Kā brīnumsvecītes kaitē veselībai? Izmanto tās pareizi!

Aizdegtas brīnumsvecītes rada svētku atmosfēru, īpaši priecējot bērnus. Tomēr speciālisti iesaka paturēt prātā – lai gan brīnumsvecītes daudziem šķiet bērnišķīga rotaļlieta, arī tās ir klasificējamas kā pirotehnika, pret ko jāattiecas nopietni.
Vislabāk priecāties par sprakšķošajām liesmiņām ārā, svaigā gaisā.

FOTO: Shutterstock.com

Vislabāk priecāties par sprakšķošajām liesmiņām ārā, svaigā gaisā.

Svētku uguņošanu skatāmies no attāluma, tās radītie dūmi izkliedējas gaisā, un mēs ieelpojam tikai nelielu daļu no tiem, savukārt brīnumsvecītes bieži vien dedzinām iekštelpās vai slikti vēdinātās telpās, un to dūmi ātri vien nonāk plaušās.

Brīnumsvecītes sastāv no metāla, oksidētāja un saistvielas. Alumīnijs, magnijs un titāns rada gandrīz baltas dzirksteles, dzelzs – oranžas, savukārt dzelzs un titāna sakausējums – zeltainas. Oksidētājs sastāv no nitrātiem, hlorātiem vai perhlorātiem. Pēc aizdedzināšanas oksidētāji sadalās, radot dzirksteļošanu un šīm svecītēm raksturīgo skaņu.

Stieplīte, kas satur visu kopā, visbiežāk gatavota no metāla. Dūmi, kas izdalās degšanas laikā, pavisam noteikti ir kaitīgi, jo satur dažādus metālus un ķīmiskas vielas. Vislabāk priecāties par sprakšķošajām liesmiņām ārā, svaigā gaisā. Ja tomēr vēlies brīnumsvecītes dedzināt iekštelpās, uzreiz pēc tam kārtīgi izvēdini istabu.

Reklāma
Reklāma

 

Avots: "100 Labi Padomi"

Saistītie raksti