Raskrēsliņa tēja sievietes veselībai. Pēdējais laiks tos ievākt ziemai!

Rasaskrēsliņus (Alchemilla vulgaris) jeb raspodiņus tautas medicīnā dēvē par sieviešu zālīti, tāpēc, vācot zāļu tējas, atceries arī par tiem! Zied no jūnija līdz jūlijam, ziedēšanas laikā vāc visu augu, bet vēlāk – tikai lapas.

No ārstnieciskā viedokļa augs ir interesants ar to, ka spēj palīdzēt menstruāciju traucējumu un klimaktēriska rakstura sūdzību gadījumos.

FOTO: Shutterstock.com

No ārstnieciskā viedokļa augs ir interesants ar to, ka spēj palīdzēt menstruāciju traucējumu un klimaktēriska rakstura sūdzību gadījumos.

Raskrēsliņš (Alchemilla vulgaris) ir bieži sastopams augs zemās, leknās pļavās. Tik poētiski un precīzi mūsu senči nosaukuši augu, ka labāk domādams neizdomāsi. Auga piltuvveida lapās pa nakti uzkrājas rasa, tāpēc zāle, kur aug raskrēsliņi, vēl ilgi no rīta spīguļo saulē it kā tur būtu izkaisīti dārgakmeņi.

Lielākoties izmanto ginekoloģisku saslimšanu ārstēšanai un profilaksei.

Rasaskrēsliņš zied no jūnija līdz jūlijam. Raskrēsliņš satur saponīnus, miecvielas, ēteriskās eļļas un glikozīdus, tāpēc tā laksti ziedēšanas laikā un, ieteicams, jaunajā mēnesī, jāvāc dienas otrajā pusē.

No ārstnieciskā viedokļa augs ir interesants ar to, ka spēj stimulēt dzimumdziedzeru sekrēciju sievietēm, un tāpēc mazināt klimaktēriska rakstura sūdzības, kā arī menstruāciju ritma un norises traucējumus arī jaunām sievietēm. Jāatzīmē arī tāda laba raskrēsliņa darbība, kā spēja stimulēt piena veidošanos. Bez tam raskrēsliņš pastiprina arī nieru darbību un mazina gāzu veidošanos zarnās.
Vāc gan ziedus, gan lapas, kas ir spēcīgs pretiekaisuma līdzeklis. 

Tējas recepte: Ņem ēdamkaroti drogas, aplej ar glāzi karsta ūdens, apsedz un tur, kamēr atdziest, tad nokāš. Lieto pa 1/2 glāzei 2-4 reizes dienā pirms ēšanas.

Reklāma
Reklāma

Vannai: divas lielas saujas svaiga auga vai ap 200 g kaltētu drogu aplej ar ūdeni, ļauj, lai izmirkst, tad uzkarsē un lej klāt vannas ūdenim.

No ārsta, fitoterapeita Artūra Tereško grāmatas "Dieva dārza ārstniecības augi"

Saistītie raksti