Ģimenes ārste sniedz padomus, kā ārstēt Covid-19 mājās

Lai gan katru dienu daļa Covid-19 pacientu nonāk slimnīcā, tomēr ļoti daudzi inficētie vīrusu izslimo mājās. Ģimenes ārste Daiga Krustiņa Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Dienas ziņas" skaidro, ko pacients drīkst mājās darīt, bet ko nekādā gadījumā darīt nevajadzētu.
Lai veseļotos mājas apstākļos, slimniekiem iesaka - vēdināt telpas, staigāt pa māju, veikt elpošanas vingrinājumus, negulēt uz muguras.

FOTO: Shutterstock.com

Lai veseļotos mājas apstākļos, slimniekiem iesaka - vēdināt telpas, staigāt pa māju, veikt elpošanas vingrinājumus, negulēt uz muguras.

"Svaigs gaiss, vēdināt telpas, kustēties, negulēt visu laiku. Ja var, piecelties kājās, veikt elpošanas vingrojumus un tad skābekļa saturācija paaugstināsies. Negulēt uz muguras. Gulēt uz vieniem sāniem, uz otriem sāniem, mainīt pozas. Rokas celt uz augšu," LTV skaidro ārste.

 

Vēdināt telpas, staigāt un kustēties, veikt elpošanas vingrinājumus, negulēt uz muguras un mainīt pozas. Rokas celt uz augšu.

 

Viņa norāda, ka ar nelielas temperatūras pazemināšanu uzreiz aizrauties nevajadzētu. "Temperatūru līdz 38 grādiem var nemazināt. Ja galva sāp un slikta pašsajūta, tad var lietot temperatūru mazinošos medikamentus - paracetamolu vai ibuprofēnu."

 

Krustiņa apstiprina, ka citu apstiprinātu zāļu nav. "Ūdens, šķidrums, plaušu bronhu tējas, ingvers. Kā pie jebkuras saslimšanas. Kas nu kuram ir ledusskapī. Saldētas ogas vai sulas."

 

Iesaku iegādāties skābekļa saturācijas pulsa oksimetru. Ja mazinās zem 92, tad būtu jāuztraucas. 

 

Par internetā reklamētājām zālēm, no kurām dažas jāpērk veterinārajā aptiekā, gan ir jāaizmirst. "Mīļie cilvēki, nelietojiet nekādas ne tārpu zāles, ne citas, ar ko feisbuks ir pilns. Dieva dēļ! Tās ir toksiskas, bojā aknas, nieres un pārējos orgānus. Nu briesmas."

 

Viņa iesaka iegādāties skābekļa saturācijas pulsa oksimetru. "Ja mazinās zem 92, tad būtu jāuztraucas. Sevišķi vecāka gadagājuma pacientiem."

Reklāma
Reklāma

 

Krustiņas praksē pret Covid-19 ir vakcinēti 70% pacientu. Viņas pieredze liecina, ka arī gados veci, bet vakcinēti cilvēki slimo salīdzinoši viegli: "Viņi pārsvarā paši tiek galā. Ja izsauc ''ātro palīdzību'', tad tas ir vienkārši krīzes vai panikas mirklis. Vakcīna ir darījusi savu darbu," secina ārste.

 

Ar nelielas temperatūras pazemināšanu uzreiz aizrauties nevajadzētu.

 

Pilnībā vakcinācijas pret Covid-19 procesu pabeiguši 998 647 jeb 53% Latvijas iedzīvotāju, tādējādi strauji tuvojoties viena miljona atzīmei, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

 

No NVD datiem izriet, ka līdz ceturtdienai Latvijā veikta jau 8141 balstvakcinācija pret Covid-19.

 

Līdz šim Latvijā kopumā veiktas 1 924 189 vakcīnas pret Covid-19 injekcijas, tostarp vakcīnas pirmo devu saņēmis 917 401 cilvēks, bet vakcinācijas procesu noslēguši 998 647 cilvēki.

 

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada jūlija sākumā provizoriski bija 1 882 200 iedzīvotāju, tātad līdz šim kopumā vakcinēti 60,4% iedzīvotāju, bet vakcinācijas procesu noslēguši 53% iedzīvotāju.