Kādā vecumā un kādos gadījumos ir vērts izoperēt mandeles?

Mēles kārpiņas, aizdegune un visiem labi zināmās mandeles veidotas no imūnaudiem un veido rīkles limfoīdo gredzenu (Valdejera gredzenu). Visi šie audi dara vienu un to pašu – atpazīst visus svešos iebrucējos un māca imūnšūnām aizsargāties. 

Bērniem ar nepietiekamu svaru var noderēt blakne, kas rodas no mandeļu izņemšanas, – svars pieaugs.

FOTO: Shutterstock.com

Bērniem ar nepietiekamu svaru var noderēt blakne, kas rodas no mandeļu izņemšanas, – svars pieaugs.

Aizraujošā bestslellerā “Par zarnu šarmu" autore, mikrobioloģe un topošā zinātniece Džūlijas Endersas aizraujošā un vieglā valodā izstāsta par visu, kas notiek cilvēka zarnu traktā sākot no zobiem un beidzot ar to vietu, kur "saule neiespīd". Piedāvājam fragmentu par bērnu vecākiem vienmēr aktuālu tēmu – ko iesākt ar mandelēm, ja bērns bieži slimo ar saaukstēšanās slimībām. 


Mandeles un smakas

Reizēm gadās, ka tā mandeļu daļa, kuru mēdz izoperēt, darbu veic visai neveikli. Mandeles neveido kārpiņas, bet gan dziļas vagas (virsmas paplašināšanai), kurās dažkārt ieķeras un paliek pārāk daudz svešķermeņu, un tad šie audi iekaist.  Tātad, ja sliktās elpas cēlonis nav ne mēle, ne zobi, var pārbaudīt mandeles – ja tās vēl nav izoperētas. Dažkārt mandeļu rievas aizpilda bālgana, bieza masa – tādi kā korķīši, kas šausmīgi smird! Cilvēki bieži par tādiem pat nenojauš un nedēļām ilgi cīnās ar sliktu smaku vai savādu garšu mutē, bet nelīdz ne zobu un mēles tīrīšana, ne rīkles skalošana. Kaut kad akmeņi paši izkrīt ārā, un viss atkal ir labi. Taču tik ilgi nemaz nav jāgaida. Ja nedaudz patrenējas, šos korķīšus var viegli izspiest ārā, un smaka no mutes pazudīs uzreiz. Kā pārbaudīt, vai nelabās smakas cēlonis patiešām ir mandeles? 
 

Visvienkāršākais veids ir pārbraukt pār mandelēm ar pirkstu vai ausu tīrāmo kociņu. Ja kociņš vai pirksts smird, tad jāsāk meklēt korķīšus. Var lūgt, lai tos izņem LOR speciālists – tā būs ērtāk un drošāk. Taču video padomus ar visdažādākajiem paņēmieniem, kā pašam ar tiem tikt galā, var meklēt arī YouTube – ja patīk uz pretīguma robežas balansējoši skati. Turpat var aplūkot arī dažus ekstremālākos šo korķu paraugus. Tomēr neiesaku to darīt cilvēkiem ar vājiem nerviem. Ir vēl arī citi mājās pieejami ārstniecības līdzekļi pret mandeļu korķiem. Daži cilvēki vairākas reizes dienā skalo muti ar sālsūdeni, citi ir pārliecināti par skābētu kāpostu sulas brīnumaino iedarbību, savukārt vēl citi uzskata, ka no akmeņiem var tikt vaļā, ja atsakās no piena produktiem. Nav zinātniski pierādīts, vai kāds no priekšlikumiem patiešām palīdz. 

 

Reklāma
Reklāma

No kāda vecuma operēt, ja tas patiešām ir nepieciešams

Toties ir pētīts ir jautājums, kad drīkst izoperēt mandeles. Atbilde ir – sākot no septiņu gadu vecuma. 

