Kā rūpēties par to, lai bērna zobi būtu veseli? Biežākās kļūdas un risinājumi

Zobu veselībai ir tieša saistība ar bērna vispārējo veselību. Tieši tādēļ par tiem ir tik būtiski rūpēties. Kādas ir biežākās kļūdas un kā tās novērst, stāsta "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta Estētikas klīnikas zobārste Darja Ķīse.
Mutes veselība ietekmē ne vien bērna fizisko stāvokli, bet arī psiholoģisko labsajūtu un sociālo adaptāciju.

FOTO: Shutterstock.com

Mutes veselība ietekmē ne vien bērna fizisko stāvokli, bet arī psiholoģisko labsajūtu un sociālo adaptāciju.

Kāpēc svarīgi rūpēties par zobiem?

  1. Kariesa skarts zobs var sagādāt bērnam nepatīkamus emocionālus pārdzīvojumus un sāpes. 
  2. Priekšlaicīgi izrauts zobs, kuru nav iespējams saglābt, var negatīvi ietekmēt pastāvīgo zobu šķilšanās procesu vai žokļu pareizo attīstību. 
  3. Aplikums lielā daudzumā uz zobiem var progresēt un veicināt kaulaudu uzsūkšanos, kā rezultātā attīstās periodontīts.
  4. Mutes veselības problēmas, piemēram, kariozie zobi un periodontīts, var kļūt par iekaisuma un infekcijas avotu. Baktērijas no mutes var iekļūt asinsritē un izplatīties pa visu ķermeni, izraisot dažādas slimības, tostarp sirds un asinsvadu. 
  5. Ja bērnam ir zobu problēmas, tas var radīt neērtības saziņā ar citiem bērniem. 

 

Kādas ir biežākās kļūdas?

  • Nepareiza zobu tīrīšanas tehnika. Ja bērns tīra zobus ar horizontālām kustībām, aplikums, kas ir sakrājies dienas laikā, tiek iedzīts zobu starpās vai zem smaganas. Rezultātā sāk bojāties zobi un iekaist smaganas. 
  • Neregulāra zobu tīrīšana. Mutes dobuma veselību ietekmē tas, ja bērns, piemēram, izlaiž zobu tīrīšanu no rītiem vai tīra zobus pirms brokastīm. Zobi ir jātīra pēc katras ēdienreizes vismaz divas reizes dienā. 
  • Nepareiza zobu birstes kopšana. Ja to lieto vairāk nekā trīs mēnešus, starp sariņiem savairojas mikroorganismi. Nolietotie sariņi sliktāk tiek galā ar aplikuma noņemšanu. Bērniem, kuriem ir breketes, zobu birste jāmaina reizi mēnesī. 
  • Zobu diega nelietošana. Zobu diega lietošanai būtu jābūt obligātam zobu tīrīšanas rituāla papildinājumam jau bērnībā. Vienīgi – lai mazais netraumētu smaganas, zobu diegošanu veic vecāki.

 

Atceries! 

Vecāki ir atbildīgi par sava bērna mutes dobuma veselību, tāpēc līdz 10 gadu vecumam vecākiem obligāti tie ir jāpārtīra. 

 

Reklāma
Reklāma

Kā izvairīties no zobgrauža?

Lai saglabātu bērnu mutes dobumu veselu un izvairītos no zobu bojājumiem un smaganu iekaisuma, vajadzētu ņemt vērā šos ieteikumus. 

  1. Bērnam ir jābūt mīkstai zobu birstei atbilstoši vecumam, fluoru saturošai zobu pastai un zobu diegam. Papildus pēc zobārsta vai higiēnista rekomendācijām, var lietot starpzobu birstes un mutes dobuma skalojamo līdzekli. 
  2. Zobi jātīra pēc katras ēdienreizes vismaz divas reizes vismaz 2 minūtes.
  3. Jāseko, lai bērnam būtu sabalansētas un regulāras ēdienreizes, piemēram, neizlaižot brokastis. Tas samazinās tieksmi pēc našķiem. Ja bērnam uz skolu dod  līdzi uzkodu, šokolādi labāk iemainīt pret svaigiem dārzeņiem vai augļiem, bet saldo maizīti pret pilngraudu cepumu. 
  4. Ikdienā uzturā jāsamazina tādu produktu lietošana, kas satur slēptos cukurus. Tādas ir saldās pārslas, saldinātie jogurti, pusfabrikāti. Jāatceras, ka slāpes vislabāk noņem ūdens. Saldās limonādes un gāzētie dzērieni šo tieksmi tikai pastiprina. 
  5. Vecākiem jārāda piemērs. Ja vecāki ievēro veselīgu dzīvesveidu, uzturā minimāli lieto produktus, kas satur cukuru, seko līdzi savai veselībai un mutes dobuma veselībai, tad arī bērns centīsies to darīt.

 

Svarīgi!

  • Bērnam būtu jāapmeklē zobārsts un higiēnists vismaz reizi gadā, ja nav citu specifisku rekomendāciju no zobārsta puses. 
  • Bērniem no 2 līdz 18 gadu vecumam no valsts budžeta līdzekļiem ir nodrošināta apmaksāta vizīte pie higiēnista vienu reizi gadā, bet septiņu, 11 un 12 gadu vecumā – pat divas reizes gadā.

Saistītie raksti