Četri iemesli, kāpēc bērni jālaiž staigāt basām pēdiņām pa smiltīm

Basām pēdiņām paskraidīt pa smiltīm vai pat veikt lielākus gabalus basām kājām gar jūras krastu, ir labākā pēdu veselības profilakse, ko daba mums sniedz pilnīgi par brīvu.  

Labākā plakanās pēdas profilakse

FOTO: Shutterstock.com

Labākā plakanās pēdas profilakse

Īpaši šādas fiziskas aktivitātes iesaka veikt kopā ar maziem bērniem, kuru pēdas muskulatūra vēl tikai veidojas un, pareizi rīkojoties, var novērts plakanās pēdas veidošanos. Ukrainas iemīļotākais bērnu ārsts, kas milzīgu popularitāti iemantojis arī citās valstīs, medicīnas zinātņu kandidāts Jevgēnijs Komarovskis skaidro, kādi vēl labumi ir no staigāšanas basām kājām. 

Lasi arī: Viss par bērna pēdu un kāju attīstību. Stāsta bērnu ortopēds un mugurkaula ķirurgs 

Pirmkārt, nekas netraucē visām pēdas sīkajām un lielākajām locītavām brīvi kustēties. Apavos pēdas mobilitāte ir ierobežota, daļa sīko locītavu vispār netiek nodarbinātas. 


Otrkārt, visiem pēdas muskuļiem ir aktīvi jāstrādā, lai pielāgotos plūstošajai, nestabilajai smilšu virsmai. Tas uzlabo muskuļu tonusu, kas vēlāk palīdzēs noturēt un saglabāt pēdu pareizajā stāvoklī.
⠀⁣
Treškārt, lielāko dzīves daļu pavadot pilsētā un nēsājot apavus, pēda saņem ļoti ierobežota veida sensoros impulsus - kura virsma ir mīksta vai cieta, kāds ir tās reljefs, kāda ir virsmas temperatūra. Kāpēc tas ir svarīgi?  Ja pēda saņem maz un vienveidīgus signālu, smadzenes kļūst “slinkākas” un sliktāk spēj kontrolēt gan pēdas darbību, gan vēlāk arī spertā soļa efektivitāti un tālāk arī muguru un visu stāju.⁣


Ceturtkārt, pēdā esošie receptori (baroreceptori) nodrošina pareizu stājas un visa ķermeņa regulāciju no papēžiem līdz pat matu galiņiem. Šie receptori pārraida informāciju pa nervu sistēmu, kā turēt mugurkaulu, kādā stāvoklī turēt locītavas, kādā darboties muskuļiem. Ja apavu dēļ pēda saņem nepietiekamu informāciju, smadzenēm nepietiek informācijas ķermeņa pozicionēšanai. 

Reklāma
Reklāma


Pirms palaist mazuli dzīvoties pa smiltīm, pārliecinies, vai tajās nav stikla lausku un dzīvnieku izkārnījumu. Ja nesen ir bijusi pēdas trauma - sasitums, izmežģījums, lūzums, tad staigāšana pa smiltīm jāatliek, jo pēdai tā ir pārāk liela  slodze.