Vai zināji, ka alerģija var būt pat no Ziemassvētku eglītes? Uzzini par ziemas laika alerģijām!

Pēc būtības alerģija ir nepareiza organisma reakcija uz apkārtējās vides faktoriem. Un, kā izrādās, pie tiem pieskaitāma pat svētku eglīte un kūstošs sniegs! Uzzini, kas vēl aukstajā sezonā var izraisīt alerģiskas reakcijas!
Īpaši aktuāls alerģiju jautājums kļūst svētku laikā, kad mājās ienesam eglīti un našķējamies uz nebēdu.

FOTO: Shutterstock.com

Īpaši aktuāls alerģiju jautājums kļūst svētku laikā, kad mājās ienesam eglīti un našķējamies uz nebēdu.

Par alerģiju uzplaiksnījumiem ierasts runāt pavasarī un vasarā, kad daba mostas, sāk ziedēt un tad ir pilnbriedā, piesātinot gaisu ar smaržām, putekšņiem utt. Skaidrs, ka tagad minētie alerģijas provokatori devušies ziemas miegā, taču šim gadalaikam ir pašam savi alergēni.

 

Sals

Ja pēc īslaicīgas laukā būšanas bērnam uz sejas, kakla un rokām parādās nātrene – sīki, it kā izsēti izsitumi, – ļoti iespējams, ka tā ir aukstuma alerģijas izpausme. Parasti šie simptomi saglabājas 20–30 minūtes un tad pazūd, jo bērns ir sasilis. Taču mēdz būt otrādi – alerģijas izpausmes uzrodas tad, kad mazais kādu brīdi jau ir siltumā pēc aukstās pastaigas. 


Lai izvairītos no šādām reakcijām, svarīgi valkāt laikapstākļiem atbilstošu apģērbu, lielākā salā cenšoties iespējami aizsegt arī seju. Savukārt tās ķermeņa daļas, kuras nav iespējams nosegt, jāieziež ar speciālu aizsargkrēmu vismaz 20 minūtes pirms došanās laukā.


Putekļi

Alerģija uz putekļiem jeb precīzāk – uz mikroskopisko putekļu ērcīti aktuāla visu gadu, taču gana bieži paasinājums sākas tieši ziemā. Putekļu ērcītes iecienītākā mājvieta ir gultas piederumi – veļa, segas, spilveni, paklāji, – aizkari, plīša rotaļlietas, dīvāni un mīkstie krēsli. Apkures sezonas laikā, kad mājā ir silts un gaiss ir krietni sausāks nekā citkārt, mūsu gļotādas izžūst un organisma aizsargmehānismi darbojas sliktāk.
Putekļu ērcītes izraisīta alerģija bērnam var izpausties iesnu vai klepus veidā, kā arī mazais cilvēks var sūdzēties par ādas niezi. Analogas sūdzības var rasties arī tad, ja bērns valkā dabīgas ādas kažoku vai dūnu jaku. 

Tāpat alerģiski izsitumi var parādīties uz plaukstas locītavām gadījumos, kad tiek valkāti ādas cimdi.

Ja tā notiek, skaidrs, ka turpmāk ir jāizvairās no alerģiju provocējoša apģērba valkāšanas. 

 

Ziemassvētku egle

Itin bieži alerģiskais klepus var uzliesmot laikā, kad mājās tiek ienesta Ziemassvētku egle. Un nav nozīmes, vai tā ir īsta, no meža, vai plastmasas, no veikala. Pirmajā gadījumā alerģijas palaidējmehānisms ir pelējums, kas veidojas kociņa mizā vai adatās, turklāt nereti egles tiek apstrādātas ar speciālām ķīmiskām vielām, lai ilgāk saglabā savu krāšņumu. Savukārt mākslīgā egle itin naski uzkrāj putekļus. Tāpat kā svētku rotājumi.  

Reklāma
Reklāma

 

Kūstošs sniegs

Termins “kūstoša sniega alerģija” parādījās pirms apmēram desmit gadiem. Lai gan kaitei vajadzētu būt aktuālai tikai pavasarī, tomēr alerģijas uzliesmojumi var likt par sevi manīt visu sezonu – gan nenoturīgās ziemas, gan visu to vielu dēļ, kas tiek kaisīti uz ceļiem un ietvēm un kas veicina sniega kušanu. Paši par sevi ielu apstrādei atļautie līdzekļi visticamāk nebūtu vainojami klepus, acu asarošanas vai kādu citu alerģisku izpausmju veicināšanā, taču tas viss sajaucas ar pilsētā esošajām kaitīgajām vielām, kas savukārt samaisās ar izplūdes gāzēm utt. Veselam bērnam tas nav nekāds drauds, taču alerģiskākiem gan var sagādāt nepatīkamus brīžus.

Ja vienam no vecākiem ir kāda alerģija, pastāv 20–40% risks, ka arī bērns būs alerģisks. Ja tādi ir abi vecāki, tad 40–60% gadījumu alerģija būs bērnam. 

 

Produkti

Daudzi vecāki piekritīs, ka Ziemassvētku laiks un pārtikas alerģija ir sajūgti roku rokā. Visbiežāk pie vainas ir kūpinājumi, marinējumi, sālīti ēdieni, šokolāde, mandarīni un saldināti gāzētie dzērieni. 


Tradicionāli alerģija izpaužas kā niezoši izsitumi vai sausas ādas pleķi, kas arī var niezēt, taču alerģiskākiem bērniem var būt nopietnākas organisma reakcijas uz sev nevēlamajām vielām. Tāpēc, lai cik ļoti mums gribētos palutināt bērnu ar svētku galda našķiem, to nevajag darīt. Ja zināms, ka, piemēram, mazajam mēdz uzmesties pumpas no mandarīniem, šos augļus var aizstāt ar citiem. Ir virkne garšīgu lietu, ar ko mieloties svētkos. 

 

Tāpat jāseko līdzi tam, cik daudz konfekšu vai ko citu bērns apēd vienā reizē. 
Bet ja tomēr parādās alerģiskas izpausmes – aizlikts deguns, apsārtusi āda, izsitumi, – nevajag gaidīt, lai simptomi izbeidzas paši. Tie niezēs, bērns sakasīs un būs vēl ļaunāk. Visi būs ieguvēji, ja uzreiz iedosiet bērnam kādu antihistamīna preparātu viņa vecumam atbilstošā devā.

Saistītie raksti