Sasniedzot šo vecumu, imūnšūnas ir piedzīvojušas visu svarīgāko – ierašanos pilnīgi svešā pasaulē, mammas bučas, pastaigas dārzā vai mežā, pieskaršanos kādam dzīvniekam un daudzas saaukstēšanās, kā arī iepazīšanos ar svešu ļaužu baru skolā. Tas tad īsumā arī viss: līdz ar to imūnsistēma ir, ja tā var teikt, mācības apguvusi un var normāli darboties visu atlikušo dzīvi. Pirms septītā dzīves gada mandeles vēl ir nozīmīgi veselības centri. Imūnsistēmas izveidei ir liela nozīme ne tikai cīņā pret saaukstēšanos, bet arī sirds veselības nodrošināšanā un svara kontrolē. Tiem, kam mandeles izņem pirms septiņu gadu vecuma, ir lielāks aptaukošanās risks. Kāpēc tā ir, ārsti joprojām nezina, taču sakarība starp svaru un imūnsistēmu tiek pētīta aizvien biežāk. Bērniem ar nepietiekamu svaru var noderēt blakne, kas rodas no mandeļu izņemšanas, – svars pieaugs. Visos citos gadījumos vecākiem rūpīgi jāseko līdzi, lai pēc mandeļu operācijas bērns saņemtu sabalansētu uzturu. 
 

Neatkarīgi no tā, vai cilvēkam ir četri, septiņi vai piecdesmit gadi, pārāk jutīgai imūnsistēmai mandeļu izoperēšana var nākt arī par labu. To iesaka, piemēram, cilvēkiem ar psoriāzi

 

Mandeles un hroniskās saslimšanas

Tātad jābūt ļoti pamatotam iemeslam, lai atteiktos no mandelēm jau pirms septītā dzīves gada. Piemēram, ja mandeles ir tik lielas, ka apgrūtina elpošanu un gulēšanu, tad liekajam svaram vairs nav nekādas nozīmes. Aizkustinoši, ka personīgie imūnaudi ir tik motivēti mūs aizsargāt, taču šajā gadījumā tas vairāk kaitē nekā palīdz. Tad ārsti ar lāzera palīdzību var izoperēt tikai traucējošo mandeļu daļu un visas mandeles nemaz nav jāizņem. Citādi ir ar hroniskiem iekaisumiem – tie imūnšūnām nekad neļauj atpūsties, un ilgtermiņā tas nenāk par labu. Neatkarīgi no tā, vai cilvēkam ir četri, septiņi vai piecdesmit gadi, pārāk jutīgai imūnsistēmai mandeļu izoperēšana var nākt arī par labu. To iesaka, piemēram, cilvēkiem ar psoriāzi (sauktu arī par zvīņēdi). Pārāk aktīvās imūnsistēmas dēl viņi cieš no niezošiem ādas iekaisumiem (kas bieži sākas galvas apvidū) vai locītavu sāpēm. Turklāt psoriāzes pacientiem vidēji biežāk novērojamas kakla sāpes. Viens no iespējamajiem šīs saslimšanas cēloņiem ir baktērijas, kas ilgstoši var slēpties mandelēs un pārkairināt imūnsistēmu. Jau vairāk nekā trīsdesmit gadus ārsti ziņo par gadījumiem, kad mandeļu izņemšana stipri atvieglojusi vai pavisam izārstējusi arī kādu ādas slimību. Tāpēc 2012. gadā Islandes un ASV pētnieki rūpīgāk pievērsās šīs saiknes izpētei. Viņi divās grupās sadalīja 29 psoriāzes pacientus, kuriem bija novērojamas biežas kakla sāpes. Vienai grupai mandeles izoperēja, bet otrai – ne. Trīspadsmit izoperētajiem pacientiem no 15 bija novērojami būtiski un ilgstoši ādas stāvokļa uzlabojumi. Savukārt otras grupas pacientiem ar mandelēm nebija novērojamas gandrīz nekādas izmaiņas. Mūsdienās mandeles mēdz izņemt arī reimatisma dēļ, ja apstiprinās aizdomas, ka vainīgas ir tās.

Atstāt vai izoperēt mandeles? Abām versijām par labu runā vairāki argumenti. Tiem, kam jau agri ir jāatsakās no mandelēm, nevajadzētu domāt, ka viņu imūnsistēma tagad palaidīs garām būtiskākās mutē apgūstamās mācības! Par laimi, tam paredzētas arī mēles kārpiņas un aizdegune.

Saistītie raksti