Svarīgākais par dzelzi jeb kā zināt vai tev tās netrūkst?!

Stress darbā, nesabalansēts uzturs, mājas darbu un bērnu radītā slodze. Jūtot nogurumu un nespēku, cilvēki enerģijas trūkumu ātri vien noveļ uz savu ikdienu, bieži vien cenšoties to kompensēt ar intensīvu izturības treniņu. Tomēr bieži vien neņemam vērā faktu, ka visi iepriekš minētie faktori liek organismam tērēt savas dzelzs rezerves. Bet tieši šim vērtīgajam mikroelementam ir izšķiroša nozīme garīga un fiziska spēka saglabāšanā. Lai uzturētu optimālu enerģijas līmeni, ķermenim nepieciešama laba dzelzs apgāde – papildus sabalansētam uzturam un regulārām aktivitātēm dabā.
Cilvēkiem ar lielu fizisko slodzi vai tiem, kas strādā smagu fizisku darbu, ir jāpievērš pastiprināta uzmanība hemoglobīna līmenim asinīs.

FOTO: Shutterstock.com

Cilvēkiem ar lielu fizisko slodzi vai tiem, kas strādā smagu fizisku darbu, ir jāpievērš pastiprināta uzmanība hemoglobīna līmenim asinīs.

Bieži dzirdēts, ka dzelzs ir īpaši svarīgs mikroelements, taču nereti tiek piemirsts, ka tieši dzelzs deficīts ir visizplatītākais mikroelementa deficīts pasaulē. Cilvēkiem ar lielu fizisko slodzi vai tiem, kas strādā smagu fizisku darbu, ir jāpievērš pastiprināta uzmanība hemoglobīna līmenim asinīs. Aizpildi testu (raksta beigās) un uzzini vai tavam organismam ir pietiekamas dzelzs rezerves.

 

Par dzelzi īpaši jāpiedomā grūtniecēm, un, ja sieviete gaidību laikā ir saskārusies ar pazeminātu hemoglobīna līmeni, tad pēc tam uzmanība jāpievērš arī bērna analīžu rādītājiem, lai dzelzs trūkums neveidotos mazulim. Tāpat cilvēkiem ar lielu fizisko slodzi vai tiem, kas strādā smagu fizisku darbu, ir jāpievērš pastiprināta uzmanība hemoglobīna līmenim asinīs.

 

GRUPAS, kas visvairāk pakļautas dzelzs deficīta riskam:

  • Sievietes, īpaši tās, kurām raksturīga stipra menstruālā asiņošana;
  • Grūtnieces – dzelzs nepietiekamība var radīt grūtniecības komplikācijas.
  • Bērni un pusaudžu fiziskā augšana ātri izsmeļ dzelzs rezerves. Kā arī uzturs - nav tik sabalansēts kā tam vajadzētu būt.
  • Sportisti, kuriem regulāri jāpapildina savi iekšējie minerālvielu uzkrājumi, kas tiek zaudēti intensīvu fizisku treniņu rezultātā.
  • Veģetārieši. Augu valsts produktos esošā dzelzs ir grūtāk asimilējama un arī kvantitatīvi nespēj nosegt tās nepieciešamību. Papildus nepieciešams arī B12 vitamīns.
  • Cilvēki, kuri bieži ziedo asinis (asinsdonori), ir palielināts dzelzs deficīta risks. Aptuveni 25% - 35% regulāru asins donoru rodas dzelzs deficīts.
  • Nopietnas saslimšanas / onkoloģija.

 

Dzelzs trūkumam ir virkne neredzamu izpausmju organismā, kā nogurums, galvas reiboņi, aizdusa, grūtības koncentrēties, drebuļi un aukstuma viļņi, nemiers, nervozitāte un citi.

 

*Neredzamās dzelzs trūkuma pazīmes: nogurums, galvas reiboņi, aizdusa, grūtības koncentrēties, drebuļi un aukstuma viļņi, nervozitāte, nemiers.

