Desmit dziedējoši istabas augi svaigākam un tīrākam gaisam telpās

Istabas augi var būt ne tikai dabisks zaļai rotājums telpai, bet pavisam praktiski palīdzēt attīstīt piesārņoto pilsētas dzīvokļi gaisu no nelabvēlīgiem ķīmiskiem izgarojumiem.

NASA kopā ar ASV Ainavas darbuzņēmējiem 80-os gados ir fiksējuši faktus, kas pierāda, ka telpaugu par kosmosā esošās stacijās attīra gaisu.

FOTO: Shutterstock.com

NASA kopā ar ASV Ainavas darbuzņēmējiem 80-os gados ir fiksējuši faktus, kas pierāda, ka telpaugu par kosmosā esošās stacijās attīra gaisu.

Zināms, ka iekštelpu gaisa kvalitāti ietekmē gaistošie organiskie savienojumi. Tos var “apēst”  augi, kas vienlaikus arī uzlabos iekštelpu gaisa kvalitāti.

 

Augi, kas padara istabas gaisu svaigāku

 

Dāmu palma jeb augstais rapis ir vislabākais istabas augs parazītu atvairīšanai. Prasa ļoti nelielu kopšanu.

 

Aloja – šis sauli mīlošais istabas augs palīdzēs attīrīt gaisu no gaistošajiem organiskajiem savienojumiem, piemēram, benzola.
 

Arekas palma – burvīgs dekoratīvs augs, kas augsti attīra gaisu no toksīniem.
 

Pušķu hlorofīts – lielisks gaisa attīrītājs, kas atvaira gaistošos organiskos savienojumus, oglekļa monoksīdu un ksilolu, kas ietver ķīmiskās vielas, kuras izmanto ādas, gumijas un drukāšanas uzņēmumi. Augs ir drošs dzīvniekiem.


Gumijkoks iznīcina formaldehīda esamību gaisā.


Zelta scindapsis ir lielisks augs stādīšanai ārtelpās, piemēram, garāžā. Cīnās ar formaldehīdiem, kas atrodas auto izplūdes gāzēs.

Reklāma
Reklāma


Dracaena Janet Craig palīdzēs novērst trihloretilēna esamību iekštelpu gaisā. Glītais augs prasa minimālu kopšanu.
 

Krizantēmas! Ja bieži izmantojat līmi, krāsu, plastmasu vai balinātāju, šis krāsainais augs palīdzēs filtrēt benzolu.
 

Fikus Alii atvairia parazītus, kā arī attīra gaisu iekštelpās.
 

Spatifīlas iznīcina alkohola, acetona, trihloretilēnu, benzolu un formaldehīdu izgarojumus iekštelpu gaisā. Turklāt romantiski izskatās.

 

Ko pētījumi atklāj par iekštelpu augiem

Vairāki pētījumi liecina, ka atsevišķi iekštelu augi tiešām būtiski spēj ietekmēt gaisa kvalitāti. Piemēram, 2009. gadā Amerikas Dārzkopības Zinātnes Sabiedrība izpētīja un publicēja pētījumu, kas pierādīja istabas augu efektivitāti, samazinot iekštelpu ozona (galvenā gaisa piesārņošanas sastāvdaļa) koncentrāciju.

Dabīgs veids, kā tikt galā ar astmu izraisošiem komponentiem mājas apstākļos, ir istabas augu novietošana telpās, kur uzturas cilvēks, kas cieš no astmas. 

Augi spēj regulēt gaisa mitrumu un mazināt alergēnu esamību gaisā, tādā veidā nodrošinot tīru un svaigu skābekļa padevi.

2008. gada dāņu pētnieki pierādīja, ka pacientiem, kuru palātās atradās telpaugi, krietni mazinājās stresa līmenis.