Kuriem mazajiem pacientiem jo īpaši nepieciešams vakcinēties pret Covid-19? Atbild ģimenes ārste

Līdz ar Imunizācijas valsts padomes paziņojumu, ka vakcīnu pret Covid-19 varēs saņemt bērni vecuma grupā 5-11 gadi, vecāku interese par potes saņemšanu ir augusi, TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” atzīst Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska.
Bērniem, kuriem ir hroniskas slimības, un viena no biežākajām šajā vecumā ir, piemēram, bronhiālā astma.

FOTO: Shutterstock.com

Bērniem, kuriem ir hroniskas slimības, un viena no biežākajām šajā vecumā ir, piemēram, bronhiālā astma.

“Interese tiešām ir un gana liela. Sevišķi tajās ģimenēs, kurās bērnu ir daudz un iespējamie kontakti saistībā ar dažādām vīrusa infekcijas slimībām ir lielāki,” vecāku interesi par bērnu vakcināciju pret Covid-19 raksturo Kozlovska, kurai ir sava ģimenes ārsta prakse Balvos.

“Bērniem, kuriem ir hroniskas slimības, un viena no biežākajām šajā vecumā ir, piemēram, bronhiālā astma. Var būt ļoti dažādas arī autoimūnas slimības – reimatoīdais artrīts, juvenilais artrīts – ļoti daudz dažādu slimības, kuru dēļ ir īpaši nepieciešams stiprināt imunitāti pret Covid-19. Šie bērni būs noteikti sarakstos pirmie,” atbildot uz jautājumu, kuriem bērniem jo īpaši ieteicams vakcinēties pret kovidu, norāda ģimenes ārste.

 

Reklāma
Reklāma

“Lielākajai daļai bērnu blakus parādības pēc potes ir tādas pašas kā pieaugušajam – gan temperatūra, gan sāpes plecā, dažreiz var sāpēt galva – nav tādu īpašu atšķirību. Ja mēs runājam par citām potēm, kas ir valsts vakcinācijas kalendārā, tad patiesībā blakus parādības var būt ļoti līdzīgas. Savā praksē šīs blakus parādības nenovēroju bieži. Un ja arī pasāp plecs un ir temperatūra – viss notiek, imunitāte viedojās un tādēļ nevajadzētu ļoti satraukties,” mierina daktere. Vakcinācijas procesa laikā mediķi aprunājas ar vecākiem un iesaka, ko darīt, ja kādas blaknes arī rodas.