Diagnoze – vēzis! Ienākumi samazinās, izdevumi palielinās. Arī tad, ja terapiju apmaksā valsts

“Onkoloģiska saslimšana skar visu ģimeni nevis tikai vienu cilvēku, kam konstatēta diagnoze, un tostarp finansiāli,” saka Latvijas Onkoloģijas pacientu organizāciju apvienības “Onkoalianse” vadītājs Helmuts Bēķis. Viņa teikto apstiprina pieredzes stāsti, kur vienā gadījumā situāciju glābuši vairāku gadu garumā veikti uzkrājumi. Savukārt otrs stāsts ir visai skaudrs, taču abi runātāji atzīst, ka speciālā vēža gadījumiem paredzētā apdrošināšanas polise būtu bijusi neatsverams ieguvums terapijas laikā.
Ne vienmēr valsts kompensētais ir patiešām labs un derīgs, tāpēc nereti ģimenes budžets saplok arī šāda iemesla dēļ.

FOTO: Shutterstock.com

Ne vienmēr valsts kompensētais ir patiešām labs un derīgs, tāpēc nereti ģimenes budžets saplok arī šāda iemesla dēļ.

Rakstu sēriju atbalsta ERGO.

 

Šķiet, lieki piebilst, ka diagnoze – vēzis liek dzīvei apmest kūleni, pamatīgi satricinot līdz šim rāmo ikdienu. Bez dažādu psiholoģisku un ar ārstniecību saistītu jautājumu risināšanas būtisks jautājums ir finanses. 

Lai cik veiksmīgs būtu stāsts – audzējs atklāts ļoti agrīni, nepieciešamā terapija iekļauta valsts kompensējamo sarakstā utt. –, tik un tā jārēķinās, ka ikmēneša ienākumi samazināsies, bet izdevumi pieaugs. 

Kā saka Helmuts Bēķis, ne vienmēr valsts kompensētais ir patiešām labs un derīgs, piemēram, stomas maisiņi u.tml. “Nemaz nerunājot par organismu uzturošiem līdzekļiem, kas nepieciešami. Piemēram, starošanas gadījumā krēmi apdeguma vietām, tējas aknu veselībai vai citas, parūkas ķīmijterapijas gadījumā, kas īpaši aktuāls jautājums ir sievietēm. Un parūkas ir dažādas – tādas, kurās svīst galva, un no tā sauktā labā gala, komfortablas, bet kas maksā lielu naudu,” uzskaita Helmuts Bēķis un piebilst, ka minētais ir pavisam, pavisam maza kripatiņa no tā, kas prasa papildu līdzekļus onkoloģijas pacientam laikā, kad viņa ienākumi samazinās. 

 

“Onkoalianses” vadītāja teikto apstiprina Ivetas un Anetes stāsts. Abas sievietes tagad sevi sauc par veselām – Iveta pirms pieciem gadiem izārstējusies no krūts vēža, ko viņai atklāja 2. stadijā, savukārt Anetei skrīningā konstatēja dzemdes kakla ļaundabīgu audzēju. Viņa ārstēšanos pabeigusi pirms trīs ar pusi gadiem. 
Lūk, viņu stāsti.

 

Iveta: “Palīdzēja uzkrājumi un radu sniegtais atbalsts”

- Audzēju man atklāja 38 gadu vecumā. Mums ir divi bērni, no kuriem jaunākajam tolaik bija 4, bet vecākajam 6 gadi. Abi ar vīru strādājām, taču lielāko artavu ģimenes budžetā pienesu es. Tiesa gan, algas daļa, no kuras tika maksāts sociālais nodoklis, bija maza – valstī noteiktā minimālā summa, tāpēc arī slimības pabalsts man pienācās tikai no šīs summas. 

Jā, es deviņus mēnešus biju uz slimības lapas, jo vienkārši nebija spēka strādāt ķīmijterapijas kursa laikā. Arī uz starošanu vajadzēja braukt katru dienu kā uz darbu, tāpēc es patiešām nestrādāju un nepelnīju. 

