aizcietējumi
Viens no izplatītākajiem hipotireozes simptomiem ir cieta vēdera izeja un gremošanas traucējumi. Pacienti sūdzas arī par atraugām un smaguma sajūtu kuņģī.

Miegainība
Cilvēks, kam ir hipotireoze, var gulēt 12 stundas dienā, bet vienalga justies noguris.  Nepārejoša rīta apātija un miegainība dienā ir ļoti satraucoši signāli.

Matu izkrišana un sausa āda
Sakarā ar palēninātu vielmaiņu, ko izraisa hormonālās problēmas, mati un āda nesaņem pietiekami daudz barības vielu. Tie vienkārši izskatās slikti. Blāvs acu skatiens, bāla, sausa, dzeltenīga āda, matu izkrišana ir vēl viens satraucošs signāls. 

Neizskaidrojams svara pieaugums
Pēkšņs svara pieaugums bez jebkāda pamatojuma nereti tiek saistīts ar vairogdziedzera problēmām. Visi mēģinājumu samaināt svaru, ierobežojot neveselīgo ēšanu un sportot, izgāžas. 
 

Zems libido
Vairogdziedzera hormonu deficīts var samazināt seksuālo apetīti. 


Muskuļu sāpes, krampji
Nepietiekams vairogdziedzera hormonu daudzums var radīt nervu bojājumus un traucēt normālu impulsu pārvadi smadzenēs, kas var izpausties kā muskuļu spazmas un krampji, par kāju un roku pirkstu nejūtīgums.

Sirds pārsitieni
Ja jūti, kā sitas sirds, šķiet, ka tā sāp, auļo vai strādā palēnināti, noteikti neatstāj to bez ievērības. 
 

Izklaidība
Vairogdziedzera darbības traucējumi ietekmē kognitīvās spējas – var pasliktināties atmiņa, spēja koncentrēties. Cilvēkam  kļūst grūti uztvert jaunu informāciju. 

Pazemināts asinsspiediens
Zems asinsspiediens kombinācijā ar letarģiju un miegainību ir ārkārtīgi svarīgs iemesls, lai apmeklētu ārstu.

Tūska
“Biezas” mēles sajūta, sejas un roku un kāju tūska var būt vairogdziedzera darbības traucējumu sekas. 
 

Kamola sajūta kaklā
Tipiska vairogdziedzera neveselības pazīme ir kamola sajūta kaklā, regulārs aizsmakums un rīšanas grūtības. 

Reklāma
Reklāma