14 veidi, kā alveju izmantot veselībā un skaistumkopšanā

Izsenis alveja ir uzskatīta par brīnumaugu. Alvejas zaļās, treknās lapas jau mūsu vecmāmiņas izmantoja gan apdegumu ārstēšanai, gan sejas ādas mitrināšanai. Augs ir arī pietiekami krāšņs, lai augtu uz palodzes tāpat vienkārši – daiļumam.

 Alveja satur A, E un C vitamīnus, tajā ir arī B grupas vitamīni

FOTO: Shutterstock.com

Alveja satur A, E un C vitamīnus, tajā ir arī B grupas vitamīni

Skaistumkopšanā un veselības uzlabošanai iesaka izmantot alvejas lapas, kas nav vecākas par trim gadiem. Piedāvājam 14 veidus, kā likt lietā šo dabas brīnumu.


Pret blaugznām un galvas ādas niezi
Ņem 2 ēdamkarotes alvejas sulas, 2 tējkarotes medus, dažus pilienus citronu sulas un 1 tējkaroti rīcineļļas. Silda masu ūdens peldē, vienlaikus to maisot. Tad iegūto masu iesmērā matos un pēc 30 – 40 minūtēm izskalo.
 

Pēc saules apdeguma
Ātri atjaunot ādas veselību pēc pārāk ilgas uzturēšanās saulē palīdz sāpošās vietas maiga ierīvēšana ar alvejas lapas mīkstumu.


Maiga pēdu ādiņa
Ikdienas kāju krēmam pievieno nedaudz alvejas mīkstuma un ieziet kājas ar šo maisījumu.
 

Pret pumpām
Arī pret pusaudžu akni tiek izmantota alvejas sula. Ik dienu savam tīnim iedod norīvēt seju ar alvejas lapu.
 

Pret nelieliem sadzīviskiem apdegumiem
Piegrūdi roku pie karstās plīts virsmas vai apdedzinājies ar karstu ūdeni? Ja bojātās ādas laukums nav pārāk liels, tad to tūlīt pat apstrādā ar alveju. Ja ir liels, iespējams, nepieciešama ārsta palīdzība.
 

Ja sasities un pret zilumiem
Nelielus zilumus un sasitumus ātrāk var sadziedēt, ja uz tiem uzliek alvejas lapu. Pārgriez lielāku lapas gabalu gareniski uz pusēm, lai tas var nosegt lielāku apgabalu.
 

Pret herpēm
Ja nomoka infekciozās herpes, tad turi ledusskapja saldētavā saldētas alvejas lapas gabaliņus. Tiklīdz parādās pirmās herpes pazīmes – nieze un dedzināšana, ņemt sasaldēto alveju ārā no ledusskapja, noņem miziņu un liec uz 15 minūtēm to klāt aizdomīgajai vietai.


Ja ir psoriāze
Autoimūno saslimšanu – psoriāzi, alvejas sula “nomierina” un mazina ārējās izpausmes.

Reklāma
Reklāma


Mutes skalošanai
Alvejas sulu iesaka izmantot, ja ir mutes dobuma saslimšanas, stomatitis un asiņojošas smaganas. Šķiduma proporcijas 1:1.


Pret grumbām
Intensīvā ādas mitrināšana ar alvejas lapu samazina sīko grumbiņu veidošanos. Maskai nepieciešama laba olīveļļa un alvejas lapas mīkstums. Uzliekot uz sejas, šo masu viegli iebungo ādā.
 

Stipriem un spožiem matiem
Regulāra matu sakņu masēšana ar alvejas sulu nostiprina matus un veicina to ātrāku augšanu.
 

Pret kukaiņu kodumiem
Niezi un tūsku, kas rodas pēc bišu, skudru, dnduru kodieniem, var samazināt, pieliekot cietušajai vietai gabaliņu vēsa alvejas lapas mīstuma.
 

Ja sāp un pūšas vēders
Uzpūties, sāpošs vēders? Pievieno savai tējas krūzītei gabaliņu alvejas mīkstuma un izdzer šo dziru.


Ādas svaigumam
Ādas mirdzumu un svaigumu pirms svarīgiem pasākumiem ātri var atgūt, ieziešot to ar alvejas masu.

 

Saistītie raksti