Skaidrs, ka mūsu ģimenes ienākumi samazinājās pat ļoti dramatiski. Man gan savā ziņā paveicās, ka audzēja veids bija tāds, kura ārstēšanai nepieciešamie medikamenti iekļauti valsts apmaksājamo sarakstā, arī visi izmeklējumi pienācās par brīvu, tikai bija jāsamaksā pacienta līdzmaksājums, un tomēr savai ārstēšanai tērēju gana daudz naudas. Vispirms bija parūkas iegāde, jo nespēju sevi iedomāties izejam no mājas lakatā vai cepurē vasaras laikā, tad regulāri dzēru dažādas speciālās zāļu tējas – aknu, gremošanas sistēmas, arī sirds veselībai. Pirku speciālu ziedi rētai, lai tā pēc operācijas smuki savelkas, vajadzēja lietot dzelzs preparātus, pirkt medikamentus pret atvilni, sliktu dūšu, pretsāpju līdzekļus... Tāpat lietoju uztura bagātinātājus organisma stiprināšanai, un man bija nepieciešams arī psihoterapeits, lai tiktu galā ar savām emocijām. Pie šī speciālista devos divreiz nedēļā, un katra vizīte man izmaksāja 35 eiro.
Jāteic, ja mums nebūtu ilgākā laikposmā veidotu uzkrājumu, mēs noteikti ieslīgtu parādos. Palīdzošs bija arī vecāku, brāļa un draugu sniegtais atbalsts – gan finansiāls, gan pārtikas veidā.”

 

Anete: “Man nācās pieteikt maksātnespēju!”

- Es neesmu pratusi neko iekrāt nebaltām dienām, kā iesaka eksperti. Kad uzzināju par savu diagnozi, man jau bija daži parādi, šis un tas paņemts līzingā, un nu vēl vajadzēja līdzekļus dažādiem medikamentiem. Man gan pienācās valsts apmaksāta terapija, taču medikamentus pret sliktu dūšu, bezmiegu, pretsāpju līdzekļus, vairākas ziedes vajadzēja pirkt pašai. Arī uztura bagātinātājus imunitātei. Es turpināju strādāt, taču uz pusslodzi, tāpēc ienākumi, no kuriem vajadzēja nomaksāt visu to pašu un vēl papildus pirkt ārstēšanai nepieciešamo, vienkārši nepietika. Tā es iedzīvojos parādos. 

Man nav ģimenes, kas varētu palīdzēt, arī draugu nav, kas varētu mani atbalstīt materiāli, tāpēc finanšu caurumus lāpīju ar ātro kredītu palīdzību. Likās – izārstēšos, atsākšu strādāt ar pilnu jaudu un visu nomaksāšu. 

Taču ar katru mēnesi mans parādu slogs palielinājās, jo nācās ņemt aizvien jaunus aizdevumus, lai nomaksātu vai pagarinātu termiņus iepriekšējiem.
Es izārstējos, arī darbā atgriezos uz pilnu slodzi, taču parādus nomaksāt nespēju, tāpēc nācās pieteikt maksātnespēju. Tikai pirms nepilna gada esmu varējusi aizvērt šo savas dzīves nepatīkamo lappusi, jo biju izpildījusi visus parādu maksājuma grafika nosacījumus un tiesa lēma, ka esmu brīva no jebkādām parādsaistībām. Gan diagnoze, gan piedzīvotās finanšu grūtības radīja arī problēmas manai mentālajai veselībai, joprojām apmeklēju terapeitu, taču tagad esmu sākusi veidot kaut kādus uzkrājumus. Un novērtēju arī jauno ERGO vēža apdrošināšanu. Diemžēl pati to pagaidām nevaru iegādāties, jo, kā man sacīja konsultants, kopš izārstēšanās nav pagājis pietiekami daudz laika, taču šāda veida apdrošināšana noteikti ir liels atspaids tik nopietnas diagnozes laikā, turklāt mēneša maksa ir patiešām maza salīdzinot ar ieguvumu, kādu iespējams saņemt diagnozes gadījumā.”

