Kuras analīzes regulāri vajadzētu nodot visiem?

Vismaz reizi gadā ikvienam jānodod urīna un asins analīzes, kā arī jānosaka holesterīna un glikozes līmenis. Tāpat jāapmeklē ģimenes ārsts, kurš, uzklausot pacientu un zinot viņa ģimenes vēsturi, nosūtīs uz piemērotākajām analīzēm, vēsta Lsm.lv, atsaucoties uz Latvijas Radio raidījumu "Kā labāk dzīvot".
Analīzes jāveic, pirms un pēc tam konsultējoties ar savu ģimenes ārstu.

FOTO: Shutterstock.com

Analīzes jāveic, pirms un pēc tam konsultējoties ar savu ģimenes ārstu.

"Mēs kā laboratorijas ārsti vismaz reizi gadā aicinām aizdomāties par savu holesterīnu, aiziet pie ģimenes ārsta un palūgt nosūtījumu uz holesterīna līmeņa noteikšanu. Noteikti jāpaskatās arī glikozes līmenis, jo cukura diabēts ir ļoti izplatīta saslimšana Latvijā. Noteikti jānovēro pilnā asins aina, feritīns," skaidroja medicīnas firmas "Dziedniecība" laboratorijas galvenā ārste Olga Ļakutina.

 

Vienlaikus viņa atzina, ka analīzes jāveic, pirms un pēc tam konsultējoties ar savu ģimenes ārstu, jo katram pacientam ir individuāla saslimšanu vēsture un atšķirīgs veselības stāvoklis. 

“Mēs visi esam lielā stresā, sevišķi pēc pandēmijas. Es domāju, ka visai tautai labi būtu aiziet pie sava ģimenes ārsta un vienkārši izrunāties par savu veselības stāvokli, problēmām vai arī par to, ka nav problēmu. 

Reklāma
Reklāma

 

Dakteris, savācot anamnēzi, zinot ģimenes vēsturi, var ieteikt pareizās analīzes pareizā laikā un atklāt to, kas cilvēkam pat neienāk prātā," skaidroja ārste. 

Viņa norādīja, ka Latvijas iedzīvotāju vidū ir izplatīts cukura diabēts, vēža saslimšanas un citas slimības, un vienkārša analīžu veikšana ārstam var sniegt daudz vērtīgas informācijas. 

Turklāt saslimšanas ar analīžu palīdzību var atklāt arī pilnīgi nejauši, kamēr to simptomi vēl nav parādījušies. 

Saistītie raksti