*Redzamās dzelzs trūkuma pazīmes: trausli mati, pastiprināta matu izkrišana, tumši loki zem acīm, trausli nagi, plaisājoši mutes kaktiņi, bāla un sausa āda.

 

Tie ir simptomi, kas var norādīt uz lielāku vai mazāku dzelzs trūkumu organismā. Izšķir trīs dažādas dzelzs deficīta stadijas, no kurām trešā, pati pēdējā, ir dzelzs deficīta anēmija. Ja pirmajā stadijā visbiežāk samazinās tikai feritīna līmenis asinīs, tad anēmijas gadījumā arī jau hemoglobīna līmenis asinīs ir krities un cilvēks izjūt visus vai gandrīz visus anēmijas klīniskos simptomus. Hemoglobīna rādītājs, ko var redzēt asinsainā, sniedz informāciju par to, cik daudz dzelzs ir asinīs, bet feritīna vērtība norāda uzkrātās dzelzs daudzumu. Zema feritīna vērtība ir uzskatāma par uzticamu dzelzs deficīta indikatoru.

 

Dzelzij ir īpaši svarīga loma cilvēka organismā, jo tā nodrošina:

  • imunitātes un nervu sistēmas veiksmīgu darbību;
  • Muskuļaudu un saistaudu veidošanās procesus;
  • Hemoglobīna veidošanos, kas savukārt nodrošina organisma apgādi ar skābekli.

 

Dzelzs uzsūkšanos kavē:

  • Kafija, melnā un zaļā tēja, šokolāde;
  • Vienlaicīga piena/piena produktu vai E vitamīna uzņemšana, piemēram, vairāku vitamīnu preperātos;
  • Vienlaicīga kalcija, magnija un/vai cinka uzņemšana.

 

Dzelzim ir divas formas:

  1. Hēma dzelzs - dzīvnieku valsts produktos (Fe2+). Cilvēka gremošanas trakts spēj vieglāk uzsūkt un transportēt.
  2. Nehēma dzelzs - augu valsts produktos (Fe3+). Vispirms ir jāsašķeļ ar sarežģītu enzīmu palīdzību.

 

Kāds dzelzs daudzums diennaktī ir nepieciešams cilvēkam?

 

 

Svarīgi atcerēties!

    Tiem, kas regulāri nodarbojas ar sportu, ir jākontrolē savs dzelzs līmenis asinīs. Ievērojot diētas, ir jāseko dzelzs līmenim.

 

 

Eksprestests – cik bagāts ar dzelzi ir mans organisms?

Lai nenonāktu līdz pēdējai dzelzs deficīta stadijai, nevajadzētu pieļaut situāciju, ka dzelzs rezerves tiek izsmeltas. Izpildiet testu un uzziniet, vai ir pamats uztraukties par to, ka dzelzs līmenis organismā ir samazinājies.

 

Uz jautājumiem atbildi ar “Jā" vai “Nē".

 

  1. Vai esi sieviete vecumā no 15 līdz 45 gadiem?
  2. Vai esi stāvoklī / zīdi bērnu ar krūti?
  3. Vai bieži jūti nespēku / rīta nogurumu?
  4. Vai tava āda ir bāla?
  5. Vai esi rudmate?
  6. Vai tavi mati un nagi ir trausli / viegli lūstoši?
  7. Vai ikdienā patērē lielu daudzumu tējas / kafijas?
  8. Vai esi veģetāriete vai vegāne?
  9. Vai tev bieži salsts plaukstas / pēdas?
  10. Vai tev ir spēcīgas mēnešreizes ar stipru asiņošanu?

 

  • Ja atzīmēji trīs vai vairāk apstiprinošas atbildes, iesakām padomāt par dzelzs uzņemšanu.
  • Sievietēm vecumā no 15 līdz 50 gadiem dzelzs trūkums organismā ir galvenais noguruma iemesls. Katra 4.sieveite pasaulē cieš no dzlezs trūkuma.