 

Kas ir vēža apdrošināšana? 

No šī gada Latvijā pieejams jauns pakalpojums – vēža apdrošināšana, ko piedāvā ERGO.

Tā paredz, ka ļaundabīga audzēja gadījumā klientam tiek izmaksāta atlīdzība, ar kuru iespējams rīkoties pēc saviem ieskatiem un nepieciešamības: izmantot izmeklējumiem, medikamentiem, operācijai vai, piemēram, norēķiniem par ikdienas vajadzībām, kuru apmaksa slimības laikā var kļūt problemātiska darba nespējas dēļ. Polise nodrošina finansiālu aizsardzību tūlītējai ārstēšanās sākšanai un paredz atlīdzību arī onkoloģisku saslimšanu agrīnās stadijās, tostarp ādas vēža gadījumā.

Šo apdrošināšanu iespējams iegādāties vecumā no 18 līdz 64 gadiem, izvēloties sev piemērotāko apdrošināšanas summu no 3000 līdz pat 100 000 eiro. Ir zināms, ka ERGO klienti Igaunijā vidēji izvēlas 49 000 eiro, bet Lietuvā – 28 000 eiro lielu vēža apdrošināšanas summu.

Polise stājas spēkā sešus mēnešus pēc tās iegādes. Kā uzsver ERGO Life Insurance SE Dzīvības un Veselības apdrošināšanas departamentu direktors Baltijā Gints Konrads, jāatceras, ka tā ir iespējamā riska apdrošināšana: “Ja cilvēkam jau ir konstatēta ļaundabīga saslimšana, vēža polise viņam nebūs piemērota, jo tā paredz apdrošināšanu pret iespējamu saslimšanu, nevis jau konstatētu diagnozi.”

Polise ir īpaši pretimnākoša ģimenēm ar bērniem. Apdrošinātā esošie un polises darbības laikā dzimušie bērni tiek automātiski apdrošināti bez maksas par pusi no vecāku apdrošinājuma summas – ar limitu līdz 25 000 eiro.

Ikviens var izvēlēties sev piemērotāko polises termiņu no viena līdz pat 46 gadiem un pārtraukt līgumsaistības jebkurā brīdī. Līguma noslēgšana ir ātra: ja klientam nav bijušas risku paaugstinošas indikācijas, apdrošināšanas līguma noslēgšanas process būs vienkāršs – pietiks ar apdrošināšanas pieteikuma un veselības deklarācijas aizpildīšanu. Ja klientam pašam jau bijusi saskare ar onkoloģisku diagnozi un kopš izveseļošanās pagājuši vismaz divi gadi, var tikt izskatīta iespēja saņemt šo apdrošināšanas veidu, tikai tādā gadījumā jārēķinās, ka vajadzēs papildu dokumentāciju saistībā ar diagnozi un saņemto terapiju. Katru šādu pieteikumu individuāli izvērtēs ERGO medicīnas eksperti.

Plašāka informācija pieejama pa tālruni 1887, rakstot uz info@ergo.lv vai tuvākajā ERGO filiālē.

 

Par ERGO
ERGO ir viena no vadošajām apdrošinātāju grupām Baltijas reģionā, kas piedāvā plašu apdrošināšanas pakalpojumu klāstu, tostarp nedzīvības, dzīvības un veselības apdrošināšanu. ERGO pakalpojumiem, ekspertu zināšanām un finansiālajai stabilitātei Baltijas valstīs uzticas 650 000 klientu.
ERGO apdrošināšanas sabiedrības Baltijā ietilpst ERGO Apdrošinātāju grupā, kas ir viena no Vācijas un Eiropas lielākajām grupām. ERGO ir pārstāvēta vairāk nekā 30 pasaules valstīs, koncentrējoties uz biznesu Eiropā un Āzijā. ERGO akcionārs ir Munich Re, kas ir viens no lielākajiem pārapdrošinātājiem un risku pārvaldītājiem pasaulē.
 

Saistītie raksti