Vai ar Koksaki vīrusu bērni var slimot atkārtoti?

"Mans bērns nupat izslimoja ar slaveno Koksaki vīrusu, bet draudzene teica, lai nepriecājos, jo varot saslimt vēlreiz. Vai tiešām neveidojas imunitāte tāpat kā vējbaku gadījumā?" "Mammamuntetiem.lv" raksta 3 gadus vecā Daniela mamma. Kā īsti ir, skaidro bērnu infektoloģe Inga Ziemele.
Imunitāte veidojas pret konkrēto Koksaki vīrusa serotipu, taču tie ir vairāki

FOTO: Shutterstock.com

Imunitāte veidojas pret konkrēto Koksaki vīrusa serotipu, taču tie ir vairāki

Šajā vasarā daudziem vecākiem raizes sagādājis Koksaki vīruss – daļai zināms, bet ļoti daudzi par tādu dzirdēja pirmo reizi. Tostarp 3 gadus vecā Daniela mamma, kura stāsta, ka viņas dēls izslimojis salīdzinoši viegli – tik vairākas dienas sāpējusi mutīte izsitumu dēļ: “Daktere ieteica viņam ēst saldējumu, un vēsums tiešām palīdzēja. Bija pumpas arī uz plaukstām un dažas uz pēdām, bet aptuveni nedēļas laikā viss pazuda.” 

 

Puisēna vecāki atviegloti uzelpoja, kad mazais izveseļojās, jo daļai viņa bērnudārza grupiņas biedru simptomi bija krietni nopietnāki – gan augsta temperatūra vairākas dienas, kas negribēja padoties pat zālēm, gan mokošākas izpausmes pumpu dēļ. 

Taču nu Daniela mamma atkal ir satraukusies, jo no draudzenes uzzinājusi, ka, pretēji ģimenē domātajam, imunitāte vis neveidojoties kā vējbaku gadījumā un ar Koksaki varot salsimt atkal! “Vai tiešām tā ir?” jautā sieviete.

 

“Bērnam saslimstot ar konkrēto vīrusu, kas tajā brīdī cirkulē un ierosina šo saslimšanu, imunitāte veidosies, bet šis vīruss nav tik unikāls un vienveidīgs kā tas ir vējbaku gadījumā,” skaidro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu infektoloģe Inga Ziemele. "Koksaki vīruss pieder enterovīrusu grupai, kas ir vairāku tipu – Koksaki vīrusam zināmi divi serotipi, kas šo slimību var ierosināt. Līdz ar to, 

Reklāma
Reklāma

tiklīdz cirkulēs jauns, otrs vīrusa serotips, piemēram, citā vasarā, tā bērns atkal var saslimt ar to pašu mutes-plaukstu-pēdu slimību." 

Ja tomēr arī nākamgad cirkulēs šajā vasarā aktīvais Koksaki vīrusa serotips, tad gan bērnam, kurš jau izslimojis, būs izveidojusies imunitāte pret to un viņam nevajadzētu saslimt atkārtoti.

 

Saistība ar imunitāti ir arī faktam, ka pieaugušie ar Koksaki slimo ļoti reti. Inga Ziemele stāsta: “Cilvēkam augot un sastopoties ar šiem vīrusiem, imunitāte veidosies, līdz ar to pieaugušajie tendence slimot ir mazāka. Pat tad, ja šis vīruss diezgan aktīvi cirkulē sabiedrībā. Jo, iespējams, pieaugušajam dzīves laikā imunitāte izveidojusies arī pret šiem citiem enterovīrusa tipiem.” 

Saistītie raksti