Pieejams jauns multiplās sklerozes podkāsts "Mans Stāsts"

Latvijas Multiplās sklerozes asociācija laidusi klajā jaunu podkāstu "Mans Stāsts". Tā mērķis ir radīt iedvesmu dzīvespriekam, spēkam un iekšējam mieram brīžos, kad dzīve rada pastāvīgus ikdienas izaicinājumus. Podkāsts jau klausāms platformā "Spotify" un drīzumā būs pieejams arī "Apple Podcast", "Google Podcasts", kā arī "PocketCast".
Podkāsts Mans Stāsts ir veidots, lai palīdzētu nenolaist rokas un nepadoties, pārvarot pastāvīgus izaicinājumus.

FOTO: Publicitātes foto

Podkāsts "Mans Stāsts" ir veidots, lai palīdzētu nenolaist rokas un nepadoties, pārvarot pastāvīgus izaicinājumus.

Par diagnozi

Multiplā skleroze (MS) ir neārstējama centrālās nervu sistēmas slimība, kuras laikā organisma imūnsistēma uzbrūk savām šūnām, skarot galvas un muguras smadzenes. Radītie nervu sistēmas bojājumi apgrūtina kustības, pasliktina redzi un koordināciju telpā.

Multiplā skleroze visbiežāk skar cilvēkus vecumā no 20 līdz 40 gadiem. Simptomi ikvienam var būt ļoti atšķirīgi. Sākotnēji cilvēks var izjust nespēku un pārmērīgu nogurumu, kam var sekot arī tirpums rokās un kājās, 

reiboņi, pēkšņas redzes problēmas vai citi iepriekš nepiedzīvoti traucējumi un sajūtas. Traucēta nervu vadītspēja neļauj muskuļiem darboties pilnvērtīgi, kā rezultātā kādā no ķermeņa daļām var negaidīti parādīties vājums. Var veidoties neapzinātas muskuļu kontrakcijas, parādīties grūtības koncentrēties vai veikt vairākus darbus vienlaikus. Diemžēl daudziem cilvēkiem nepieciešamība sadzīvot ar hronisku un neprognozējamu saslimšanu var izraisīt arī depresiju un trauksmi.

Latvijas Multiplās sklerozes asociācijas valdes līdzpriekšsēdētāja un podkāsta vadītāja Maija Pontāga norāda, ka podkāsts veidots ar vēlmi iedvesmot cilvēkus ar MS dzīvot maksimāli pilnvērtīgu dzīvi: “Multiplās sklerozes skartie visbiežāk piedzīvo ne tikai fiziskus apgrūtinājumus, bet izjūt arī lielu emocionālo spriedzi. Podkāsts “Mans Stāsts” ir veidots, lai palīdzētu nenolaist rokas un nepadoties, pārvarot pastāvīgus izaicinājumus.

Katrā podkāsta epizodē sarunāsimies par to, kāda ir ikdiena ar šo saslimšanu, kāds ir ārstēšanas process un metodes, kā mainās emocionālais stāvoklis, kā sevi uzmundrināt un iedrošināt dzīvot pilnvērtīgi, kur iespējams meklēt palīdzību, kā mainīt dzīvesveidu un uzklausīsim atklātus pieredzes stāstus. Ceram uzrunāt arī ģimenes locekļus un dažādus speciālistus – par to, kā palīdzēt kādam, kuru skārusi multiplā skleroze un kā pašam pieņemt tuvinieka diagnozi. Lai izglītošanās process būtu parocīgs un mūsdienīgs, lēmām par labu tieši podkāsta formātam. Mūsuprāt, tas ir ērts veids, kā cilvēki var izglītoties, veidot izpratni par multiplo sklerozi, kā arī iegūt noderīgu informāciju. Ceram, ka varēsim sniegt nepieciešamo atbalstu un iedvesmosim pozitīvākai ikdienai!”

Reklāma
Reklāma

Sievietēm multiplā skleroze rodas aptuveni divas līdz trīs reizes biežāk nekā vīriešiem, kļūstot par vienu no izplatītākajiem invaliditātes cēloņiem gados jaunākiem cilvēkiem.

Lai arī pagaidām multiplā skleroze nav pilnīgi ārstējama, zinātne attīstās un pacientiem pieejami jauni medikamenti, kas ļauj dzīvot pēc iespējas pilnvērtīgāk, palēninot slimības attīstību. Jo ātrāk pacients sāks tos lietot, jo labāks būs rezultāts. Tādēļ svarīgi atpazīt potenciālos simptomus un nekavējoties vērsties pie ārsta.

 

Daži no multiplās sklerozes simptomiem

  • Neparasts nogurums, pat šķietams spēku izsīkums
  • Nejutīgums dažādās ķermeņa daļās
  • Ķermeņa daļu tirpšana
  • Muskuļu vājums, tajā skatā – no rokām krīt ārā priekšmeti
  • Līdzsvara un koordinācijas traucējumi
  • Redzes traucējumi, piemēram, redzes miglošanās vai dubultošanās.


Vairāk informācijas par Latvijas Multiplās sklerozes asociāciju atrodama šeit

Saistītie raksti