Seši iemesli, kad pieņemas svarā patiešām veselības problēmu dēļ

Tu regulāri apmeklē sporta zāli, ļoti veselīgi un samērīgi ēd, ievēro atslodzes dienas, bet svars ne tikai nesamazinās, bet turpina pieaugt? Visai izplatīts ir uzskats, ka veselības problēmu dēļ nevar atgūt slaidās formas, bet ir tikai dažas konkrētas saslimšanas, kuru dēļ var parādīties liekais svars. 

Seši iemesli, kad pieņemas svarā patiešām veselības problēmu dēļ

FOTO: Shutterstock.com

Sievietēm visbiežāk tie ir hormonālie traucējumi un vielmaiņas problēmas. Pirms doties pie ārsta, pavēro savu organismu. Kuras no minētajām pazīmēm varētu liecināt par saslimšanu, kas ir liekā svara patiesais iemesls?  Pie reizes piefiksē, cik patiešām dienā apēd (jo arī viens cepums un nieka konfekte starp pamata ēdienreizēm skaitās kā papildus kaloriju avots) un cik liela ir tava fiziskā slodza - soļu skaits, noieto kilometru skaits un pievarēto stāvu cipars. 
 

Liekas svars + ilgstošs nogurums = hipotireoze

Pieaugošs svars bez acīmredzama iemesla ir viena no vairogdziedzera darbības traucējumu pazīmēm. Pēc ASV Vairogdziedzera veselības asociācijas datiem viena no astoņām sievietēm dzīves laikā saskaras ar vairogdziedzera darbības traucējumiem, biežāk dziedzeris nepietiekami izdala tireodos hormonus, kas ir iesaistīti normālas vielmaiņas nodrošināšanā. Ja vairogdziedzera aktivitāte ir pazemināta, organismā palēninās metaboliskie procesi un tas ir svara pieauguma iemesls.

Hipotireozes pazīmes ir arī:

  • ātra noguršana, nepārejošs nogurums,
  • sausa āda,
  • tūska uz sejas,
  • matu izkrišana un trausli nagi,
  • balss aizsmakums,
  • menstruālā cikla traucējumi,
  • aizcietējumi.



Liekais svars + hronisks stress = depresija

Ilgstošs stress var būt vēl viens svara pieauguma iemesls. Stresa ietekmē organismā izdalās adrenalīns un kortizols, kas ietekmē vielmaiņu. Kortizols palielina apetīti un veicina tauku nogulsnēšanos. Šie hormoni nelabvēlīgi ietekmē arī zarnu trakta darbību un tajā notiekošos procesus, tāpēc stres dēļ var būt aizcietējumi un caurejas. Ja ir gan liekais svars, gan ilgstoši nomākts garastāvoklis, trauksme, slikts miegs, nogurums un intereses zudums par lietām, kas agrāk interesēja, tad, iespējams, tā ir depresija. Dodies pie psihiatra vai neirologa. 

 

Liekais svars + neregulārs menstruālais cikls = policistisku olnīcu sindroms

Katrai piektajai sievietei ir policistisku olnīcu sindroms jeb PCO. Tas ir endokrīnās sistēmas traucējums, kas rodas, ir ja nepareizs estrogēna un testosterona līdzsvars organismā. Pazīmes ir arī neregulāras mēnešreizes un aptaukošanās pēc vīrišķā tipa, proti, ābola forma - aptaukošanās notiek vidukļa rajonā. Ir pastiprināts apmatojums.

Citas PCO pazīmes:

  • pinnes,
  • hroniskas sāpes jostas vietā vai vēdera lejasdaļā.
  • miegains noskaņojums, apātija.


Liekais svars + slikts miegs = bezmiegs

Reklāma
Reklāma

Pēc bezmiega nakts organisms prasa papildus enerģiju - cukuru un taukus, kas rezultējas liekajā svarā. Tāpēc jau ilgāku laiku ārsti runā par to, ka nepietiekams miegs ir tiešs liekā svara iemesls. Bezmiega laikā pieaug izsalkuma hormona grelīna izstrāde, bet samazinās sāta hormona leptīna daudzums organismā.

Ja ciet no liekā svara, tad vakarā starp seriāla skatīšanos un papildus miega stundu noteikti izvēlies miegu. 2018. gada žurnāla "Sleep" numurā rakstīts, ka tie, kas nedēļa guļ vienu papildus stundu, ātrāk zaudē nevajadzīgos tauku uzkrājumus nekā tie, kas guļ mazāk.

 

Liekais svars + vecums virs 40 = premenopauze

Menopauze iestājas visām sievietēm, bet katrai tā var iestāties citādāk. Vienām menstruācijas beidzas strauji un uzreiz, citām šis process var ilgt vairākus gadus un sākties kā cikla svārstības un vai būt kā mainīgs asiņošanas laiks. Organisms šim procesam var gatavoties pat 2 - 10 gadus, un to sauc par premenopauzi.

Premenopauzes laikā samazinās estrogēna izstrāde, kas ir viens no liekā svara iemesliem. Turklāt ar gadiem ķermenis zaudē muskuļu masu. Palīdzēt varēs ginekologs, kas ieteiks veidus, kā padarīt patīkamāku premenopauzes laiku.

Premenopauzes pazīmes ir arī: 

  • karstuma viļņi
  • garastāvokļa svārstības
  • galvas sāpes
  • miega problēmas
  • urīna nesaturēšana

 

Liekais svars + jauni medikamenti = medikamenta blaknes

Ir vesela virkne medikamentu, kuru blakņu sarakstā ir minēta pieņemšanās svarā. Tas var izpausties arī kā tūska - šķidruma aizture organismā. Šāda ietekme var būt antidepresantiem, kas veicina serotonīna izstrādi, kas, savukārt, ietekmē tos smadzeņu centrus smadzenēs, kas atbild par apetīti.

Arī zāles asinsspiediena samazināšanai var dot lieko svaru, jo aiztur šķidrumu ķermenī, kas dod gan papildus kilogramus, gan apjomu. Runā ar ārstu par iespējamo alternatīvu. 

Saistītie raksti