Pētījums: vecāki bērniem uztura jautājumos ir piemērs

To vecāku, kuri paši cenšas ēst veselīgi un ievērot sabalansētu ikdienas uzturu, un nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, bērni mazāk cieš no ēšanas traucējumiem un liekā svara. To pierādījis Amerikas Pediatru akadēmijas (AAP) klīniskais pētījums. 

Pēc iespējas biežāk ieturēt kopīgas ģimenes maltītes. Taču tām būtu jābūt veselīgām un sabalansētām.

FOTO: Shutterstock.com

Pēc iespējas biežāk ieturēt kopīgas ģimenes maltītes. Taču tām būtu jābūt veselīgām un sabalansētām.


Pēdējo 30 gadu laikā ir dubultojies to bērnu skaits, kas cieš no liekā svara, un šī pati problēma pieaug arī pusaudžu vidū. Taču tajā pašā laikā arvien biežāk ārsti vērš sabiedrības uzmanību, cik nozīmīgi rūpēties par savu veselību, un tā ir vecāku atbildība, cik lielu uzmanību tai pievērš viņu atvases. Skaidrs, ka vecāki ir piemērs saviem bērniem. Nevari prasīt, lai viņi ēstu veselīgi un sportotu, ja pats sēdi dīvānā un grauz čipsus. 


Pētījumu akadēmijas AAP ieteikumi visiem vecākiem, kā palīdzēt saviem bērniem neiedzīvoties ēšanas traucējumos,  ir šādi: 
1) Nekādā gadījumā neļaut ievērot kādas badošanās diētas, bet gan pastāstīt, kāda ir to ietekme, tāpat brīdināt neuzķerties uz diētisko līdzekļu reklāmām. Sekot līdzi tam, vai bērns ievēro regulāras ēdienreizes un vai maltīte ir sabalansēta. 
2) Mudināt bērnus rūpēties par savu ķermeni un nodarboties ar fiziskām aktivitātēm. Daudz lielāka motivācija viņiem būs tad, ja sportošana notiks visai ģimenei kopā. 
3) Pēc iespējas biežāk ieturēt kopīgas ģimenes maltītes. 
4) Ģimenē nevajadzētu runāt par svaru, liekajiem kilogramiem. Ja, piemēram, mamma skaļi uztrauksies, ka ir pieņēmusies svarā par dažiem kilogramiem un netiek iekšā vecajos džinsos, meitai liksies, ka tā ir pieņemts – sievietei jāuztraucas par savu svaru. Lai gan patiesībā – sievietei ir jāmīl sevi un savs ķermenis, un, protams, par tā labsajūtu un izskatu jārūpējas. 

 

LASI ARĪ: Vienas dienas ēdienkartes piemērs 1,5 - 3 gadus veciem bērniem

Ārstu novērojumi: bērni augļus un dārzeņus lieto par maz un pat neatpazīst tos

Reklāma
Reklāma

Kā barot 1–3 gadus vecu bērnu – mazēdāju?

 


Avots: www.healthychildren.org