Lasītāja jautā: no kāda vecuma bērnam jāmēra asinsspiediens?

"Pēc slimošanas 13 gadus vecajam dēlam reiba galva, bija vājums. Izmērot asinsspiedienu, atklājās, ka tas ir tikai 100/65 mmHg. Vai tas ir normāli? Un no kāda vecuma bērnam ir jāmēra asinsspiediens?” jautā puiša mamma.
Cilvēka organisms ir jāvērtē kā viens veselums, tāpēc arī normāls asinsspiediens katram var būt citāds. Tas atkarīgs no dažādiem faktoriem.

FOTO: Shutterstock.com

Cilvēka organisms ir jāvērtē kā viens veselums, tāpēc arī normāls asinsspiediens katram var būt citāds. Tas atkarīgs no dažādiem faktoriem.

To, kāds ir normāls asinsspiediens bērniem un jauniešiem, Mammamuntetiem.lv skaidro ģimenes ārste Māra Meldere.

 

Reiboņu iemesls varētu būt cits

Nav retums, ka jaunieši pēc pārslimotām vīrusa saslimšanām sūdzas par nespēku, galvas reibšanu un vājumu. Bieži galvenais iemesls ir tas, ka slimošanas laikā viņi lietojuši pārāk maz šķidruma vai organismā trūkst vitamīnu.

Pusaudzim 13 gadu vecumā asinsspiediena rādījums 100/65 mmHg ir atbilstošs. Taču jāņem vērā, ka norma katram cilvēkiem ir individuāla. 

Tā atkarīga no virknes faktoru. 

Ja pēc vīrusa saslimšanas jaunietis par galvas reibšanu un vājumu sūdzas ilgāk nekā divas nedēļas, ieteicams vērties pie ģimenes ārsta un veikt asins analīzes. Tas palīdzēs izvērtēt iespējamos šo simptomu iemeslus. 

 

Normu ietekmē dažādi faktori

Normāls asinsspiediens bērniem atkarīgs no vairākiem parametriem – dzimuma, vecuma un auguma. Vēl to ietekmē pacienta dzīvesveids, iedzimtība un citi faktori. Ir izveidotas speciālas tabulas, pēc kurām mediķi var izvērtēt pacienta atbilstību normai. 

Pirmskolas vecumā bērniem vidēji asinsspiediens ir 95/60 mmHg, pamatskolas vecumā – vidēji 100/60, bet jauniešiem – vidēji 110/70. Pieaugušiem par ideālu asinsspiedienu tiek uzskatīts 120/80 mmHg. Savukārt senioriem par normu vēl uzskatāms asinsspiediens 150/90 mmHg.

 

Reklāma
Reklāma

Kā mērīt?

  • Mērījumu nevajadzētu veikt uzreiz pēc fiziskas piepūles. Pirms tam ieteicams vismaz 10–15 minūtes atpūsties.
  • Lai rezultātus noteiktu precīzāk, būtu jāveic divi mērījumi ar piecu līdz desmit minūšu intervālu.

 

No kāda vecuma mērīt?

Asinsspiedienu pie ģimenes ārsta bērnam var sākt mērīt jau trīs gadu vecumā. Tomēr ne vienmēr tas ir iespējams un arī vajadzīgs. 

Optimāli profilaksei asinsspiedienu būtu ieteicams mērīt, sākot no sešu vai septiņu gadu vecuma, reizi gadā pie ģimenes ārsta. 

Tad arī mazais pacients ir gana pacietīgs un nesagādā raizes mediķim.

 

Mērījumus agrākā vecumā nepieciešams veikt tikai tad, ja, piemēram, bērnam ir aptaukošanās, kas veidojusies nepareizu ēšanas paradumu dēļ. Tāpat asinsspiedienu ieteicams kontrolēt pirmsskolas vecuma bērniem, kam ģimenē ir konstatētas sirds-asinsvadu saslimšanas.

 

Mājas apstākļos asinsspiedienu bērnam mērīt nav ieteicams. Elektroniskā mērītāja manšete viņa rokas izmēram, visticamāk, būs par lielu, līdz ar to rādījums var būt neprecīzs un vecākus tikai lieki satrauks. 

Saistītie raksti