Vai Covid-19 vakcīnas deva var būt par lielu?

Kāda Mammamuntetiem.lv lasītāja raksta, ka visa viņas ģimene saņēmusi abas vakcīnas pret Covid-19, taču viņai vienīgajai abas reizes bijis ļoti slikti pēc tam. “Man ir gandrīz uz pusi mazāks svars nekā vīram, bet vakcīnas devas visiem ir vienādas. Varbūt tāpēc man bija tik slikti?” vaicā sieviete.
Vakcīnu devas nosaka pēc cilvēka vecuma nevis auguma parametriem.

FOTO: Shutterstock.com

Vakcīnu devas nosaka pēc cilvēka vecuma nevis auguma parametriem.

Skaidrojumu sniedz bērnu infektoloģe, BKUS Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska sakot, ka vakcīnu devas nekādi neietekmē cilvēka ķermeņa svars. “Neskatoties uz to, ka nereti medikamentu devas mēs nozīmējam atbilstoši slimnieka svaram vai kādreiz pat ņemot vērā gan augumu, gan svaru, un jo īpaši bērniem, tomēr vakcīnas devas var būt atbilstošas tikai vecumam,” saka profesore.  
Viņa paskaidro, ka, runājot par vakcīnām, galvenais kritērijs ir imūnās sistēmas atbildes reakcija dažādās vecuma grupās. “Līdz ar to sagaidāmās reakcijas pēc saņemtas vakcīnas noteikti nav atkarīgas no cilvēka svara vai citiem auguma parametriem,” uzsver Dace Zavadska.

Nu jau skaidri redzama iezīme Covid-19 vakcīnām ir tāda, ka jaunākiem cilvēkiem ir izteiktākas atbildes reakcijas nekā gados vecākiem. 

Reklāma
Reklāma

Profesore gan norāda, ka tas negarantē labāku imunitāti jauniešiem. Piemēram, ja pēc vakcīnas saņemšanas vairākas dienas bijušas ļoti grūtas, tas nenozīmē, ka būs augstāka imūnā atbilde un otrādi – ja pēc vakcīnas saņemšanas nav nekādu imūnās sistēmas atbildes reakcijas izpausmju jeb tā saukto blakņu, tas nenozīmē, ka cilvēkam neveidojas aizsardzība pret vīrusu

Saistītie raksti