Starpenes un maksts veselība: kas ir normāli, un kas ne?

„Mūsdienīga sieviete bez liekas kautrības un klīrēšanās ir gatava runāt un uzzināt vairāk par savu reproduktīvo veselību,” atzīst Veselības centru apvienības ginekoloģe Karlīna Elksne. 

Vienmēr aktuāls ir jautājums par maksts jeb fizioloģiskajiem izdalījumiem – par krāsu, biezumu un cik daudz ir normāli?

FOTO: Shutterstock.com

Vienmēr aktuāls ir jautājums par maksts jeb fizioloģiskajiem izdalījumiem – par krāsu, biezumu un cik daudz ir normāli?

Lai par to pienācīgi rūpētos ir labi jāpazīst savi dzimumorgāni, kā tie darbojas, kādas pazīmes liecina par labu veselību, bet kuros gadījumos vajadzētu konsultēties ar ārstu. 


Izdalījumi no dzimumceļiem

Vienmēr aktuāls ir jautājums par maksts jeb fizioloģiskajiem izdalījumiem – par krāsu; biezumu un cik daudz ir normāli?

Nevajag satraukties, ja vidēji dienā izdalījumi veidojas no divām līdz trim ēdamkarotēm. To krāsai ir jābūt gaišai, caurspīdīgai vai baltai. Maksts šķidrumam ir jābūt bez specifiskas smaržas, turklāt tas mēdz būt gan šķidrāks, gan reizēm biezāks. 

 

Ar intīmo veselību viss ir kārtībā, ja maksts izdalījumi nerada diskomfortu, niezi vai kairinājumu.

 

Liela loma ir hormonālajam līmenim un tā izmaiņām. Izdalījumu daudzumu un konsistenci var ietekmēt gan ovulācija, gan kontracepcijas lietošana, kā arī menopauze.
Sievietei būtu jākonsultējas ar ārstu, ja izmainās fizioloģisko izdalījumu krāsa, piemēram, tie kļūst dzeltenīgi, mainās daudzums vai parādās specifisks aromāts.


Izmaiņas uz ādas un gļotādā

Signāli, kas var liecināt, ka nepieciešams vērsties pēc palīdzības pie speciālista, ir uz ārējiem dzimumorgāniem vai maksts gļotādas novērotas ādas izmaiņas, kas rada diskomfortu. Pazīmes, kas norāda, ka kaut kas nav kārtībā ar veselību, ir ādas apsārtums, nieze vai dedzināšana, sāpes vai čūlu veidošanās. Dažkārt netiek laikus pamanīti kādi kārpveida  izaugumi. 

Pie ārsta noteikti būtu jāvēršas ne tikai tad, ja radusies nieze vai izmaiņas izdalījumos, bet arī tad, ja ir izmaiņas menstruālajā asiņošanā – spēcīga asiņošana un sāpes vai asiņošana starp periodiem. Tāpat arī asiņošana pēc dzimumakta vai pēc menopauzes noteikti ir iemesls doties pie ārsta.
 

Par higiēnu

Lai saglabātu vulvas un maksts dabisko aizsardzību un veselību, svarīgi ievērot pareizas higiēnas prasības.

Reklāma
Reklāma
  • Ārējos dzimumorgānus ieteicams apmazgāt ar siltu ūdeni, nelietojot ziepes un līdzekļus, kas paredzēti visa ķermeņa kopšanai.
  • Arī apakšveļa var ietekmēt dzimumorgānu veselību. Tādēļ tiek rekomendēts valkāt ne pārāk pieguļošu un stingru apakšveļu. Turklāt ieteicams, ka tā izgatavota no kokvilnas vai cita dabiska materiāla.
  • Apakšveļa ir jāmazgā augstā temperatūrā, taču vajadzētu izmantot mazāku daudzumu mazgāšanas līdzekļa, nekā to parasti pievieno, mazgājot citus apģērba gabalus.
  • Ejot gulēt, novelc apakšveļu! Gulēšanai vari izvēlēties brīvu un nepieguļošu apģērbu.


