Latvijā pirmo reizi pieejamas ģenētiskas analīzes pacientam efektīvākās vēža ārstēšanas metodoloģijas noteikšanai

iVF Riga Ģenētikas centrs 13. maijā veselības aprūpes speciālistiem prezentēja jaunu izmeklējumu onkoloģijas pacientu ārstēšanai – ģenētisko analīzi “Superior Onko”.
Latvijā pirmo reizi pieejamas ģenētiskas analīzes pacientam efektīvākās vēža ārstēšanas metodoloģijas noteikšanai

FOTO: Publicitātes foto

Šī analīze ļaus izvērtēt katra audzēja unikālās šūnas, tādējādi palīdzot noteikti konkrētajam cilvēkam efektīvāko mērķterapijas metodi. Latvijā šāds izmeklējums ir jaunums, kamēr pasaulē vēža slimnieki jau tiek veiksmīgi ārstēti ar individuāli piemeklētām ārstēšanas metodēm.
 

Kā atzīmē iVF Riga medicīnas direktore, Dr. Violeta Fodina, šī metode ne tikai ļaus saprast, kāds mērķterapijas veids būs visefektīvākais konkrētā pacienta ārstēšanā, bet arī palīdzēs veiksmīgāk pielāgot esošās ārstēšanas metodes katra audzēja unikālajām vajadzībām. “Pasaulē arvien vairāk tiek runāts par onkoloģisko saslimšanu personalizētu terapiju. Pateicoties audu paraugam, kurš tiek paņemts no pacienta audzēja, mūsu izstrādātā metode spēj detalizēti izprast konkrēto veidojumu. Tādējādi, mēs varam noteikt mērķterapiju, kas būs efektīvāka konkrētā pacienta gadījumā. Tas ļauj ārstiem onkologiem daudz precīzāk noteikt terapijas metodi, lai palīdzētu cilvēkam uzvarēt tieši viņa audzēju.”
 

 

Analīzi iespējams veikt melanomas, krūts un olnīcu vēža, nesīkšūnu plaušu vēža, plaušu adenokarcinomas, endometrija vēža, medulāra vairogdziedzera vēža, papilārā vairogdziedzera vēža, smadzeņu audzēju un kolorektālā un barības vada vēža gadījumā. 
 


Lai arī Latvijā šī testēšanas metode pacientiem iepriekš nav bijusi pieejama, citur, piemēram,  Lielbritānijā, ASV un Kanādā, ģenētiskie testi ir valsts apmaksāti un tiek plaši izmantoti vēža mērķterapijas noteikšanai, ļaujot ārstiem izvairīties no mazāk efektīvām vēža ārstēšanas metodēm.


“Superior Onko” analīzi iespējams veikt melanomas, krūts un olnīcu vēža, nesīkšūnu plaušu vēža, plaušu adenokarcinomas, endometrija vēža, medulāra vairogdziedzera vēža, papilārā vairogdziedzera vēža, smadzeņu audzēju un kolorektālā un barības vada vēža gadījumā. Atbildi pacienti saņems 2 līdz 4 nedēļu laikā. Pēc analīzes veikšanas pacientiem būs iespēja saņemt onkologa – ķīmijterapeita konsultāciju, kuras laikā tiks izskaidroti saņemtie rezultāti, kā arī sniegtas rekomendācijas par turpmāko ārstēšanu.

Reklāma
Reklāma


““Superior Onko” metode ir solis uz priekšu Latvijas onkoloģisko pacientu ārstēšanā. Tā ir iespēja izprast, kā mums pieejamās ārstniecības metodes pielāgot pacientu individuālajām vajadzībām. Protams, mēs diemžēl nevaram garantēt, ka visas efektīvākās mērķterapijas metodes vienmēr pacientiem būt pieejamas tepat Latvijā. Tomēr, tas var kalpot par atspēriena punktu, lai meklētu sev nepieciešamo palīdzību. Tāpat šī metode sniegs atbildi par medikamentiem, kurus iespējams saņemt klīnisko pētījumu ietvaros, kā arī norādīs, ja kāda no terapijām var būt neefektīva,” skaidro iVF Riga Ģenētikas centra laboratorijas vadītāja, molekulārā ģenētiķe Dace Enkure.

Dr. Violeta Fodina atzīmē, ka Ģenētikas centrs šobrīd strādā pie projekta, lai, cerams, nākotnē šie izmeklējumi kļūtu valsts apmaksāti: “Tas nebūs ātrs process, bet esam apņēmības pilni!”
 

“Superior Onko” izmeklējumi no 13.05.2021 pieejami iVF Riga Ģenētikas centrā, Zaļajā ielā 1, Rīgā.