Ko bez maksas var pārbaudīt profilaktiskajā veselības pārbaudē ik gadu?

Pirms vēl nav atnācis rudens, atsākušās skolas gaitas un sākusies saaukstēšanās sezona, ir laiks doties uz ikgadējo profilaktisko pārbaudi, ko apmaksā valsts.
Profilaktiskajā pārbaudē ir ļoti svarīga arī paša līdzestība un vēlme rūpēties par savu veselību.

FOTO: Shutterstock.com

Profilaktiskajā pārbaudē ir ļoti svarīga arī paša līdzestība un vēlme rūpēties par savu veselību.

Ko, kā un kāpēc pārbauda ikgadējā profilaktiskajā veselības pārbaudē, skaidro Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska. Kaut šķiet, ka esat pilnīgi vesels, un iepriekšējā gadā pat nav bijusi vajadzība doties pie ārsta, reizi gadā ir vērts veikt veselības pārbaudi. “Tā ir vērtīga lieta savai veselībai un sirdsmieram, izmantojiet šo iespēju!” aicina daktere Kozlovska.

 

Rezervē laiku

Protams, ģimenes ārsts izmeklē savu pacientu arī reizēs, kad viņš ieradies ar konkrētu sūdzību, taču tad liela daļa uzmanības un vizītes laika būs veltīta šīs problēmas risināšanai. Mierīgāk un rūpīgāk profilaktisko apskati ārsts veiks, ja tas būs galvenais vizītes mērķis un būs pietiekami daudz laika, lai varētu jūs pārbaudīt no galvas līdz kājām. Tāpēc laikus piesakieties un rezervējiet tam piemērotāko laiku.

Iespējams, jūtaties pilnīgi vesels, bet ģimenes ārsts ar savu pieredzi un zināšanām, rūpīgi jūs apskatot, var pamanīt pirmos, viegli novēršamos problēmu vai slimību iedīgļus.

 

Ko pārbaudīs?

Ārsts apskatīs ādu, gļotādas, mēli, pievērsīs uzmanību dzimumzīmēm un veidojumiem uz ādas – reizēm pats cilvēks nepamana, ka uz muguras var palielināties kāda dzimumzīmīte vai notikt citas pārmaiņas. Ārsts apskatīs un iztaustīs (palpēs) kakla, padušu un cirkšņu limfmezglus, apskatīs un pārbaudīs vairogdziedzeri, pārbaudīs krūšu dziedzerus gan sievietēm, gan arī vīriešiem. Tad izmērīs arteriālo asinsspiedienu, noteiks pulsu, izklausīs sirdi un plaušas (auskultācija), izmērīs ķermeņa temperatūru.

Tāpat svarīgi pacientiem veikt vēdera palpāciju jeb iztaustīšanu – zinošam mediķim šī pārbaude sniedz daudz informācijas. Pēc 50 gadu vecuma ir svarīgi veikt arī rektālo palpāciju jeb, vienkārši runājot, dakteris uzvelk cimdus un patausta tūpli no iekšpuses.

Reklāma
Reklāma

Tas vajadzīgs, lai noteiktu hemoroīdus (taisnās zarnas vēnu slimību), gan to, vai tur nav sācis veidoties kāds bumbulis, iespējams, audzējs, kuru laikus likvidējot var izvairīties no diemžēl diezgan izplatītā taisnās zarnas vēža. Lai pārbaudītu zarnas, pacientiem pēc 50 gadu vecuma ārsts iedos līdzi uz mājām aploksnīti ar komplektu slēpto asiņu noteikšanai fekālijās.

Dakteris izmērīs augumu un nosvērs pacientu, novērtēs svara izmaiņas, ķermeņa masas indeksu, riska faktorus, kas saistīti ar to. Apskatīs augumu, mugurkaulāju, stājas defektus, iespējamās deformācijas, novērtēs locītavas un to kustīgumu.

Pārbaudīs kustības un, ja nepieciešams arī jušanu, kas mēdz būt samazināta gan tāpēc, ka nospiests kāds nervs, gan diabēta vai kādas citas slimības dēļ. Šī ir reize, kad dakteris interesēsies arī par intīmo veselību un tās izmaiņām. Tā var būt būtiska informācija, gan vērtējot visu organisma darbību kopskatā, gan arī tieši šajā sfērā. Sievietēm atgādinās par nepieciešamību veikt pārbaudes pie ginekologa.

Katru gadu ieteicams pārbaudīt redzi un dzirdi. Pēc nepieciešamības ārsts nosūtīs uz asins analīzēm un citām pārbaudēm.

 

Esiet līdzestīgs!

Profilaktiskajā pārbaudē ir ļoti svarīga arī paša līdzestība un vēlme rūpēties par savu veselību. No tā vien, ka ārsts uzzinās reālo pacienta veselības stāvokli un riskus, daudz kas nemainīsies. Būtiski ir sadzirdēt un izpildīt ārsta ieteikumus un novērst riskus veselībai. Vieniem tie būs saistīti ar mazkustīga dzīvesveida sekām – lieko svaru, stājas un mugurkaulāja problēmām, citiem – ar paaugstinātu asinsspiedienu vai kaitīgiem ieradumiem, piemēram, smēķēšanu.

Ja ģimenes ārsts nosūta uz papildu izmeklējumiem vai konsultācijām pie kāda speciālista, tad sava sirdsmiera labad izpildiet un negaidiet vīrusu sezonu. Jautājiet arī paši, ko vēl varat ikdienā veikt savas veselības labā. Jo gan ģimenes ārstam, gan jūsu tuvajiem un jo sevišķi jums pašam ir svarīgi, ka esat vesels, stiprs un laimīgs.