Kairinātāji, kas negatīvi ietekmē intīmo veselību

Gluži vai neticami, cik ikdienišķas un it kā ierastas lietas var izmainīt vulvas un maksts veselību vai to dabisko aizsardzību! Pie kairinātājiem var pieskaitīt ziepes un šampūnus, aromātiskās higiēnas paketes un tamponus, spermicīdus, lubrikantus, tāpat arī smaržvielas, veļas balinātājus, mīkstinātājus un hloru, kā arī vannas putas. Kairināmību var izraisīt arī intīmo vietu mazgāšana ar pārāk karstu ūdeni, skūšana un pārmērīga mazgāšana. „Negatīvi ietekmēt veselību un izmainīt mikrofloru var bezrecepšu medikamenti, kā arī orālais sekss,” atgādina VCA ginekoloģe Karlīna Elksne. 


Seksuāli atbildīga rīcība

Bez šaubām arī seksuālā uzvedība ir daļa no intīmās veselības. Tādēļ ieteicams lietot prezervatīvus, lai pasargātos no seksuāli transmisīvām infekcijām, turklāt atbildīgi jāizvēlas partneri.

Arī tabakas un alkohola lietošana negatīvi ietekmē reproduktīvo veselību, turklāt var mazināt uzbudinājumu un seksuālo funkciju.
Neaizmirsti regulāri apmeklēt ginekologu, īpaši gadījumos, ja parādās diskomforts un nevēlami simptomi dzimumceļos.


Līdzekļi intīmajai higiēnai

„Aptiekā ir pieejami intīmās higiēnas kopšanas līdzekļi, kuri samazina niezi, kairinājumu, jutīgumu, apsārtumu, tos var lietot kā papildu terapiju bakteriālās infekcijas gadījumā,” stāsta „Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone. Sieviete var izvēlēties, kura no aplicējamām formām būs vispiemērotākā lietošanai un viņas dzīvesveidam – gels, vaginālās svecītes vai lodītes. Atsevišķi ir iegādājamas tikai labvēlīgās baktērijas, kuras var lietot gadījumā, kad tiek mainīta maksts mikroflora (ko ietekmējis stress, baseina vai citas peldvietas ūdens, antibiotiku lietošana). Tās var būt gan iekšķīgi dzeramas kapsulas, gan vagināli lietojamas tabletes vai pesāriji.

Svarīgi ir izvēlēties piemērotu intīmās ikdienas kopšanas līdzekli, lai saglabātu dabisko mikrofloru. Aptiekā var iegādāties intīmās mazgāšanas losjonu, kas saturēs pienskābes un kumelītes vai kliņģerītes ekstraktu, kas novērš kairinājumu, nomierina ādu un stiprina dabīgās aizsargspējas, kā arī tie var saturēt alvejas ekstraktu vai pantenolu, kas papildus mitrina ādu. Līdzekļi ir īpaši piemēroti menstruāciju laikā, grūtniecības un pēcdzemdību periodā. Nepieciešamības gadījumā aptiekā var iegādāties līdzekļus, kuri ir hipoalerģiski, bez smaržvielām un parabēniem. Ir iespēja izvēlēties arī putas, kas izceļas ar patīkamu atvēsinošu iedarbību, tām piemīt arī antiseptiska darbība. Kā ātras darbības līdzekli, lai samazinātu diskomforta sajūtu intīmajā zonā, var izmantot intīmos aerosolus, kas tūlītēji atbrīvo no diskomforta sajūtas, mazina kairinājumu un sūrstēšanu pēc skūšanās, biksīšu ieliknīšiem, tualetes papīra lietošanas, pēc sporta vai seksuālajām aktivitātēm. 

 

Kā ceļojuma variantu var izmantot arī intīmās kopšanas salvetes, kuras papildinātas ar dažādām vielām, piemēram, zaļās tējas ekstraktu, lai sniegtu antibakteriālo efektu. 

 

Kā papildus līdzekli bakteriālās infekcijas gadījumā var izmantot vaginālo šķīdumu jeb “vaginālās dušas”. Tā sastāvā ietilpst borskābe, koncentrēta tējas koka eļļa un alvejas gels, kas samazina iekaisumu un niezi. Šķīdums ļoti ērti nonāk makstī un sniedz vieglu komforta sajūtu.  

 

Raksta sagatavošanā izmantoti Meijo klīnikas (Mayo Clinic) materiāli. 

Saistītie raksti