Kāpēc pavasarī vienmēr piemetas iesnas?

Kāpēc pavasarī allaž saaukstējamies, skaidro ģimenes ārste Anita Vintere.

Pavasara iesnas ilgst 7 līdz 10 dienas.

FOTO: Shutterstock.com

Pavasara iesnas ilgst 7 līdz 10 dienas.

Pat tad, ja cilvēks rūpīgi seko meteorologu informācijai un pūlas saģērbties atbilstoši apstākļiem, neviens nav pilnīgi pasargāts no pēkšņām laikapstākļu kaprīzēm. Tāpēc arī radies pamatotais saaukstēšanās pavadoņa apzīmējums – pavasara iesnas, kad saslimšanu izraisa krasas temperatūras svārstības. Starp citu, arī kondicioniera izraisītās iesnas iedalāmas šajā iesnu kategorijā.

Neviens nav pilnīgi pasargāts no pēkšņām laikapstākļu kaprīzēm. Tāpēc arī radies pamatotais saaukstēšanās pavadoņa apzīmējums – pavasara iesnas, kad saslimšanu izraisa krasas temperatūras svārstības.

Pavasara iesnas ilgst 7 līdz 10 dienas. Lai tās vieglāk pārvarētu, jādzer zāļu tējas, jāsatinas šallē, jāsargā kakls. Īslaicīgi var lietot kādu no deguna pilieniem vai ziedēm. Iesnas ir jāārstē, lai pasargātu sevi no deguna blakusdobumu iekaisuma. Svarīgi arī katru dienu vismaz stundu uzturēties svaigā gaisā.
 

Taču jānošķir alerģiskās iesnas, kas arī piemeklē cilvēkus pavasarī, līdzko sāk ziedēt koki un krūmi. Ļoti jutīgi cilvēki saslimst ar iesnām pat, pirms augi zied Latvijā, – putekšņus no citurienes atnes dienvidu vēji. Ja cilvēku māc alerģiskās iesnas (aizlikts deguns, šķaudīšana, acu asarošana), jāārstējas pie speciālista un neiztikt bez ilgstošai lietošanai domātajiem steroīdajiem sprejiem, ko aptiekās pārdod uz receptēm.
 

Reklāma
Reklāma

Informācija no žurnāla "100 Labi Padomi"