Cik ilgi ir derīgs uzaicinājums uz dzemdes kakla vēža skrīningu

Profilaktisko pārbaudi jeb dzemdes kakla vēža skrīningu reizi trijos gados sievietēm Latvijā apmaksā valsts, sievietei uz dzīvesvietu nosūtot uzaicinājumu to veikt. Cik ilgi tas ir derīgs?
Pārbaudi piedāvā sievietēm 25-67 gadu vecumā; uzaicinājuma vēstules tiek nosūtītas uz sievietes deklarēto dzīvesvietas adresi.

FOTO: Shutterstock.com

Pārbaudi piedāvā sievietēm 25-67 gadu vecumā; uzaicinājuma vēstules tiek nosūtītas uz sievietes deklarēto dzīvesvietas adresi.

Imunizācijas valsts padomes loceklis, Latvijas lauku ģimenes ārstu asociācijas viceprezidents, ģimenes ārsts Ainis Dzalbs norāda, dzemdes kakla vēža skrīninga gadījumā uzaicinājuma vēstule ir spēkā trīs gadus. Turklāt ģimenes ārstu piekļuve šiem datiem dod iespēju sekot līdzi apmeklējumam, motivēt, atgādināt un arī panākt rezultātu. 

 

Dzalbe uzsver, ka viņaprāt, ģimenes ārsti var palīdzēt arī ar informāciju par uzaicinājumiem, lai sievietes nepalaistu garām valsts apmaksāta skrīninga iespēju. Ģimenes ārstiem ir pieejami dati no Nacionālais veselības dienesta (NVD) par izsūtītajām vēstulēm. 

Ģimenes ārsts var redzēt, kura šo pakalpojumu ir vai nav izmantojusi.

A.Dzalbs skaidro, ka saistībā ar šo informāciju ārstam var būt iemesli sazināties ar šīm pacientēm, atkarībā no prakses iespējām – vai tur ir papildus darbinieks, kāds brīvāks ārsta palīgs vai māsa. Un saziņas iespējas mūsdienās ir dažādas – var zvanīt, var sūtīt īsziņas.

Reklāma
Reklāma

 

Uzrunājot pārbaužu kavētājas, tiek konstatēts, ka daļa nav saņēmusi uzaicinājuma vēstules. Tā gadās, ja paciente, piemēram, nedzīvo deklarētajā adresē. Citām vēstule ir nozudusi, gadās situācijas, ka pati paciente pazaudē vēstuli. Ģimenes ārstiem ir pieeja datu bāzei, no kuras iespējams izdrukāt uzaicinājumu dublikātus. 

 

Raksts sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”.

Saistītie raksti