Vīrieši pēc 40 pat nenojauš, kas visvairāk ietekmē viņu seksuālo potenci, atklāj kardioloģe

Kāda gan ir saistība sirds veselībai ar vīrieša seksuālo potenci? Izrādās, ka vistiešākā!
Daudzi stiprā dzimuma pārstāvji pat nenojauš, ka sirds un asinsvadu slimības ietekmē vīriešu seksuālo dzīvi, proti, paaugstinātam asinsspiedienam un paaugstinātam holesterīna līmenim asinīs ir vistiešākā saistība ar erektīlo disfunkciju jeb erekcijas traucējumiem.

FOTO: Shutterstock.com

Daudzi stiprā dzimuma pārstāvji pat nenojauš, ka sirds un asinsvadu slimības ietekmē vīriešu seksuālo dzīvi, proti, paaugstinātam asinsspiedienam un paaugstinātam holesterīna līmenim asinīs ir vistiešākā saistība ar erektīlo disfunkciju jeb erekcijas traucējumiem.

Uzmanību! Sirds veselības profilaksei

  • Līdzās iedzimtībai, paaugstināts asinsspiediens un augsts holesterīna līmenis, neveselīgs uzturs un mazkustīgs dzīvesveids, pārmērīga alkohola lietošana un smēķēšana ir papildus riska faktori, kas veicina dažādu sirds un asinsvadu slimību attīstību. Tāpēc regulāri jāmēra asinsspiediens, jāpārbauda pulss, jānosaka holesterīna līmenis un vismaz vienu reizi gadā jāapmeklē ģimenes ārsts, lai vajadzības gadījumā uzsāktu ārstēšanu, pirms noticis infarkts vai insults.
  • Sirds un asinsvadu slimības bieži vien veidojas pakāpeniski – vairāku gadu laikā. Pateicoties mūsdienu medicīnas un tehnoloģiju attīstībai, daudzas slimības ir iespējams savlaicīgi diagnosticēt un sekmīgi ārstēt, uzlabojot cilvēka dzīves kvalitāti. Tāpēc ir ļoti svarīgi savlaicīgi prast atpazīt slimību simptomus un neatstāt tos bez ievērības.

 

Skaidro Dr. Iveta Mintāle, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas, Latvijas Kardioloģijas centra Ambulatorās un diagnostiskās nodaļas vadītāja


Vīrieša dzimums ir sirds un asinsvadu slimību riska faktors, īpaši sasniedzot 40 gadu vecumu. Lai mazinātu saslimstību ar sirds un asinsvadu slimībām, vīriešiem ir svarīgi zināt savus sirds veselības skaitļus, kā arī regulāri pārbaudīt veselību.
 

Atkārtotas erektīlās disfunkcijas epizodes var izraisīt domstarpības savstarpējās attiecībās, radīt pazemojuma sajūtu, pazeminātu koncentrēšanās spēju, līdz ar to pazeminātu darbaspēju abiem no pāra. Rodas atsvešināšanās vienam no otra, noslēgšanās sevī, samazinās pašvērtējums, kam var sekot arī depresija. 

Daudzi stiprā dzimuma pārstāvji pat nenojauš, ka sirds un asinsvadu slimības ietekmē vīriešu seksuālo dzīvi, proti, paaugstinātam asinsspiedienam un paaugstinātam holesterīna līmenim asinīs ir vistiešākā saistība ar erektīlo disfunkciju jeb erekcijas traucējumiem. Zemāk apkopoti biežākie jautājumi par sirds veselību un seksu.

 

Kā sirds un asinsvadu slimības saistītas ar vīriešu seksuālo veselību?

Faktori, kas negatīvi ietekmē sirds un asinsvadu veselību, palielina arī erekcijas traucējumu jeb erektīlās disfunkcijas risku. Erektīlai disfunkcijai lielākajā daļā gadījumu ir vaskulāra (asinsvadu) izcelsme. Aterosklerozes process un asinsvadu bojājumi sākotnēji var skart mazās artērijas 1–2 mm diametrā (arī dzimumorgānus apasiņojošās artērijas ir mazas!), tikai vēlāk koronārās jeb sirds vainagartērijas (3–4 mm), karotīdās jeb miega artērijas (5–7 mm) un femorālās jeb iegurņa (6–8 mm) artērijas. 

