Aukstums, vējš, iesnas un ausu sāpes. Kļūdaina rīcība bērna ausu sāpju gadījumā

“Ja bērnam sāp auss, noteikti pirmais, ko darīt – iedot pretsāpju zāles,” “Mammamuntetiem.lv” stāsta Ilze Sokolova, “LOR Klīnika” otolaringoloģe.
Speciāliste norāda: vidusauss iekaisumam, kas veidojas iesnu dēļ, ar cepuri nav sakara – bērnam cepures neuzlikšana iesnas neizraisīs! Pie vainas ir vīruss, nevis plika galva vējainā laikā.

FOTO: Shutterstock.com

Speciāliste norāda: vidusauss iekaisumam, kas veidojas iesnu dēļ, ar cepuri nav sakara – bērnam cepures neuzlikšana iesnas neizraisīs! Pie vainas ir vīruss, nevis plika galva vējainā laikā.

“Ja bērnam ir neliela temperatūra, nedaudz sāp auss, tā noteikti nav indikācija vērsties neatliekamajā palīdzībā bērnu slimnīcā; jāiedod pretsāpju zāles un jāvēro situācija,” piekodina speciāliste. 

 

Kļūdaina rīcība ausu sāpju gadījumā

  • Pirmā un visbiežākā kļūda ir tā, ka bērnam neiedod pretsāpju zāles, bet gaida ārsta vizīti ar domu – ja nu ārsts neierauga kaut ko, jo es esmu iedevis zāles, iepilinājis degunā. Ausu problēmas gadījumā ārsts tāpat visu redzēs!
  • Ja bērnam no auss ir izdalījumi, ausij neko nevajag darīt – vien notīrīt no ārpuses. Neko nedrīkst pilināt, neko nedrīkst likt ausī – nekādas ausu puķes, sīpola sulas, ķiplokus.
  • Ausi nedrīkst sildīt. Sildīšanas process var veicināt iekaisumu. Nedrīkst likt kompreses, kartupeļus, rīsu maisiņus un izmantot citas tautas metodes, jo tas var veicināt tālāku infekcijas izplatīšanos organismā.

 

Skaties video padomu: kā rīkoties, ja bērnam sāp auss

 

 

Ko darīt ausu sāpju profilaksei?

  • Profilakse ir pavisam elementāra – mazgāt rokas, ēst veselīgi, iet svaigā gaisā, pēc iespējas mēģināt izvairīties no kontakta ar slimiem cilvēkiem.
  • Ja ir stipras iesnas un iepriekš ir bijušas problēmas ar ausīm, bērnam degunu jātīra, jālieto deguna pilieni, mēģinot šādā veidā bērnu pasargāt no ausu sāpēm.
Reklāma
Reklāma

Ja bērns šņauc degunu, jāmāca to darīt pareizi. Fizioloģiski bērnam ir šņaukt degunu uz iekšu – viņš vienkārši velk puņķus uz iekšu, un tas ir labi. 

  • Bet ja deguns ir ļoti pilns ar iesnām un ir jāatvieglo situācija, tad jāņem salvete, vispirms jāaiztaisa vienu deguna pusi, bērnam jātur mute vaļā un vieglītēm jāizšņauc vienu nāsi. Tiešām vieglītēm, nevis spēcīgi. Šādā pat veidā izšņauc otru nāsi.  
  • Jāņem vērā, ka bērna vecumā vidusauss iekaisumu var veicināt pasīvā smēķēšana. Pat arī, ja bērns neatrodas tiešā dūmu ietekmē, bet gan elpo vecāka ar dūmiem piesūkušās drēbes.  
  • Ja ausu problēmas ir zīdainim, tās var būt saistītas arī ar kuņģa skābes atvilni vai izteiktu atgrūšanu. Šādā situācijā ir svarīgi sekot līdzi bērna pareizai barošanai – sagaidīt atraudziņu pēc ēšanas, pēc iespējas ilgāk mazuli vertikalizēt, turēt augšā, lai atgrūšana nav tik izteikta. 
     

Vai no ausu sāpēm var pasargāt cepure?

Vidusauss iekaisumam, kas veidojas iesnu dēļ, ar cepuri nav sakara – bērnam cepures neuzlikšana iesnas neizraisīs. Jā, ja ir auksts laiks, mēs nēsājam cepuri, lai nenosaltu, lai nesasaldētu galvas nervus – taču arī trīs zaru nervu sāpēšana apsaldējuma dēļ ir izteikta problēma nevis bērniem, bet gan pieaugušajiem!

 

Kāpēc mēs saslimstam? Tie ir vīrusi. Kāpēc pieķeras vīrsui? Tā ir imunitāte. Plus organismam ļoti nepatīk straujas temperatūras svārstības – nepatīk ne pārkaršana, ne atdzišana. 

Dažreiz saka: man nosala kājas, tāpēc man tagad ir iesnas. Nē! Iesnas izraisa vīruss. 

Kāju nosalšana veicināja imunitātes pazemināšanos un tad veiksmīgi pieķērās vīruss – mums to apkārt cirkulē daudz! Ir vismaz 200 vīrusi, kas izraisa iesnas. Tad nu kāds no vīrusiem vienkārši ir uzķēris to vājo brīdi, kad var pieķerties mūsu organismā. 

Saistītie raksti