Hemoroīdi un kā rīkoties to gadījumā

Hemoroīdus parasti izraisa paaugstināts spiediens grūtniecības dēļ, liekais svars vai sasprindzinājums zarnu kustības laikā. Ir bieži gadījumi, kad cilvēkiem līdz pusmūžam hemoroīdi bieži kļūst par pastāvīgu sūdzību.
Lai gan hemoroīdi reti ir bīstami, tie var būt atkārtota un sāpīga problēma.

FOTO: Shutterstock.com

Lai gan hemoroīdi reti ir bīstami, tie var būt atkārtota un sāpīga problēma.

Līdz 50 gadu vecumam apmēram puse iedzīvotāju ir piedzīvojuši vienu vai vairākus klasiskos simptomus, kas ietver sāpes taisnās zarnās, niezi, asiņošanu un, iespējams, prolapsi (hemoroīdi, kas izvirzīti caur anālo kanālu). Lai gan hemoroīdi reti ir bīstami, tie var būt atkārtota un sāpīga problēma. Par laimi, ir daudz risinājumu, lai hemoroīdu ārstēšana būtu veiksmīga.

 

Kas ir hemoroīdi?

Savā ziņā ikvienam ir hemoroīdi, kas ir būtībā spilveniem līdzīgas vēnu kopas, kas atrodas tieši zem gļotādas taisnās zarnas un tūpļa zemākajā daļā. Problēmas ar hemoroīdiem attīstās, kad šīs vēnas kļūst pietūkušas un izplešas, piemēram, varikozas vēnas kājās. Tā kā iesaistītajiem asinsvadiem nepārtraukti jācīnās pret gravitācijas spēku, lai asinis atgrieztos sirdī, daži cilvēki uzskata, ka hemoroīdi ir daļa no cenas, ko maksājam par to, ka pārvietojamies uz divām kājām jeb vertikālā stāvoklī.

Reklāma
Reklāma

Pastāv divu veidu hemoroīdi: iekšējie hemoroīdi, kas rodas taisnās zarnas apakšējā daļā, un ārējie hemoroīdi, kas attīstās zem ādas ap tūpli. Visneērtākie ir ārējie hemoroīdi, jo virsējā āda iekaist un grauž. Iekšējie hemoroīdi parasti ir nesāpīgi, pat ja tie izraisa asiņošanu. Taču var rasties arī prolapss vai atrasties tālāk par anālo atveri, tādējādi radot papildus problēmas.

 

Vienkārši risinājumi

  • Uzņemiet vairāk šķiedrvielu - šķiedrvielas mīkstina izkārnījumus un atvieglo to izdalīšanos, samazinot spiedienu uz hemoroīdiem;
  • Vingrojiet - mēreni aerobikas vingrinājumi, piemēram, ātra staigāšana 20-30 minūtes dienā, var palīdzēt stimulēt zarnu darbību;
  • Dodieties sēdvannā - silta ūdens vannā sēžamvietai un gurniem. Tas var mazināt niezi, kairinājumu un muskuļu spazmas;
  • Lietojiet bezrecepšu hemoroīda krēmus, kas satur vietējos anestezējošos līdzekļus, var īslaicīgi nomierināt sāpes.
  • Mūsdienās ir pieejami arī citi veidi, kā notiek hemoroīdu ārstēšana. Katra situācija ir jāizvērtē individuāli un nedrīkst ignorēt hemoroīdu problēmu, ja tāda pastāv, lai ārstēšana būtu efektīva.