Paaugstināta temperatūra zīdainim: kā pareizi izmērīt, vai jādod papildus dzert un citas atbildes

Paaugstināta ķermeņa temperatūra zīdainim vai pavisam mazam bērnam parasti sagādā raizes vecākiem, un īpaši, ja termometra stabiņš tuvojas atzīmei 38 °C. No šī brīža temperatūra jau tiek uzskatīta par drudzi, kas patiešām prasa pastiprinātu vērību.
Ja drudzis bērnam neizraisa izteiktu diskomfortu, tad temperatūru mazinošus medikamentus var nedot.

FOTO: Publicitātes foto

Ja drudzis bērnam neizraisa izteiktu diskomfortu, tad temperatūru mazinošus medikamentus var nedot.

Rakstu sēriju “Mazuļa veselība rudenī” atbalsta Kidsmed.lv. Izmanto atlaides kodu RUBRIC20 un saņem 20 % atlaidi visiem produktiem no 1. līdz 30. novembrim.

 

Drudzis pats par sevi nav slimība, bet gan normāla imūnās sistēmas reakcija, lai cīnītos ar infekcijas izraisītāju.

 

Īslaicīgi temperatūra var paaugstināties arī pēc profilaktiskajām vakcīnām, tostarp pārsniedzot pat 38 °C. Šajā gadījumā drudzis liecina nevis par infekciju, bet gan par aktīvu bērna imūnsistēmas darbību un antivielu veidošanos, kas ir vakcīnas mērķis.

Tāpat paaugstinātu temperatūru mazulim var novērot zobu šķilšanās periodā, it īpaši tad, kad izspraukties cenšas tā sauktie acu zobi un dzerokļi. Vecākiem nevajadzētu par to satraukties, jo parasti šāda temperatūra nav ilgstoša.  
 

Svarīgi

Paaugstināta ķermeņa temperatūra ir pareizi jāizmēra! Pirms to darīt, jāpārliecinās, ka bērns neatrodas ļoti siltā telpā, tāpat nav ieteicams to mērīt uzreiz pēc mazā cilvēka vannošanas vai tad, kad, piemēram, tikko izdzerta ļoti silta tēja. 

 

Zīdaiņiem un maziem bērniem visērtāk būs izmērīt temperatūru ar bezkontakta termometru, kuru, protams, var lietot arī pieaugušie. Īpaši nepacietīgākie, jo bezkontakta infrasarkano staru termometrs, piemēram, izmēra ķermeņa temperatūru sekundes laikā, turklāt ar to var izmērīt temperatūru arī dažādiem objektiem un pat telpai. 

 

Kā rīkoties?

Konstatējot bērnam paaugstinātu ķermeņa temperatūru, pat ja tā nedaudz pārsniedz 38 °C, tas nenozīmē, ka uzreiz tā jācenšas mazināt. Būtiski ir izvērtēt bērna pašsajūtu. 

 

Ja drudzis bērnam neizraisa izteiktu diskomfortu, tad temperatūru mazinošus medikamentus var nedot. 

 

Paaugstināta ķermeņa temperatūra jāārstē tikai tad, ja tā rada bērnam diskomfortu, un visbiežāk runa būs par temperatūru ap 39 °C vai pat augstāku. 

 

Zināšanai

Svarīgi atcerēties, ka ķermeņa temperatūra var turpināt pieaugt 2 – 3 dienas, kas ir normāla parādība pie vīrusa infekcijām. 

 

Medikamenti atbilstošā devā

Reklāma
Reklāma

Temperatūras pazemināšanai bērniem lieto medikamentus, kuru sastāvā aktīvā viela ir ibuprofēns vai paracetamols. Maziem bērniem tie pieejami sīrupu un rektālu svecīšu veidā.

 

Medikamentu devu aprēķina atkarībā no bērna ķermeņa masas (kg), ko ir svarīgi ievērot. Bieži bērna masai neatbilstošu temperatūru pazeminošu līdzekļu devu lietošana ir iemesls tam, ka neizdodas uzveikt drudzi un jāmeklē mediķu palīdzība. 

 

Svarīgi ir nogaidīt vismaz 30–40 minūtes pēc medikamenta lietošanas, lai novērtētu tā iedarbību. Tāpat jāatceras, ka nav svarīgi temperatūru pazemināt līdz normālai, tās krišanās par vienu grādu ir labs rezultāts. 

 

  • Ja bērnam līdz 1 mēneša vecumam ir paaugstināta temperatūra, nekavējoties jāizsauc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. 
  • Bērniem līdz 3 mēnešu vecumam neiesaka lietot temperatūru pazeminošus līdzekļus bez ārsta konsultācijas, jo drudzis šajā vecumā var būt vienīgā smagas bakteriālas infekcijas pazīme.
     

Vai zīdainim jādod papildus dzert?

Drudža gadījumā šķidruma uzņemšana ir ļoti svarīga. Bērnus, kuri tiek baroti tikai ar krūti, jāliek pie krūts biežāk, savukārt pārējiem jāpiedāvā padzerties papildus. Vislabāk vēsu ūdeni vai tēju. 

 

  • Zīdaiņiem līdz 6 mēnešu vecumam jāuzņem vidēji 100–190 ml šķidruma (30 ml uz kg svara), 
  • 6–12 mēnešus veciem bērniem nepieciešami vidēji 800–1000 ml šķidruma dienā.

 

Drudža gadījumā jāseko zīdaiņa urinācijas daudzumam un krāsai. Zīdainim diennakts laikā jābūt vismaz četrām pilnām autiņbiksītēm un urīna krāsai jābūt gaišai. 

 

Ja bērns atsakās dzert, šķidrums jāpiedāvā ļoti bieži, kaut vai pa vienam malciņam. Lielākam mazulim var piedāvāt dzert no mazas glāzītes, ar salmiņu, no ūdens pudeles ar sporta uzgali, ar mazu špricīti, karotīti utt. Galvenais, lai bērns padzeras!

 

Zināšanai

Bērniem tieši temperatūras paaugstināšanās laikā var būt aukstas plaukstas un pēdas, šādā gadījumā bērns jutīsies labāk zem siltas segas. 

Kad temperatūra ir paaugstinājusies, rokas un kājas kļūst karstas, tad bērnu var atsegt, un mājās jānodrošina optimāla gaisa temperatūra 21–22 grādi.
 

Ja bērns neiebilst, var uzlikt uz pieres samitrinātu drāniņu vai dvielīti istabas temperatūrā. Nevajadzētu izmantot aukstus apliekamos, jo lielais kontrasts starp bērna ķermeņa temperatūru un apliekamajiem pastiprinās diskomfortu. 

 

Tā nedari!

Nevajadzētu bērna ādu ierīvēt ar alkoholu vai spirtu, jo neliels tā daudzums var uzsūkties mazā cilvēka organismā un toksiski iedarboties uz nervu sistēmu. Turklāt – jo mazāks bērns, jo bīstamāka šāda darbība. 

Saistītie raksti