Krūts rekonstrukcija vēža pacientēm. Par ko jāmaksā pašai un ko sedz valsts

Statistika ir nepielūdzama – Latvijā krūts vēzis joprojām ir biežākais mirstības cēlonis sievietēm darbspējīgā vecumā, kā arī nereti šīs diagnozes dēļ sievietei nākas zaudēt vienu vai pat abas krūtis. No šī gada valsts atvēlējusi krietni lielāku finansējumu krūts rekonstrukcijas operācijām, taču joprojām daļai sieviešu iespaidīgie izdevumi jāsedz pašām.
Šim gadam valsts atvēlējusi ievērojamu naudas summu krūts rekonstrukcijas operācijām, taču profesors Jānis Eglītis lēš, ka rindas būs ļoti garas.

FOTO: Shutterstock.com

Šim gadam valsts atvēlējusi ievērojamu naudas summu krūts rekonstrukcijas operācijām, taču profesors Jānis Eglītis lēš, ka rindas būs ļoti garas.

Rakstu sēriju atbalsta ERGO.

 

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs, asociētais profesors Jānis Eglītis stāsta, ka LOC līdz šim gadā tika veiktas 50–60 krūts rekonstrukcijas operācijas, kas ir gaužām maz un skaidrojams ar to, ka pacientēm pašām vajadzēja piemaksāt ievērojamus naudas līdzekļus. 
“No šī gada un šim gadam valsts atvēlējusi 1,1 miljonu eiro krūts rekonstrukcijas operācijām. Minētie naudas līdzekļi ļaus veikt nedaudz vairāk par 300 operācijām, taču, protams, būtu vajadzīgas vairāk. Īpaši tagad, kad pandēmijas dēļ vairāk ir ielaistu vēža gadījumu,” atklāj profesors. Viņš piebilst, ka 

aptuveni 40% gadījumu krūts vēža pacientes zaudē krūti. 

Tās ir vai nu gados vecākas sievietes, kuras nevēlas saņemt staru terapiju un tādā veidā atsakās no krūts saglabājošas operācijas, vai arī gados jaunas pacientes, kurām atklāti vairāki audzēja elementi krūts dziedzerī vai ielaists audzējs 3. vai 4. stadijā. “Arī tādos gadījumos nav citas izvēles kā noņemt krūts dziedzeri,” teic Jānis Eglītis. 
Viņš stāsta, ka minētā finansējuma ietvaros paredzēti līdzekļi vēl tām sievietēm, kurām ir iedzimts risks saistībā ar vēža attīstību un tāpēc ieteicams veikt profilaktisku krūts operāciju. 

“Liels jautājums ir, ko darīt sievietēm, kurām līdz šim nebija iespējas veikt krūts rekonstrukcijas operāciju līdzekļu trūkuma dēļ. Tie ir vairāki tūkstoši sieviešu. 

Visticamāk, universitāšu slimnīcās tiks veidotas rindas un pamazām iespēju robežās šīs operācijas tiks veiktas, taču rinda būs ļoti gara,” norāda profesors. 


Jāpiebilst, ka rindu “pagarina” arī tādas krūts rekonstrukcijas operācijas, kad sievietei nepieciešama otras krūts simetrizācija. Piemēram, lielu krūšu īpašniecēm vai tad, ja saglabātā krūts ir ļoti nokarena. 
Vidēji krūts rekonstrukcijas operācijas izmaksas lēšamas virs 3000 eiro, savukārt, ja tiek veikta pilnīga audu un asinsvadu pārstādīšana, summa var sasniegt pat 8000 eiro. Un joprojām sievietes pašas ziņā ir kompresijas krūštura iegāde, kas maksā vidēji 50 eiro robežās, un citi nepieciešamie palīglīdzekļi, materiāli.  

 

Kā var palīdzēt vēža apdrošināšana? 

No šī gada Latvijā pieejams jauns pakalpojums – vēža apdrošināšana, ko piedāvā ERGO.
Tā paredz, ka ļaundabīga audzēja gadījumā klientam tiek izmaksāta atlīdzība, ar kuru var rīkoties pēc nepieciešamības, izmantojot to izmeklējumiem, medikamentu iegādei, operācijas veikšanai. 

Tostarp līdzekļus var ieguldīt arī krūts rekonstrukcijas izmaksu segšanai vai norēķiniem par dažādām ikdienas vajadzībām, kuru apmaksa slimības laikā var kļūt problemātiska darba nespējas dēļ.

“Būtiski, ka šī apdrošināšana paredz atlīdzības izmaksu arī vēža agrīnās stadijās, tostarp ādas vēža gadījumā, nodrošinot finansiālu aizsardzību tūlītējai ārstēšanās sākšanai. Tā ir pieejama cilvēkiem, kuriem apdrošināšanas līguma slēgšanas brīdī nav diagnosticēts vēzis un kuri neveic izmeklējumus saistībā ar onkoloģiskām slimībām. Ir iespējams apdrošināt arī tos, kuri vēzi izslimojuši pirms ilgāka laika, taču katrs šāds gadījums tiek izvērtēts ļoti individuāli,” skaidro ERGO Life Insurance SE Dzīvības un Veselības apdrošināšanas departamentu direktors Baltijā Gints Konrads.
Atkarībā no izvēlētās apdrošinājuma summas, vēža veida un stadijas apdrošināšana var segt līdz pat 100 000 eiro un bez papildu maksas sniedz atbalstu arī apdrošinātā nepilngadīgo bērnu saslimšanas gadījumā. Bērni automātiski tiek apdrošināti par pusi no vecāku apdrošināšanas summas – ar limitu līdz 25 000 eiro. 
Polisi var iegādāties vecumā no 18 līdz 64 gadiem, un tā stājas spēkā pēc t.s. nogaidīšanas perioda jeb sešus mēnešus pēc iegādes. Apdrošināšanas summu tāpat kā līgumsaistību termiņu ir iespējams brīvi izvēlēties.

Plašāka informācija pieejama pa tālruni 1887, rakstot uz info@ergo.lv vai tuvākajā ERGO filiālē.

 

Par ERGO
ERGO ir viena no vadošajām apdrošinātāju grupām Baltijas reģionā, kas piedāvā plašu apdrošināšanas pakalpojumu klāstu, tostarp nedzīvības, dzīvības un veselības apdrošināšanu. ERGO pakalpojumiem, ekspertu zināšanām un finansiālajai stabilitātei Baltijas valstīs uzticas 650 000 klientu.
ERGO apdrošināšanas sabiedrības Baltijā ietilpst ERGO Apdrošinātāju grupā, kas ir viena no Vācijas un Eiropas lielākajām grupām. ERGO ir pārstāvēta vairāk nekā 30 pasaules valstīs, koncentrējoties uz biznesu Eiropā un Āzijā. ERGO akcionārs ir Munich Re, kas ir viens no lielākajiem pārapdrošinātājiem un risku pārvaldītājiem pasaulē.

Saistītie raksti