 

Erektīlo disfunkciju pastiprinošie riska faktori, kas rada mazo asinsvadu bojājumus, ir smēķēšana, paaugstināts asinsspiediens, paaugstināts holesterīna līmenis un cukura diabēts. Bieži erektīlā disfunkcija novērota cilvēkiem ar jau koronārās sirds slimības diagnozi. Vidēji laiks no erektīlās disfunkcijas parādīšanās līdz simptomātiskas koronārās sirds slimības sākumam ir 3 gadi, kas ir pietiekams, lai koriģētu esošos riska faktorus, mainītu dzīvesveidu, uzsāktu un nostabilizētu ārstēšanu.

 

Reklāma
Reklāma

Vai cilvēki ar sirds un asinsvadu slimībām drīkst atļauties seksu?

Ir novecojis stereotips, ka cilvēki pēc infarkta vai ar smagām sirds un asinsvadu saslimšanām nevar nodarboties ar seksu. Seksu var atļauties cilvēki, kuriem, veicot slodzes testu, ir apmierinoša slodzes tolerance bez stenokardijas simptomiem, bez pieaugoša elpas trūkuma un išēmiskām ST segmenta izmaiņām. Seksu nevar atļauties cilvēki ar biežām stenokardijas lēkmēm, izteiktu elpas trūkumu slodzes laikā un arī tie cilvēki, kuriem seksuāla aktivitāte izsauc stenokardijas lēkmi.

 

Pacientiem pēc infarkta ir nepieciešama kardiālā rehabilitācija un regulāra fizkultūra, lai stabilizētu sirds un asinsvadu veselību un mazinātu komplikāciju risku arī seksa laikā. Cilvēki ar sirds slimības diagnozi un ar stabilu klīnisko situāciju drīkst lietot medikamentus seksuālās funkcijas uzlabošanai. Tā kā šie ir recepšu medikamenti, ir jāapspriežas ar ārstu, vai tabletes drīkst lietot – vai ir situācijas, kad jāuzmanās, vai ir medikamenti, ar kuriem kopā nedrīkst lietot šos medikamentus (piemēram, nitroglicerīns). Saņemot ārsta padomu, pacients vienmēr var justies drošs. Jāņem vērā, ka sirdslēkmes risku seksa laikā paaugstina bagātīga maltīte un alkohola lietošana pirms seksa.


Kā apturēt aterosklerozi? Kā uzlabot seksuālo funkciju? Vai drīkst lietot zāles, kas uzlabo seksuālo funkciju? Vai tās drīkst lietot sirds slimības gadījumā vai pēc sirds operācijas? Visdrošāk un pareizāk atbildes uz šiem jautājumiem ir vaicāt savam ģimenes ārstam, kardiologam vai urologam. Ja ir sirds slimības diagnoze, noteikti jāvaicā ārstam arī par seksuālajām aktivitātēm – vai drīkst, kad drīkst, vai ieteicams izmantot medikamentus seksuālās funkcijas uzlabošanai?


Vai zāles pret augstu asinsspiedienu vai holesterīnu nemazina erekciju? 

Ir daudz mītu par to, ka medikamenti sirds slimību ārstēšanai samazina seksuālo funkciju. Patiesībā medikamenti, ar kuriem ārstējam augstu asinsspiedienu, pazeminām holesterīna līmeni un cukura līmeni asinīs, samazina asinsvadu bojājumu risku un aterosklerozes attīstību, tātad mazina endotēlija disfunkciju, līdz ar to arī erektīlo disfunkciju!


Vai tiešām sekss ir TIK ļoti svarīgs?

Nedzīvojam 19. gadsimtā, kad reliģiskās un sabiedrības normas un dogmas aizliedza par to runāt. Sekss ir viena no svarīgām dzīves funkcijām, kas ietekmē cilvēka dzīves kvalitāti, ģimenes stabilitāti, līdz ar to arī bērnu audzināšanu. Ne tikai vīriešiem, arī sievietēm harmoniska seksuālā dzīve ir svarīga!


Vairāk par vīriešu sirds veselību: www.parsirdi.lv

Saistītie raksti