5 iemesli, kāpēc nevajadzētu strādāt gultā

Iespējams, ka labākā metafora par pagājušo gadu ir “darbs no gultas” vai “darbs pidžamā”. Daudzi mājsēdes laikā atzīst, ka dažkārt strādā no savas gultas. Par to, kādas negatīvas sekas tas var radīt, vēsta portāls healthline.com.
Daži cilvēki sev par piemērotāko vietu darbam ir atraduši savu gultu.

FOTO: Shutterstock.com

Daži cilvēki sev par piemērotāko vietu darbam ir atraduši savu gultu.

Darbs no mājām ir izaicinošs, jo pārbauda gan mūsu disciplīnu, komunikāciju prasmes, gan arī spēju strādāt attālināti. Daži cilvēki sev par piemērotāko vietu darbam ir atraduši savu gultu. Tas šķiet tik romantiski un ērti, gulēt mīkstajos pērļos, lēni malkot tasi kafijas un ar acu kaktiņu lēnām pārslīdēt pār Excel tabulu. Taču pēc kāda laika cilvēki sāk sūdzēties par gultas ofisa trūkumiem, te vienam sāp pleci, te kādam zudusi darba produktivitāte. Eksperti skaidro, kāpēc mums nevajadzētu piekopt šādu paradumu.
 

Miega kvalitāte

Psihoterapeite Annija Millere uzskata, ka strādāšana, esot gultā, rada kaitējumu mūsu miega kvalitātei. “Kad mēs izmantojam savu gultu kam citam – darbam, grāmatu lasīšanai, TV vai kino, mēs izveidojam asociāciju, ka gulta ir domāta nomoda aktivitātēm. Taču laba miega priekšnoteikums ir tāds, ka mūsu gulta mums asociējas tikai un vienīgi ar miegu,” stāsta speciāliste. Tāpēc, ja pie viņas vēršas kāds ar sūdzībām par sliktu miegu, viņa noteikti pajautās, ko vēl bez gulēšanas darāt savā gultā?

Foto: unsplash.com
 

Produktivitāte

Jāapzinās, ka daudzas lietas mūsu dzīvē ir saistītas. Tiklīdz mēs nepietiekami izguļamies, cieš arī mūsu darba produktivitāte. Taču tiklīdz savu darba datoru ieliekat gultā, cietīs gan miegs, gan darba kvalitāte. Ja visu dienu pavadi gultā (pat, ja strādā!), pēc tam ir grūti pārslēgties, ka tepat man ir jāatslābinās un mierīgi jāguļ. Tāpat, strādāšana tik ērtos apstākļos, tā vien mudina pagulēt pusdienas laiku vai pavārtīties spilvenos….
 

Stāja

Retu reizi var redzēt, ka kāds ofisa cilvēks varētu 8 stundas pie datora nosēdēt ar taisnu muguru, taču tas vispār nav iespējams, strādājot pusguļus pozā. Ja pavērosiet, kādā pozā atrodaties, šādi strādājot, ievērosiet, ka jūsu mugurkauls ieņem visdažādākās pozas. Dažkārt cilvēki strādā sēdus, taču, ja monitors neatrodas acu augstumā, viņiem palielinās risks iegūt uzkumpušu muguru. Ja tomēr nevari atrast sev citu darba vietu, ik pēc 45-60 minūtēm kārtīgi izstaipies!
 

Reklāma
Reklāma

 

Higiēna

Vai vēlaties dzirdēt kaut ko šausminošu? Saskaņā ar dermatologa Aloka Vija teikto, katru dienu zaudējam tik daudz  atmirušo ādas šūnu, ka varētu barot vienu miljonu putekļu ērcīšu. Katru naktī gultā atstājam vairāk nekā 15 miljonus šo šūnu. Ja bez gulēšanas, arī strādājat savā gultā, tad palielināt baktēriju daudzumu tajā. Kāds pētījums atklājis, ka cilvēku gultas ir netīrīgākas, nekā šimpanzes gultas. Ātrs padoms visiem, kuri strādā, esot gultā– bieži mazgājiet palagus!

Foto: unsplash.com
 

Garastāvoklis un enerģija

Guļamistabas bieži ir tumšākas nekā citas istabas, bet gaisma ir dabisks garastāvokļa uzlabotājs un palīdz paaugstināt enerģijas līmeni. Vāji apgaismota guļamistaba, iespējams, var nogurdināt, padarīt to apātisku un pazemināt darba spējas. Jāņem vērā arī tas, ka vājš apgaismojums var apgrūtināt acis. Kaut arī blāvā istabas gaisma lieliski der īsām snaudām, tā nav tik piemērota darba dienas produktivitātei. Vai jums šķiet, ka jūs vienmēr atnesat savu darbu uz mājām? Strādājot no gultas, tas tiek paspert soli vēl tālāk. Darba un privātās dzīves līdzsvars ir gan fiziskās, gan garīgās veselības atslēga.