Vismaz 70% imunitātes slēpjas vēderā

Ikdienas steigā bieži vien aizmirstam par regulārām, sabalansētām maltītēm un gremošanas veselību, ja vien tā pati neliek par sevi manīt. Kurš būtu domājis, ka tieši zarnu mikroflora ir tā, kas visvairāk organismā nosaka, cik laba būs mūsu imunitāte.
Zarnu mikroflora ir tā, kas visvairāk organismā nosaka, cik laba būs mūsu imunitāte.

FOTO: Shutterstock.com

Zarnu mikroflora ir tā, kas visvairāk organismā nosaka, cik laba būs mūsu imunitāte.

 

Kāpēc arvien vairāk sastopamies ar gremošanas problēmām?

Pēdējo 100 gadu laikā ēdiens, ko uzņemam ikdienā, ir krietni mainījies. Esam savās maltītēs integrējuši daudz vairāk pusfabrikātus, cukurotus, taukainus un citādi neveselīgus vai pārmērīgus produktus, kas nelabvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu un zarnu mikrofloras veselību. Daudzi no mums jau ir dzirdējuši, ka mūsu gremošanas sistēma palīdz mums sadalīt apēstos produktus, apgādāt organismu ar nepieciešamajām barības vielām, lai nodrošinātu pietiekamu enerģijas līmeni, pareizu hormonu darbību, ādas u.c. orgānu veselību, atbalstītu smadzeņu darbību, kā arī nodrošina toksīnu un nevajadzīgo vielu izvadīšanu. Bet izrādās zarnu mikroflorā slēpjas vēl daudz dažādu procesu, kas ietekmē visu mūsu organisma veselību un spēju pretoties slimībām un infekcijām.

 

 

70% no visas imunitātes slēpjas vēderā!

Jau kādu laiku ir atklāta vēl viena ļoti nozīmīga zarnu mikrofloras funkcija – pierādīts, ka zarnu traktā mīt liels daudzums imunitāti regulējošo šūnu, kas veido 70% no visas imūnsistēmas. Visticamāk, reti kurš iedomāsies, ka ar gremošanas sistēmas veselību var būt saistīti miega traucējumi, nomākts vai mainīgs garastāvoklis, svara pieaugums, saasinātas alerģiskas reakcijas, dažādas saslimšanas kā artrīts, autoimūnās slimības un daudzas citas problēmas. Tātad pirmā lieta, pie kuras jāķeras, ja vēlamies uzlabot savu veselību, ir sakārtot un atveseļot zarnu mikrofloru, jo tā vistiešākajā veidā ietekmē visa organisma veselību.

 

 

Kāda ir labo baktēriju nozīme zarnās?

Cilvēka zarnu traktā dzīvo ļoti daudz dažādu labo baktēriju. Ja to daudzums būtu jāizsaka svara mērvienībās, tad kopā tās svērtu aptuveni 1-2 kilogramus. Kāpēc visas dzīves garumā jārūpējas, lai zarnu mikroflorā vairākumā būtu labās baktērijas? Jo tās trenē zarnu gļotādas virsmā esošās šūnas, kas piedalās zarnu barjeras veidošanā un izdala imūnaktīvās vielas pareizā daudzumā un kvalitātē. Līdz ar to zarnu trakts ir lielākais orgāns, kas atbild par imunitāti organismā. Viss iepriekš minētais pierāda labi zināmā teiciena “tu esi tas, ko tu ēd” patiesumu.

 

 

Kas var izjaukt zarnu mikrofloras veselību?

Neveselīgs uzturs. Produkti, kas satur maz uzturvielas, bet daudz taukus vai cukuru. Tas palīdz sliktajām baktērijām savairoties un slikti ietekmēt visu mikrofloras sastāvu, pasliktinot tās darbību.
Pārmērīga vai spēcīgu medikamentu lietošana. Piemēram, antibiotikas, kas nogalina ne tikai sliktās, bet arī labās baktērijas zarnu traktā, izjaucot līdzsvaru mikroflorā.
Vēdera vīruss. Infekcijas un vēdera vīrusi izjauc un ietekmē zarnu mikrofloras darbību. Šādā gadījumā nepieciešams vairot labās baktērijas, lai palīdzētu organismam cīnīties ar infekciju vai vīrusu. 
Stress. Hronisks stress ietekmē nervu sistēmu, mainot baktēriju sastāvu zarnās un līdz ar to spēju absorbēt barības vielas un izvadīt toksīnus un citas nelabvēlīgās vielas.

 

 

Kā uzlabot zarnu mikrofloru?

Pareizs un veselīgs uzturs, uzņemot daudz šķiedrvielu, ko satur dārzeņi, augļi, pākšaugi un pilngraudu produkti, palīdzēs pabarot labās baktērijas un gremošanai atgūties, uzlabojot tās darbību. Bet ir vēl papildu aspekti, kas jāņem vērā:

Nesteidzīga ēšana. Lēnām uzņemts un kārtīgi sakožļāts ēdiens, palīdzēs laicīgi aktivizēt gremošanas sistēmu un izdalīt vairāk siekalu, kas palīdz gremošanas darbībai.
Miegs. Regulārs un pietiekams miegs palīdzēs gremošanas sistēmai pašai atjaunoties.
Labās baktērijas. Vairo labās baktērijas zarnu mikroflorā, nosūtot tām papildspēkus – probiotikas, kas palīdzēs vairot labvēlīgu vidi gremošanas traktā. Tās iespējams uzņemt ar pārtikas produktiem, piemēram, skābpiena produktiem, vai lietot uztura bagātinātājus, kas spēs palīdzēt ātrāk un efektīvāk, jo uzreiz saturēs lielu skaitu labo baktēriju.