Avārijas kontracepcija: Lieto, cik nepieciešams, bet pēc iespējas retāk

Avārijas kontracepcijas (AK) tabletes aptiekās ir pieejamas un bez receptes nopērkamas jau daudzus gadus, tomēr joprojām regulāri saņemam jautājumus par to, kā tās pareizi lietot, vai tās nav kaitīgas sievietes organismam un kāds ir to darbības princips. Uz jautājumiem atbild ginekoloģe Gunta Frīdenberga.

Avārijas kontracepcija: tablete, ko lieto, lai izsargātos no nevēlamas grūtniecības vai aborta. Tā ir nopērkama aptiekās bez receptes.

FOTO: Shutterstock.com

Avārijas kontracepcija: tablete, ko lieto, lai izsargātos no nevēlamas grūtniecības vai aborta. Tā ir nopērkama aptiekās bez receptes.

Kā avārijas kontracepcija iedarbojas. Vai tas ir miniaborts? 

AK darbības mehānisms ir ovulācijas nomākšana un olšūnas apaugļošanās nepieļaušana, taču pavisam nesen anotācijās tika minēts arī cits darbības mehānisms – implantācijas jeb apaugļotās olšūnas ieligzdošanās kavēšana. Pirms aptuveni 4 gadiem baznīca ASV sarīkoja vērienīgu protesta akciju pret AK tabletēm, pasludinot tās par abortīvu līdzekli. 

Pamatojoties uz pētījumiem Austrālijā un Čīlē, kuros tika pierādīts, ka AK galvenais darbības mehānisms ir ovulācijas nomākšana, 2012.gadā šis darbības mehānisms no lietošanas instrukcijas tika izņemts. 
 

Kā AK ietekmē sievietes organismu, menstruālo ciklu? Cik nopietnas cikla nobīdes ir iespējamas? 
Lai gan AK esošā hormona - levonorgestrela pussabrukšanas periods ir aptuveni 24 stundas un nākamajā dienā hormona līmenis asinīs ir niecīgs, dažkārt pat viena deva var izraisīt menstruālā cikla traucējumus – menstruāciju kavēšanos, nelielu smērēšanos,  pastiprinātu, sāpīgu asiņošanu.  Biežāk cikla traucējumus novēro, ja AK lietota vairāk kā  1x menstruālā cikla laikā. Dažkārt pēc lietotas AK tuvāko dienu laikā mēdz parādīties asiņaini izdalījumi, kas parasti nav stiprāki par nelielu smērēšanos. Bieži sievietēm tas asociējas ar bailēm, ka tabletes nav iedarbojušās, kaut gan šis simptoms nav saistāms ar tablešu efektivitāti. Lielākajai daļai sieviešu pēc AK tablešu lietošanas nākamās  menstruācijas ir tādas pat kā parasti un sākas gaidāmajā laikā vai ar 5 līdz 7 dienu nobīdi, taču nelielai daļai asiņošana var būt spēcīgāka un arī sāpīga, bet vēl daļai sieviešu tā mēdz būt mazāka par parastajām menstruācijām.


Kad ir jālieto AK, lai būtu efektivitāte, proti, neiestātos grūtniecība? 
AK tablešu efektivitāte ir cieši saistīta ar precīzu lietošanas noteikumu ievērošanu. Lietojot levonorgestrēlu saturošu avārijas kontracepciju  līdz  24stundām efektivitāte ir 95%, no 25-48st-85%, bet no 49-72 stundām vairs tikai 58%. Secinājums - jo ātrāk kontracepcijas tableti izdzer, jo tā ir iedarbīgāka.

Reklāma
Reklāma


Cik reizes gadā, mēnesī vai dzīvē AK drīkst lietot? Viedokļi ir dažādi. Dzirdēts, ka var pat vairākas reizes gadā, citi saka, ka ne biežāk kā 1 - 2 reizes dzīvē. 
Avāriju jau neviens neplāno, taču, ja situācija ir tāda, ka būtu jābažījas par nevēlamas grūtniecības iestāšanos, tad 72 stundu laikā pēc dzimumakta šis līdzeklis būtu jālieto. AK jālieto tik bieži, cik tas ir nepieciešams un tik reti, cik tas ir iespējams.

Ja AK jālieto vairākas reizes mēnesī, tad gan finansiālu, gan drošības apsvērumu dēļ būtu pēdējais brīdis apspriest ar ginekologu kādu citu pastāvīgi lietojamu kontracepcijas metodi.


Vai avārijas kontracepcija var veicināt ātrāku menopauzes iestāšanos, ja to lieto pēc 40 gadu vecuma?
Tā kā AK esošā hormona noārdīšanās periods ir tikai nedaudz vairāk par diennakti, tas nevar nomākt olnīcu darbību un veicināt menopauzi ne 40, ne 50 gadu vecumā.