Kādu termometru izvēlēties un kurā vietā mazulim mērīt temperatūru – padusē, ausī vai dupsī?

Lai gan ārsti mūsdienās norāda, ka saslimšanas gadījumā vairāk vajag vērot pašsajūtu, nevis skaitīt iedaļas termometrā, savu reizi dienā ķermeņa temperatūru tomēr nepieciešams izmērīt. Kā to pareizi izdarīt un kādu termometru vislabāk izvēlēties, komentē ģimenes ārste Māra Meldere un farmaceite Zanda Ozoliņa.
Mazu bērnu vecāki, atvasēm slimojot, saskaras ar izaicinājumu – kā bērnam izmērīt temperatūru?

FOTO: Shutterstock.com

Mazu bērnu vecāki, atvasēm slimojot, saskaras ar izaicinājumu – kā bērnam izmērīt temperatūru?

Kurš gan nav pieredzējis situāciju, ka ir tik grūti bērnam izmērīt temperatūru! Kādu termometru izvēlēties ģimenēm ar bērniem un kā izmērīt bērnam temperatūru tā, lai ir pārliecība par iegūto rezultātu?

 

Vispirms vajadzētu konsultēties

Mūsdienās plašajā termometru piedāvājumā viegli apjukt – to klāsts un cenu atšķirības ir lielas. Tāpēc pirms mērierīces iegādes ieteicams konsultēties vai nu ar ārstu, vai vismaz farmaceitu. Speciālists palīdzēs izlemt, kurš ir ģimenei piemērotākais variants.

Galvenokārt izvēli var ietekmēt divi faktori: cik precīzus mērījumus ir vēlēšanās iegūt un kāda vecuma cilvēkiem temperatūru plānots mērīt.

Piemēram, ja ģimenē ir mazi bērni, visērtāk būs izmantot bezkontakta termometru. 

Tiem, kam patīk tradicionālas vērtības, agrāko dzīvsudraba termometru vietā var izvēlēties to vizuālos līdziniekus ar spirta pildījumu. Mērierīci ieteicams iegādāties vietās, kas atbild par preces kvalitāti, piemēram, ražotāju pārstāvniecībās, aptiekās vai elektronisko preču veikalos. Tur vajadzības gadījumā palīdzēs atrisināt ar iekārtas darbību saistītas problēmas. Preces iegādes laikā jāpievērš uzmanība tam, vai tiek aizpildīts izsniegts čeks un garantijas talons.

 

Kur mērīt temperatūru

Tomēr, lai saslimšanas gadījumā iegūtu pēc iespējas precīzākus ķermeņa temperatūras mērījumu rezultātus, noteicošs faktors nav tikai ierīces ražotājfirmai un cenai. To nepieciešams arī prast pareizi pielietot.

 

  • Visprecīzāko rezultātu var iegūt, mērot temperatūru rektāli (taisnajā zarnā), taču ne vienmēr šī metode ir slimniekam piemērotākā. Veicot mērījumu taisnajā zarnā, jārēķinās, ka būs izjūtams diskomforts. Ja tomēr priekšroka tiek dota šai metodei, ieteicams iegadāties katram ģimenes loceklim savu termometru. Noteikti jāatceras, ka pēc katra mērījuma nepieciešama iekārtas dezinfekcija.

 

  • Precīzu rezultātu var iegūt, mērot temperatūru mutē. Tādā gadījumā termometrs jānovieto zem mēles un mute jātur ciet. Pus stundu pirms mērījuma veikšanas nevajadzētu ēst un dzert neko karstu vai aukstu, jo tad rādījums var nebūt precīzs. Pirms izvēlēties šo metodi, arī vajadzētu padomāt, vai tā slimniekam ir piemērota. Viens no šķēršļiem varētu būt slimības simptomi, piemēram, aizlikts deguns. Tāpat izmērīt temperatūru mutē būs sarežģīti maziem bērniem, jo viņiem bieži vien trūkst izpratnes par pareizu nosacījumu izpildi.

 

Reklāma
Reklāma
  • Vēl variants ir mērīt temperatūru ausī, izmantojot infrasarkano termometru. Tas uzskatāms par vienu no optimālākajiem variantiem, jo der gan bērniem, gan pieaugušajiem un sniedz diezgan precīzu rezultātu. Šai gadījumā gan arī jāievēro daži nosacījumi. Piemēram, ja bērnam ir vidusauss iekaisums, temperatūru nedrīkst mērīt slimajā ausī. Tāpat to nevajadzētu mērīt ausī, uz kuras slimnieks tikko gulējis. Šie radītāji būs neprecīzi, tas ir, augstāki nekā patiesībā.

 

  • Samērā precīzs un vienkāršs veids, kā mērīt temperatūru gan bērniem, gan pieaugušajiem ir, izmantojot bezkontakta pieres termometru. Tas ir arī ērts, jo ļauj izmērīt temperatūru guļošam bērnam, kas citreiz ir nepieciešams, lai izprastu situācijas nopietnību.

 

  • Temperatūru var mērīt arī padusē, bet šis veids tomēr par precīzu vairs mūsdienās netiek uzskatīts. Rezultāts var būt zemāks, nekā mērot zem mēles un rektāli pat par diviem grādiem.

 

Ja veiktie mērījumi rada šaubas, iekārtai, iespējams, nepieciešams veikt kalibrēšanu jeb apkopi, nomainīt uzgali vai baterijas. Kalibrēšanu veic tādās iestādēs kā Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā “Bior”. Taču pakalpojums ir dārgs, tādēļ reizēm izdevīgāk ir vienkārši iegādāties jaunu termometru. 

 

Kāpēc temperatūra ir jāmēra

Bērniem un senioriem ķermeņa temperatūru vienmēr vajadzētu kontrolēt ar mērinstrumentiem, nevis paļauties tikai uz sajūtām. Tas ir vajadzīgs, lai konstatētu pārāk strauju ķermeņa temperatūras kāpumu, kas var izraisīt dehidrāciju un citus dzīvībai bīstamus stāvokļus. Tāpat ķermeņa temperatūras mērīšana ļauj noteikt brīdi, kad nepieciešams uzsākt ārstēšanu ar medikamentiem.

 

Der atcerēties, ka optimāla ķermeņa temperatūra ir no 36,3 līdz pat 37,4 grādiem. Ja tā ir nedaudz virs 37,5 grādiem, tad tā ir paaugstināta.

 

 Drudzis sākas, kad termometrs rāda vairāk par 38 grādiem, bet augsts drudzis – kad tiek pārsniegta skaitļa 39 atzīme. Cilvēka veselībai bīstama temperatūra ir virs 41 grāda. Tādā gadījumā noteikti nepieciešams vērsties pie ārsta. 

Saistītie raksti